Last news in Fakti

14 Май, 2018 22:29 7 617 24

Бум на змиите в Северозапада, пепелянка ухапа известен лекар

  • змии-
  • пепелянка

Сезонът започна и с него - зачестиха и сигналите за ухапвания от змии. В Монтана преди ден пепелянка ужилила известен лекар по време на разходка сред природата, съобщи BulNews.bg. Той вдигнал висока температура, кракът му се подул и получил треска от отровата. Приет е на лечение в хирургията, поставена му е ваксина и вече се чувства добре.

Хората не трябва да си купуват противозмийски серум и да си го инжектират сами, тъй като има голям риск, категорични са лекарите.

Жаркото слънце и топлото време активира змиите и все повече хора стават жертва на острите им зъби. Влечугите се спускат към къщите и вилите, за да търсят прехрана. 10-ина са вече пострадалите, спасени от монтанските медици. Ухапвания се случили и в ломския край.

Повече влечуги се срещат сега, откакто всичко се раззелени. Според биолози при шум змията се оттегля и много рядко се стига до директен контакт, тогава обикновено хората са виновни, защото те отиват да закачат змията. Ако сте на палатка все пак огледайте се за влечуги, съветват опитни туристи.

Сред най-разпространените опасни змии у нас е пепелянката. Тя е сравнително къса - до 80 см, разпознава се по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата й. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, особено при изоставени сгради, където лови мишки.

Друг опасен вид е усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варира от сива до черна или понякога червеникава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    4 26 Отговор
    Пепелянката не жили и няма рогче.
  • 2 Кълвач

    13 16 Отговор
    В тия загубени краища, не пепелянки ами анаконди и питони ще се завъдят! Където не живеят хора, (местните аборигени отдавна са кореняци столичани) природата веднага си взема своето!
  • 3 Бесен Язовец

    9 7 Отговор
    Разликата между пепелянката и осойницата е че първата има рокче на нуса а втората няма и ако човеците спрът да им се разхождат по главите ухапваня няма да има и двете змии са от семейство кротали рода на гърмящата северно амерска змия и са в червената книга

    Коментиран от #6

  • 4 Иванов

    13 8 Отговор
    След като шопите азари обезлюдиха Северозапада за да живеят по евро стандарт на техен гръб, там не само змии ще се намножат, но и огнедишащи дракони! София, дано В.В.П. да те избомби из основи и помен да не остане! Пфу!

    Коментиран от #5

  • 5 Бесен Язовец

    9 18 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Що не дойдеш да си събереш родата от мръсната София а селтак? Дошли ми в града и почнали да си носят селския манталитет и порядки
  • 6 Владко М.

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Браво, Отличен (6) по български !

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 Бесен Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Владко М.":

    Дреме ми за Ооосойницата
  • 8 Робот

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Владко М.":

    Може да е неграмотен, но е много активен!

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Владко М.":

    Разликата между пепелянката и усойницата е че първата има рогче на носа а втората няма и ако човеците спрът да им се разхождат по главите няма да има ухапваня
    Така по- добре ли даскале?

    Коментиран от #12, #18

  • 10 Скрй се селтако

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Робот":

    На село от дека си
  • 11 Stefko88

    5 2 Отговор
    Аз като казвам че са много и само тепание му е майката ми природозащитниците насреща. А идете да поживеете извън панелката малко да ви еид как ще се гушкат с милите отрови. Всички отрови с лопатата и точка. Другите не се пипат.
  • 12 Stefko88

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Също и цветовата окраска. Пепелянката е кафява а усойницата може да е и сивкава.Иначе по гърба са като паркет по това се познава най лесно че е за тепание.
  • 13 Любознателен

    4 0 Отговор
    Ако ухапания не беше " известен лекар ", нещо по различно ли ще е ?
  • 14 Един ....

    5 1 Отговор
    Змиите не се хранят с хора , хранят се с вредните за хората гризачи !
  • 15 въгърец

    4 4 Отговор
    До Бесния Язовец : Браво на теб! Ти се поправи, почти! Чак да не повярва човек! Няма обаче такава глаголна форма като "спрът", не и писмена, а само разговорна! Може да се напише "престанат" вместо "спрът"! Похвално е обаче, че имаш напредък! А колкото до тези отровни змии, спасението е като ги видиш, ако успееш, да им смачкаш главата преди да са те ухапали, в противен случай гризваш дръвцето! 😁

    Коментиран от #16

  • 16 Един ....

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "въгърец":

    За теб ще е добре , да те ухапе преди да и "смачкаш главата" ! Змиите са полезни , за разлика от теб !
  • 17 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    И аз съм полезен, ама по Никулден,очистен,накиснат в оцет, после измит, намазан с чисто краве масло, леко припечен и с плънка от лук и орехи......
    Северозападът / че и цяла Северна България/ е на произвола на съдбата. Не че Южната е кой знае колко цъфнала. За да се наблъскат в София над 2 милиона човеци,/ а колко са извън България , статистиката да ги брои/, не е от хубаво!! Колко кореняци-софиянци/ако има такива/ отидоха да живеят по габровските колиби ?
    Един умник даде тези дни констатация, че виждате ли, от България , поради глад, никога не е имало имиграция !
    Всеизвестен е диалогът между стария българин и македонецът. Последният се похвалил: У нашу земю, жито као дренки !
    Българинът го попитал: Ами защо не живееш там ?
    На което последвало : Куро ли ке ти ядем ?
    Простете за цинизма, но и за нашенци от северозапада ,диалогът си е актуален. Хората се чудят кой път да хващат и както отива работата, само змии и гущери ще се въдят по тая хубава земя ............

    Коментиран от #24

  • 18 mediator37

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Освен "спрът", ако замениш "човеците" и човечките с "хората" и пред "че" слагаш запетая, и отделяш със запетая подчиненото изречение в сложните изречения, ще е още по-добре.
    Важен е смисълът, не граматиката.
    Смисълът го разбрахме.
  • 19 Рамбо

    3 2 Отговор
    Е защо КУРнелия Нинова е ухапала доктора? Бива ли такова нещо. Злоба , злоба, ама чак пък толкова. Горкия доктор.
  • 20 Рамбо

    2 2 Отговор
    Е защо КУРнелия Нинова е ухапала доктора? Бива ли такова нещо. Злоба , злоба, ама чак пък толкова. Горкия доктор.
  • 21 Stefko88

    3 0 Отговор
    Някога имаше змияри и популацията се регулираше , защо пак не се формират подобни звена. Гражданска защита не работи грам . В умразните ви щати като подадеш сигнал за згазена катерица на пътя идват да я махнат. Да има и такова звено , затова към спешна помощ имат хеликоптери за всеки град по няколко . Защото работят. А при нас идете ги вижте алкохолици и пияници и не ми ги оправдавате защото познавам лично такива хора . Основното което правят е да се пие. Пак казвам познавам лично не ме карайте да споменавам имена .

    Коментиран от #22

  • 22 Stefko88

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Stefko88":

    Омразните .... Простете правописа от гсм-а е сам си рефи някои думи
  • 23 нема бира

    0 0 Отговор
    До #16 Един : Особено на скара с халба бира! Но първо трябва да й резна киферицата и после хапваш с кеф! От това по-полезно - здраве му кажи!
  • 24 Право куме в очи

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    Шаране прав си да знаеш! Хората от северозапада ке ядът уьо! Ама знаеш ли защо? Защото 90% от тея хора по цял ден се държат за уьо! Както се казва к*ур фатат, работа не подхватат! Това е истината няма какво да се лъжим! В край в който няма мюсюлмани, няма джамии, няма ходжи......с които обикновено гледаме да се оправдаваме че са ни криви....еми добре там няма такива, що е такава скръб, каквито разрушени църкви има в тоя край, по турско не е имало такива съборетини и разрушения. Какъв е извода......хората са си виновни!!! И най-вече мързела в тях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове