Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 12:10 986 0

Адвокати искат да знаят кои съдии си говорят ежедневно с Цветанов

  • цветан цветанов-
  • адвокати-
  • всс-
  • съдии
Адвокати искат да знаят кои съдии си говорят ежедневно с Цветанов - 1
Снимка: БГНЕС

46 авторитетни адвокати от София, Пловдив, Сливен и Варна изпратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на НС Цецка Цачева и еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг, в което поискаха да бъдат огласени имената на съдиите, с които вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че говори всекидневно и го подкрепят.

Повод за писмото са реплики на министър Цветан Цветанов в интервюта пред медии, че ежедневно си общува с някои съдии и те го подкрепят. А причината за тези откровения е реакцията на част от съдийското съсловие срещу персоналните атаки от страна на МВР и най-вече - лично от министър Цветанов срещу конкретни съдии по повод на конкретни дела.

„Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната” и „Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят“, заяви през януари вътрешният министър.

Министърът на вътрешните работи оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство и ежедневните, неформални разговори за подкрепа с представители на съдилищата, които единствено осъществяват правораздаването по наказателни дела, създават у нас съмнения в безпристрастността на "много съдии" и в осъществяване на разглеждането и решаването на делата от тях само и единствено в съответствие с основните принципи на НПК и ЕКЗПЧОС, се посочва в писмото.

Адвокатите молят, за да се гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, включващо и произнасяне от независим и безпристрастен съд, да бъдат оповестени публично имената на съдиите, с които министърът на вътрешните работи комуникира ежедневно и които го подкрепят.

Според тях така ще се създадат и реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА