Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 12:30 1 555 2

Мирослава Тодорова съди Цветанов за клевета

  • мирослава тодорова-
  • цветан цветанов-
  • клевета

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е завела дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Съдия Тодорова не е потърсила парично обезщетение. Това значи, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева, съобщава „Правен свят“. 

Миналата седмица съдия Тодорова заяви, че обмисля дали да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър по повод отправените от него публични обвинения. Според Цветанов, тя е действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с две години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Мирослава Тодорова, излезе с позицията след интервю на министъра на вътрешните работи, озаглавено „Шефката на Съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията“. Тя го призова, ако наистина има такива данни, да разпореди разследване срещу нея.

Размяната на реплики чрез медиите между Цветанов и Тодорова продължи. „Когато съдия на такъв пост има над 50 забавени дела, става въпрос или за професионална небрежност, или това е форма и начин за функциониране на Октопод, който обслужва организираната престъпност“, Цветан Цветанов по адрес на съдийката.

„Никой не може да ме убеди, че съдия Тодорова случайно е забавила внасянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов, който е емблематична фигура за трафика на наркотици в цяла Европа и още 50 подобни дела с над 2 години“, допълни Цветанов. Според него забавянето на предаването на мотивите възпрепятства работата на прокуратурата, която трябва да сезира по-горна инстанция.

Междувременно три предишни ръководства на Съюза на съдиите в България (ССБ) призоваха главния прокурор Борис Велчев да поиска от министър Цветан Цветанов информацията, въз основа на която той твърди, че председателката на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова е действала „в услуга на организираната престъпност“, както и да установи - щом министър Цветанов е имал такива данни, дали своевременно ги е съобщил на държавното обвинение.

Ако наистина съдия Тодорова е подпомагала организираната престъпност, прокуратурата трябва да повдигне обвинение, но ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, като прави такива изявления  от името на ръководеното от него ведомство, не е извършил длъжностно престъпление, смятат съдиите Костова, Куцкова и Сотиров.

Прокуратурата няма да проверява твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов относно Мирослава Тодорова. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев преди последното заседание на ВСС.

„Няма да коментирам твърденията на Цветанов. Ясно е, че когато има проблем от компетентността на прокуратурата ние ще го решим“, заяви Велчев. Той изтъкна, че прокуратурата проверява факти, а не оценки.

„Ако МВР има данни, ги дава на прокуратурата и ги разследваме", категоричен бе главният прокурор. „Говоря за конкретни данни. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате“, той.

Главният прокурор призна, че в прокуратурата няма ясна координация между отделни прокурори, които наблюдават различни дела, между които обаче има връзка. „Имаше липса на координация между прокурорите, заради липса на уредба. Вече съм издал методически указания, с което мисля, че решихме проблема“, каза Борис Велчев в отговор на въпрос дали прокуратурата е пропуснала факта, че Маникатов си е излежал наказанието.

Вътрешният министър продължи с нападките към съдия Тодорова. В деля пред Нова телевизия той заяви, че тя е забатачила дело за изнасилване на две момиченца, сестри на 11 и 16 години. След 23 заседания по процеса срещу насилниците им, Тодорова го изпратила във Военна прокуратура, тъй като единият от осмината насилници се оказал висш полицай, разказа вицепремиерът.

МВР шефът получил писмо по електронната поща, с което майката на двете момичета му разказала за случая и го помолила за среща. „Съдия Мирослава Тодорова от 2003 до 2007 гледа делото и тя преценява, че има от 8-членна банда висш служител на МВР, който отдавна е напуснал системата и затова прекратява делото и го праща във Военна прокуратура, където делото било забатачено”, обясни Цветанов.

Той съобщи още, че въпросните 8 души през всичките години на свобода са извършвали кражби, грабежи и дори убийство. „Единият от тези осем души, е така нареченият Джинката, който е застрелян през 2005 година”, обясни Цветанов.

На следващия ден пресцентърът на Софийски градски съд, разпрати до медиите опровержение на думите на вътрешния министър. От опровержението на СГС става ясно, че нито един от фактите, съобщени от Цветанов, не е верен. През 2003 г. съдия Тодорова е била по майчинство. Делото е било възложено на съдия Даниела Атанасова в СГС. Подсъдимите са били седем, а обвинението е било за грабеж.

През 2004 г. съдия Тодорова е постъпила на работа в СГС и е поела делото. Събрани са били всички доказателства, поискани от прокуратурата. След което обаче, по искане на един от адвокатите, станало ясно, че неговият клиент е полицай, какъвто е бил и към момента на извършване на престъплението. Прокуратурата е проспала този факт и той бил установен за първи път едва след искането на защитника, а като следствие от това се оказва, че  компетентен да гледа делото е Софийският военен съд.

"Служебното качество е следвало да бъде установено в досъдебното производство още в самото му начало от Софийската градска прокуратура и от разследващите органи, защото е изисквало според действащия тогава НПК разследването да бъде извършено от Военно-окръжна прокуратура", се казва в съобщение от пресслужбата на СГС. И още: "Тъй като фактът въобще не е бил изяснен от органите на обвинението, погрешно е бил внесен обвинителен акт в СГС от некомпетентна прокуратура, като на съда не са били представени никакви доказателства за полицейския служебен статут на подсъдим по делото."

Без възражения на нито една от страните, съдът е приложил задължаващата го правна норма на чл. 288, т. 2 НПК и е изпратил делото по компетентност на Военно-окръжна прокуратура, която го е приела за разследване, също без възражения, на 9 ноември 2006 г.

"Ако СГС не беше прекратил съдебното производство, щеше да бъде "незаконен" съд по смисъла на чл. 6 от Конвенцията за правата на човека и щеше да постанови присъда, подлежаща на отмяна", съобщава още пресслужбата на съда и допълва: "Прекратяването на съдебното производство е станало веднага, след като на съда е станало известно служебното качество на един от седемте подсъдими, определящо специалната компетентност на военната прокуратура, а впоследствие – на военния съд."

Военно-окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт в Софийския военен съд, който е образувал дело № 98/2007г. По данни на "Правен свят" делото е все още висящо на първа инстанция в Софийския окръжен съд в етап на съдебно следствие, т.е. все още се събират доказателства.

"Съдия Тодорова не е сменяла работата си нито през 2006 г., нито през 2007 г.", се казва още в съобщението от СГС.

И накрая прави уточнението, че "в хода на съдебното следствие съдът не разполага със законна власт да принуждава подсъдимите да дават обяснения, нито да решава кога да става това. Съгласно НПК въпрос на суверенно право на всеки подсъдим е да реши дали ще дава обяснения по повдигнатото му обвинение и евентуално на кой етап от развитие на процеса да направи това."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русен

    1 0 Отговор
    Най-интересно е когато някой съдия започне да се прави на света вода ненапита. Във всички изследвания, анкети и др. те водят статистиката по корупция. Не напразно ЕК постоянно критикува гореспоменатите правораздавателни органи. И тази съдийка неправи изключение. Две години тя не е видяла грешката на прокоратурата. Смешно. После Цветанов виновен. Поне да се покрие, а тя надава вой.
  • 2 а тази

    0 0 Отговор
    ще прочете ли доклада заради който холандците пак ще ни сочат с пръст като варвари.е за такива варвари и останалите влизаме в класацията .давай бойко .прав е цецо.