17 Май, 2018 09:26, обновена 17 Май, 2018 11:28 3 732 19

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

  • ес-
  • западни балкани-
  • среща-
  • ндк-
  • европредседателство

Ръководителите на ЕС и Западните Балкани ще обсъждат куп въпроси, сред които транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура и образование

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА

Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и тези на страните от Западните Балкани. Събитието се провежда в Националния дворец на културата в София, а негов домакин е премиерът Бойко Борисов. Срещата е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.

Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, лидерите на държавите партньори от Западните Балкани, премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, комисарят за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са сред участващите в мероприятието.

Канцлерът на Австия Себастиан Курц вижда добра перспектива пред Западните Балкани. Това заяви лично той преди началото на срещата.

"Целта ни е подкрепим балканските държави по пътя им към Европа. Тези са част от Европа не само географски, но и емоционално. Затова австрийската позиция е една – ние подкрепяме държавите по техния път към ЕС. Ние поемаме след България европредседателството и като в тази си позиция, смятаме че има път към ЕС, при Сърбия и Черна гора също сме много оптимистични, при другите също. Мисля че ако при Македония успеем да решим спора с името, ще постигнем сериозен напредък", категоричен бе Курц.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

"Ако няма европейска перспектива на Балканите, тогава влиянието на Турция и влиянието на други държави ще се засилва. Това не е добре за нас. И това в крайна сметка може да доведе и до радикализация, може да доведе до националистически тенденции, до засилване на разделенията между различните етноси, между мюсюлманите и останалите. Влиянието на Балканите трябва да бъде предимно европейско", коментира още австрийският канцлер.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

Срещата се ръководи от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Основна тема на основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

След приключване на пленарните сесии, от 15 часа, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

От 16,00 ч. в НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“. В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

Британският премиер Тереза Мей подчерта ролята на Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Мей увери, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото.

"Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави. За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, сподели Тереза Мей.

Преди да започне Срещата на върха Борисов обсъди с премиера на Полша Матеуш Моравецки сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и подкрепата, която страни като България и Полша могат да окажат за развитието на Западните Балкани. Моравецки оцени високо организацията на Срещата на върха, която е създала отлична атмосфера за ползотворни обсъждания днес. В разговора той посочи също, че благодарение на усилията на Българското председателство е постигнат напредък по открити теми, като сред тях има и такива, които страната му следи с особен интерес.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

Темата за охраната на външната граница на Европейския съюз и справянето с миграционната криза пък беше основна по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с шведския му колега Стефан Льовен.

Срещата на върха в НДК започна (ВИДЕО)

„България доказа, че има политическата воля за решаване на проблемите в областта на миграцията. Нашите външни граници са трудни за охраняване, но се справяме по най-добрия начин”, подчерта българският премиер. Той изтъкна, че потокът на мигранти е нулев и така България изпълнява ангажименти за най-добре пазена граница, независимо, че не е в Шенген.

На срещата беше дадена отлична оценка на двустранните отношения и беше изразено желание за задълбочаване на икономическите връзки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    16 5 Отговор
    Среща на върха .....на корупцията !

    Коментиран от #3

  • 2 СссереМ

    9 20 Отговор
    Браво на Борисов,направи държавата ни фактор с който се съобразяват всички.
  • 3 СссереМ

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Отивай в С.К. там няма корупция.

    Коментиран от #7

  • 4 Ахаха

    18 6 Отговор
    Кви лидери са това?? КАРИКАТУРИ!!!
  • 5 Хасан

    17 7 Отговор
    Гейове ,лесбийки,бивши мутри,корумпирани политици и най различни боклуци...30 лидери един Ердоган или Путин не могат да бъдат

    Коментиран от #19

  • 6 патриотъ

    17 2 Отговор
    Колко сте хубави с Макарон и така хубаво си пасвате!Що не се вземете?

    Коментиран от #9

  • 7 SAAB

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Цитирам констатацията на Брюксел ! ....
    Защо да ходя ......за останат тук само поданици на " Kняжество Столипиново " ?
  • 8 Хасан

    4 4 Отговор
    Забравих да спомена за фашистите ,националсоциалисти,расисти и разна друга англосаконска паплач..
  • 9 еврогейци

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Боко не е достатъчно възрастен за Макарона иначе биха се взели
  • 10 Ст Жеков

    7 2 Отговор
    Сега е момента някой да реши проблема с ЕС. Натискане на грешното копче и се освобождаваме от мафията и корупцията в Европа.
  • 11 Bahti

    4 2 Отговор
    Чалмите ни Подаряват терористи!
  • 12 Иванов

    2 1 Отговор
    Пожелавам на Турция час по скоро да влезе в ЕС, докато все още има живи българи, та белким оцелее този народ!
  • 13 Антон

    7 1 Отговор
    На лицемерните евротолерасти им треперат гащите да не би страните от западните балкани да погледант към Русия и Турция. А боко като верен пудел изпълнява прищевките им.
    Полза за България от тази среща никаква, дори може да е негативна.
    Спомнете си еуфорията от пристигането на макрон тука, репортажите, емисиите, включванията. Превъзбудата на журналистите. После се оказа че е взето решение в ущърб на нашите шофьори. А вие се радвайте на срещи на върха, дейларации от София, и пододни алабализми от които винаги сме губещи.
    Дори няма да се учудя някои от тези държави да бъде приета в ес-то с компромис, само и само да отива в сферата на икономическата и военна зависимост от ес-то.
  • 14 Коментар

    9 0 Отговор
    Обърна ГРЪБ НА НАРОДА СИ.
    НАЙ БЕДЕН НАЙ БОЛЕН ИЗЧЕЗВАЩ НАРОД ПОД СЯНКА НА ТАКЪВ ПОПУЛИЗЪМ.
  • 15 Безразличен

    2 0 Отговор
    Много шум , чакаме ползата
  • 16 hmхмхм

    2 0 Отговор
    Боже, ако те има , пази децата ми !
  • 17 Интересуващ

    2 0 Отговор
    А ще участватли на брей парада. ?
  • 18 Око боко

    0 0 Отговор
    Джендармени
  • 19 арджентата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    ... И КОЛКО СА ВЛЮБЕНИ... Още малко ще го направят пред пресата... Липса на морал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове