Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 13:11 1 257 0

Решават кой да отговаря за язовирите

  • бойко борисов-
  • язовири-
  • бисер
Решават кой да отговаря за язовирите - 1
Снимка: БГНЕС

Ще бъде решено кой да отговаря за язовирите у нас, за да не се случват подобни трагедии, заяви пред БНР премиерът Бойко Борисов. Предприети са необходимите мерки за защита на хората в Свиленград, съобщи още той.

Утре е обявен ден на национален траур след трагичните събития в с. Бисер, което вчера бе връхлетяно от потоп. „Много помощи дадоха и хората, и ние се стараем каквото е необходимо да направим. Мисля, че в това отношение се справяме. А иначе бедствието - така бих нарекъл този огромен снеговалеж и вятър от 100 км/ч, ще се създаде още много проблеми“, заяви Борисов.

„Може би в рамките на днешния ден ще вземем решение и институционално за координация и контрол, кой ще се занимава оттук нататък с язовирите. Сега едни язовири са към МРРБ, други са в земеделието, трети в енергетиката, четвърти на общините. Видно е, че когато това е правено навремето, не е мислено по него. Най-важното при подобни бедствия е да няма жертви. Кристалина Георгиева с експерт от Брюксел след малко ще е в Бисер, заедно с Цветанов и Найденов. В края на краищата пари ще се намерят, за да се възстановят поне в големия обем щетите. Въпросът е как да направим така, че това да не се случва повече. А за да не се случва, тези превенции трябва да се направят веднага“, заяви премиерът.

Няма опасност от преливане на големите и значими язовири, управлявани от държавата, увери екоминистърът Нона Караджова. Не така стои въпросът за малките водоизточници, стопанисвани от общините или концесионери, където цари безотговорност и няма орган, който да ги контролира, стана ясно от думите й на извънредна пресконференция вчера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА