Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 17:58 1 651 0

ВКС и СРС си прехвърлят делото на Тодорова срещу Цветанов

  • мирослава тодорова-
  • цветан цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) връща делото на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която даде на съд вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета, на Софийски районен съд (СРС). Причината за връщането е формална – СРС е пропуснал да прекрати пред себе си делото, макар че изрично казва, че не е компетентен да го гледа, защото пострадалият е от района на същия съд.

Тодорова заведе в понеделник в Софийски районен съд (СРС). То бе разпределено, но съставът го изпрати до Върховния касационен съд (ВКС) да определи кой съд трябва да го гледа. Според НПК, ВКС може да реши делото да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, когато подсъдимият или пострадалият е съдия, прокурор или следовател от района на съда, на който делото е подсъдно.

С разпореждане от днес съдия Елияна Карагьозова, председател на трето наказателно отделение на Върховния касационен съд, връща делото на СРС, поради „липсата на прекратителен диспозитив в съдебния акт по делото обуславя висящността на производството пред Софийския районен съд“. Сега следва СРС изрично да прекрати делото и да го върне обратно на ВКС.

Миналата седмица съдия Тодорова заяви, че обмисля дали да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър по повод отправените от него публични обвинения. Според Цветанов, тя е действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с две години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Мирослава Тодорова, излезе с позицията след интервю на министъра на вътрешните работи, озаглавено „Шефката на Съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията“. Тя го призова, ако наистина има такива данни, да разпореди разследване срещу нея.

Размяната на реплики чрез медиите между Цветанов и Тодорова продължи. „Когато съдия на такъв пост има над 50 забавени дела, става въпрос или за професионална небрежност, или това е форма и начин за функциониране на Октопод, който обслужва организираната престъпност“, Цветан Цветанов по адрес на съдийката.

„Никой не може да ме убеди, че съдия Тодорова случайно е забавила внасянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов, който е емблематична фигура за трафика на наркотици в цяла Европа и още 50 подобни дела с над 2 години“, допълни Цветанов. Според него забавянето на предаването на мотивите възпрепятства работата на прокуратурата, която трябва да сезира по-горна инстанция.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА