Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 13:06 1 011 0

Спор да се дават ли на бедстващи партийни пари

  • герб-
  • бисер-
  • иван костов-
  • помощ-
  • бедствие
Спор да се дават ли на бедстващи партийни пари - 1
Снимка: Петко Тенчев

Трябва ли от партийните субсидии да се отпускат дарения за пострадали при бедствия хора? Тази тема стана обект на задочен спор между лидера на ДСБ Иван Костов и председателя на групата на депутатите на ГЕРБ Красимир Велчев. Преди дни ГЕРБ обяви, че ще дари 1 млн. лв. за жертвите на наводнението от с. Бисер.

По-рано днес Костов заяви, че по закон партийната субсидията не може да се използва за дарения на частни лица и препоръча на управляващите да измислят друг начин да помогнат на бедстващите.

Красимир Велчев обясни на брифинг, че първо се е обсъждало депутатите на ГЕРБ и министрите да дарят по 500 лв., но тогава общата сума щяла да бъде около 70 000 лв. Премиерът Борисов реагирал, че парите били недостатъчни за компенсиране на щетите от сериозното бедствие.

„С чужда пита помен да се прави“, опита метафорично ситуацията Костов и допълни, че да се подпомогне е похвално и хубаво качество  българите. Ето защо Синята коалиция ще призове симпатизантите си да правят дарения. Дори вече била установена връзка с БЧК, от където заявили, че има нужда от храна за хората.

Велчев пък увери, че решението ще се промени, за да не противоречи на Закона за политическите партии. И изтъкна, че подобно нещо е правено преди за спасяването на дете.

Държавната субсидия зависи от бройката на депутатите, които политическата сила има в парламента. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА