Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 15:38 1 370 0

СДС: Агенция към премиера да поеме бедствията

  • сдс-
  • бедствия-
  • наводнение-
  • бисер

Трeто правителство бави паспортизацията на язовирите

СДС: Агенция към премиера да поеме бедствията - 1
Снимка: БГНЕС

Системата за реакция и контрол при бедствия и аварии да мине да подчинение към премиера под формата на агенция. Това е една от идеите, които СДС лансира днес като мерки за справяне с тежката ситуация с наводненията в Хасковско. Сините настояват за спешен анализ на рисковите язовири в страната в рамките на следващите две седмици.

„Цветан Цветанов не може да бъде гарант и координатор, не може да поеме тези функции, не може да се справи. Затова тази отговорност трябва да се поеме пряко от министър-председателя, който да отговаря за този двуседмичен анализ и заедно с областните управители да прати аварийни екипи до всяко рисково място“, заяви лидерът на СДС.

Сините се опасяват, че трагичната съдба на язовир „Иваново“, чиято дига се скъса вчера и отприщи потон към с. Бисер, може да се повтори от други водоизточници. Димитров допълни, че специално за „Иваново“ е имало предупреждения през миналата година.

„Валежите не спират, а метеорологичните данни показват, че нивото ще се покачва особено при по-високи температури до края на месец февруари“, предупреди Димитров.

Партията настоява да се създаде единен координиращ, контролиращ и управляващ орган на водите, тъй като в момента тези функции са разделени между институциите. Според хората на Димитров е редно на язовирите да се прави задължителен контрол два пъти годишно предвид валежите. „Ние искаме контрола да бъде единен, а не стопанисването на обектите“, допълни той.

Номинираният за президент зам.-шеф на партията Румен Христов припомни, че през 2004 година е приета наредба, която регламентира поддържането, следенето и управлението на язовирите. В нея е записано, че паспортизацията на водоизточниците трябва да стане до 1 година.

Вече три правителства не изготвят такава паспортизация, не е обновен техническият архив на тези язовири, особено на микроязовирите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА