Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

"БОЕЦ" показа скандалните отговори на институциите по ДДСгейт

Финансовият министър не знаел какво се случва в НАП

Публикувана: 10 Май, 2018 14:44 Обновена: 10 Май, 2018 16:43
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4767
"БОЕЦ" показа скандалните отговори на институциите по ДДСгейт
Снимки: БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ

Във връзка с огласените от нас данни имаше реакция, имаше напуснали парламента депутати. По-важното е, че ние получихме над 100 сигнала от различни фирми, които съобщиха информация за начини на присвояване на ДДС, данъци, такси. С това въведение започна пресконференцията на ГД „БОЕЦ“, на която бяха представени отговорите, получени по Закона за достъп до публична информация от Министерството на финансите, НАП и други институции, поискани по скандала с несъбрания ДДС в размер на повече от 16 милиарда лева.

"Не изискахме имената на фирмите, източили ДДС. Получихме официален отказ от НАП с аргумента, че това представлява осигурителна и данъчна тайна. Заведохме дело в Административния съд, ще се съдим с НАП докрай, водени от убеждението, че българските граждани трябва да знаят кои са хората, източили милиарди от нашите пари", каза председателят на "БОЕЦ" Георги Георгиев.

Подадохме и следващо заявление по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) до НАП за информация, касаеща хазартния бизнес. Това е първият случай, в който получаваме мълчалив отказ. Вече повече от месец нямаме отговор от НАП. Заведохме второ дело срещу НАП и чакаме съда да насрочи дата за заседание.

Във връзка с ДДСгейт информирахме всички институции, които имат отношение към казуса, включително и президента Румен Радев. Изчакахме шест седмици за отговор и реакция и понеже такава не получихме, на 3 май "БОЕЦ" внесохме заявление в президентството с искане за лична среща с г-н Радев. Три часа по-късно с мен се свърза Димитър Стоянов - гл. секретар на Президентството, за да ни информира за техните действия относно ДДСгейт, както и други наши сигнали, включително случая на Ваня Рибчева, както и сигнала ни за Бойко Атанасов и исканата от нас охрана за него. На 30 март от Президентството са внесли документ, съдържащ 21 въпроса до НАП. Към момента нямат отговор от НАП. В резултат Румен Радев е провел разговор с финансовия министър Владислав Горанов, в който му е заявил, чер ако Министерството на финансите и НАП не му отговорят, да ги уведомят официално, че не желаят да отговорят. Получихме уверение от г-н Стоянов, че ще бъдем информирани писмено за развитието на сигнала", каза още Георгиев.

Юридическият експерт на движението Захаринка Истаткова заяви, че до Главна Прокуратура са изпратени два сигнала.

"Ние смятаме, че има случай на престъпно бездействие от страна на финансовите министри, в чиито мандати е допуснат такъв размер несъбрани дължими данъци", заяви тя.

Първият сигнал, подаден на 21 март, е за извършване на проверка на мандата на Владислав Горанов и на Бойко Борисов в качеството си на председател на МС.

Вторият сигнал е от 26 март. Той касае всички финансови министри от периода, в който е допуснато несъбирането. Това са общо осем министри. В отговор на 28 март от прокуратура изпращат писмо до "БОЕЦ", в което единствено е записано, че сигналите им са препратени към Върховна касационна прокуратура.

"По случая със задържането на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева сме изпратили сигнал до Народното събрание, до Инспектората към ВСС (Висш съдебен съвет), до Министерство на правосъдието, с настояване да бъде проверена дейността и всички мерки по задържането на кметицата, без да се ангажираме с въпроса за нейната вина - това е работа на съда. Отговор на това писмо има от Инспектората на ВСС. Г-жа Теодора Точкова е препратила на прокуратурата нашия сигнал.

Това показва две неща. ВСС е един от контролните органи на всички магистрати в държавата. В този случай г-жа Точкова се е освободила от отговорността да предизвика проверка относно действията на КПКОНПИ, специализирана прокуратура, органите на МВР, както и специалния отряд "Кобра". Аз смятам, че препращайки сигнала, г-жа Точкова смята, че има извършено престъпление", каза Истаткова.

"Ако Инспектората към ВСС образува реална проверка по този сигнал, няма как да каже, че е ок български гражданин да бъде задържан в продължение на 6 часа и да не му бъде осигурен адвокат. Затова си прехвърлят топката и отговорността", коментира Георгиев.

Отговорът от Министерство на финансите гласи, че не разполагат с исканата информация. Т.е Горанов твърди, че в качеството си на министър, на човек, който изготвя бюджета на държавата и е длъжен да контролира неговото изпълнение, не разполага с информация за размера на събраното и несъбраното ДДС. Внесохме ново заявление до НАП дали те са предоставили информация на МФ и дали МФ е изискало такава информация от тях, защото отговорът на министъра, че той не знае какво се случва с фиска, е абсурден", заяви Георгиев.

Получен е отговор от НАП, който гласи, че НАП предоставя регулярно информация за събраните суми, включително ДДС, изискват се и се предоставят анализи за несъбраните задължения.

"С този документ НАП и г-жа Галя Димитрова лично директно уличават Владислав Горанов в лъжа. Нашето мнение е, че той осъзнава размера на скандала", заяви председателят на "БОЕЦ".

"Подадохме чрез представителството на Европейската комисия (ЕК) в София писма до Жан Клод Юнкер да знае, когато идва в България или се прегръща в Брюксел с държавните ни мъже, да знае кого точно прегръща. Изпратихме писмо до зам.-председателя на ЕК, който отговаря за финансовата стабилност, на Пиер Московиси, който е комисар по икономическите и данъчните въпроси, данъчното облагане и митническия съюз и до Вера Юрова, която е комисар по потребителите.

Представителството поне реагира, по чиновнически, по европейски. Сигналите ни са били препратени към адресатите. На 2 май получихме отговор от главния секретар на ЕК", съобщи В. Танчева.

Очаквайте подробности!

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.