Last news in Fakti

5 Май, 2018 10:59 1 505 13

Борисов: Да не купуваме въоръжения от "щанда на килограм"

  • бойко борисов-
  • отбрана-
  • оръжия

Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от Западните Балкани към нас, каза премиерът Бойко Борисов на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК, съобщи "Дир.бг".

Пред министрите и другите участници, които дойде да поздрави лично и да говори пред тях, Борисов посочи, че България активно модернизира въоръжените си сили, повишава възможностите на армията и в следващите години за проектите за нов изтребител, сухопътна техника и кораби има ясни програми и възможности на бюджета да ги покрива.

Къде по-добре да говорим за мир, отколкото пред военните министри, каза Борисов, който отбеляза важността и усилията за мир в региона. Затова в цялото ни председателство, благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на г-жа Могерини, на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме тази тема на масата, посочи Борисов.

Защото като гледам, добави премиерът, много от вашите армии със своите контингенти все още сме заедно, тъй като и България участва в Босна и Херцеговина, в Косово и на други места. Дори не е затворена страницата за Балканите. Тези предизвикателства налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви рискове, и за колко кратко време могат да се развият на Балканите, коментира Бойко Борисов.

Благодарих на всички, защото тази тема се сложи на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем лидерите на Балканите и ЕС, отново ще я дискутираме. Но аз искам да помоля за вашата подкрепа, защото никой по-добре от вас не познава военните опасности, опасността от война на Балканите, и когато с вашите правителства обсъждате темата, ви моля да не я подценявате, обърна се българския премиер към участниците в срещата.

Бойко Борисов посочи общата европейска отбрана, заделяните фондове, усилията, които се влагат, като положителна стъпка напред, но не и всичко, което може да се постигне. Във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, в кооперирането по отделните видове и родове войски и съответно техниката, която е необходима за тях.

Два процента от БВП са много пари и годишно сигурно, ако погледнем бюджета като БВП на всички държави, ще излязат трилиони за въоръжение.

Не смятам, че е нужно всяка държава да купува от "щанда на килограм", може и колегите от НАТО, а и колегите в ПЕСКО да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет, ние сме на Черно море, с Гърция сме на южната граница, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда, за да може да запази своя отбранителен капацитет, учените и инженерите си, които работят в тази промишленост. И, разбира се, да ни гарантират общата сигурност, добави премиерът.

Мисля, че това в сферата на миграцията специално България го изпълни в пълен обем и година и половина през страната имаме нулев миграционен натиск. Можем да се справим с всякакви предизвикателства и истински се надявам и в днешния ден и в разговорите ви да стигнете до още по-голямо задълбочаване на нашата обща европейска отбрана, каза премиерът.

Борисов добави, че за това има огромни възможности, като напомни, че в Европа се произвежда една от най-добрите военни техники в сферата на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите, и ако нещо може да развива нашия потенциал, да открива работни места, парите да остават в европейската икономика, това би било добре за всички.

Премиерът отново изтъкна и важността на усилията за нормализиране на отношенията с Турция. Много пъти на Европейски съвет съм поставял въпроса - ако Турция е толкова неприемлива и се води толкова тежка реторика между големите и напреднали в икономическо отношение държави в ЕС, не казвам, че без право - точно обратното, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция - но в същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, убеден е премиерът Борисов, защото, по думите му, иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни. Затова ви моля, едно е политиката, публичната реторика, да се харесваме на избирателите си, но искам да съм убеден, че южния фланг на НАТО е напълно защитен, защото България се намира тук, заяви Борисов.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини благодари на премиера за присъствието му, като добави, че то показва значението, което той отдава на общата работа в областта на отбраната. Това е много важно за нас, каза Могерини, като благодари също за отличното по думите й европредседателство на България и за сътрудничеството при подготовката на днешната неформална среща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Майски

    11 3 Отговор
    "Ако искаш мир готви се за война"...казано е, но Боко "Мъдрия" е чел само една книга, а там лъкове и стрели, три четири огнени води и лулата на мира !
  • 2 зомби килър

    20 3 Отговор
    Който не харесва борисOFF да натиане плюс,а който е на хранилка при герб да натисне мунус.

    Коментиран от #7

  • 3 тиква проста

    13 1 Отговор
    Тикво проста - вземай си крадените милиарди и се махай от България нещастик такъв !!!

    Коментиран от #5

  • 4 Спас

    14 2 Отговор
    Нас ни оправи сега е ред на Балканите.Абе важното е че си вярва.
  • 5 Работа и далавера

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "тиква проста":

    Да му се даде кирка и лопата и да заминава да пази на Българо-турската граница.Това ни е въоръжението,което имаме за сега!!!!
  • 6 Бат Дак

    7 1 Отговор
    Асвалта как купи бре уйбавец.!
  • 7 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "зомби килър":

    За теб знаем че си на хранилката на Позитано.
  • 8 Така де

    6 1 Отговор
    Да се закрие на 100% БГ армията, за да отидат парите за инвалидни пенсии и спонсорство за малкия бизнес!!! В БГ има Нътовски бази и те да ни пазят за тяхна сметка!!! Ние им даване безплатно терените, а те дават армията и така се пазим колективно!!! Ако не искат - ВЪН!!! За жалост няма умни и загрижени политици на власт, които да тропнат по масата!!! Преди да влезем в НЪТО бяхме 14 години самостоятелни и никой не си помисли да ни напада. Аре стига са ни лъгали с тези заплахи, а да почват да ни плащат, защото тези бази са в тяхня полза, а не в наша!!!! НЪТО плащай на народа, а не на корумпираните политици!!!
  • 9 ала-

    3 0 Отговор
    бала.колкото повече го четеш или слушаш,толкоз по- жално ти става за клетата ни държава!освен сервилнечене към другите европейски чиновници,нищо съществено не се казва на такива т.наречени неформални софри.
  • 10 SAAB

    4 0 Отговор
    Нашата армия не може да запълни легловата база на " слънчака "
    багажник хора ....
    " гИнИралИте " сте повече от бойците....:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    2 0 Отговор
    Врачка гледа на Боко Тиквата и му казва , ти ще подадеш оставка на голям български празник.
    Боко смутен но любопитен , пита. На кой празник ще подам оставка?
    Врачката - на който и ден да подадеш оставка , ще е голям български празник за България.
  • 13 пищов

    0 0 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови рециклирани американски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове