Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 13:03 1 878 6

Хиляди в София: Спрете ACTA или ние ще я спрем (обновена)

  • софия-
  • протест-
  • acta
Хиляди в София: Спрете ACTA или ние ще я спрем (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

„Спрете ACTA или ние ще я спрем“. С този лозунг на жълтите павета в София и под строга охрана протестират хиляди българи, искащи незабавен отказ на правителството от спорното споразумение за борба с пиратството в интернет.

"И преди и сега, Интернет е свобода", настояват демонстрантите, някои от които са с маски на хакерската група  Anonymous. Към протеста продължават да се присъединяват още недоволни, предимно млади хора, а бройката им вече е над 3000 души.

АСТА бе шумно заклеймен в редица европейски страни и от мнозина експерти най-вече заради опасението, че ще превърне интернет – доставчиците в онлайн полицаи, а потребителите – в потенциални престъпници.

Днес протести срещу АСТА има в цяла Европа. До момента Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия замразиха ратификационния процес на спорния договор. Документът изисква и одобрение от Европейския парламент.

Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда, твърдят организаторите за спорния документ. Те декларираха и отказ от каквато и да е политическа подкрепа.

Шествието в София, организирано чрез социалната мрежа Facebook, тръгна от НДК, за да стигне до площада пред парламента, следвано от силно полицейско присъствие.

Имаше и призиви за оставка на министър Трайчо Трайков, освирквания за управляващите и лозунги от типа „Подпиши ACTA, загуби изборите“. Старият рефрен от началото на демокрацията бе префаносиран в "Kой не скача е за АCТА".

С протеста си надяващите се надяват да кажат "АCТА ла виста, бейби".

Протестът протече мирно, като по различни оценки участниците в него варират между 5000 и 10 000 души.

Акции има в още 15 българки града.

 

Бургас

Над 200 млади бургазлии протестираха срещу ратифициране на пакта АСТА. С възгласи "И преди и сега интернет е свобода!" и "Не на АСТА!" те преминаха през централните бургаски улици. Протестът беше организиран във Facebook. До снощи над 2 300 души бяха потвърдили участие, но днес на Паметника Альоша в 11.00 часа дойдоха десет пъти по-малко, съобщава Бургаснюз.

Варна

Едва около 500 бяха варненците, които се появиха днес на Козирката срещу Катедралата, за да протестират срещу ратифцирането на ACTA от страна на България. Иначе 4806 потребители на Фейсбук бяха кликнали "ще присъствам" на страницата на събитието във Варна. Явно температурата от -7 градуса се оказа непосилно препятствие за мнозина, пише "ВарнаУтре". Около 11.30 протестиращите тръгнаха към Фестивалния комплекс по бул. "Княз Борис I". Има лозунги: "Мислете, докато още е законно", "Свободен интернет", "Не" на ACTA". "И преди, и сега Интернет е свобода", скандират младите хора.

Пловдив

Около 1000 пловдивчани се събраха точно в 11:00 ч. пред Централна поща, за да изразят своя протест срещу строгия контрол в интернет, познат повече като закона ACTA, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Протестиращите се бяха въоръжили със знамена и маски, станали символ на известното хакерско движение Anonymous, както и на борбата срещу свободата в интернет. Шествието пое по Главната улица на Пловдив към Пешеходния мост скандирайки "И преди и сега интернет е свобода".

 

В социалната мрежа повече от 54 000 души декларираха, че ще отидат на протеста в 17-те града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛОБИЗЪМ

    1 0 Отговор
    УПРАВЛЯВАТ НИ ЛОБИСТИ
    ВСЕКИ ДЕН НИ ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ

    ГЕРМАНИЯ ЗАЩО НЕ ПОДПИСА АКТА
    ЗАЩОТО ГЕРМАНИЯ Е ДЪРЖАВА, НЕ Е ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА !
  • 2 киллър

    0 0 Отговор
    тия в парламента другата я оправиха сега тръгнали ис тая простотия да ни занимават а бе как не измислиха поне един закон който да е в полза на народа бе
  • 3 луфтвафе

    0 0 Отговор
    докога ще я търпим тая полицейщина
  • 4 пак никой

    0 0 Отговор
    ааааа пак никой не дойде-от май месец всички ползващи интернет с униформи и под строй да се движат .със оранжеви лентички на дясната ръка с никнейма за да може по лесно и по всяко време да бъдат задържани за справки
  • 5 Пожарната

    0 0 Отговор
    Бате Бойко му е почервеняло дупето повече от на Първанов от това ог.зване на всичко и всички...
  • 6 The Bear

    0 0 Отговор
    Ако правителството подпише това споразумение, и в последствие то бъде прието, то автоматично всички ползващи интернет в България ставаме престъпници. От тогава нататък ще живеем в страх, кое ли наше действие ще се изтълкува като престъпление, и ще дойдат показно да ни разбият домовете изземат компютрите и ни приберат в затвора. Ще падне страшно строителство на затвори, работещите в свободни фирми ще намалеят, но затова пък ще се развие бизнеса по временно наемане на затворници с различни специалности от различни фирми. Мога и още да предполагам какво ще стане но ми става гадно да си го мисля Има и друг вариант - ползваш компютъра само като пишешта машина без връзка с интернет, изолираш се от всякакви мрежи и спиш спокойно - но пък от друга страна само след година ще бъдеш доста различен от останалите на своята възраст които ползват интернет (разликата ще е в главата). От друга страна може да е по-добре да сме по тъпички - няма да виждаме неправдата, ще сме по-доволни от живота и ще спим и умираме по-спокойно...