Last news in Fakti

22 Юни, 2018 20:38 2 165 11

Борисов иска затваряне на външните граници на ЕС

  • бойко борисов-
  • виктор орбан-
  • миграция-
  • мигранти-
  • вишеградска четворка

Министър-председателят обсъди темата с миграцията с унгарския си колега Виктор Орбан

Борисов иска затваряне на външните граници на ЕС - 1
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище. По-рано днес българският премиер беше изслушан по темата и от народните представители.

Министър-председателят Борисов настоява за незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС и строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници. Това ще изисква спешна помощ за страните на първа линия чрез техника, финансови средства и засилено присъствие на ФРОНТЕКС и др.

Друго предложение на българския премиер е да бъдат изградени кризисни центрове за прием на бежанци извън територията на Европа. В тях да се прави преглед на молбите и да се определят тези, които са в действителна нужда от закрила. Според Бойко Борисов за тази цел е необходимо също ЕС да подпомогне финансово и технологично държавите, в които ще има такива центрове.

Българският министър-председател ще настоява да се направи и анализ на вече пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци. Необходимо е да се разграничат както нуждаещите се от закрила от икономическите мигранти, така и политиките по отношение на двете групи.

По думите на Борисов държавите-членки трябва да поемат отговорност както за кандидатстващите за защита бежанци, така и за мерките, с които да гарантират, че те ще могат да се завърнат по родните си места след края на конфликтите там.

Премиерът Бойко Борисов смята, че нелегалните мигранти без нужда от закрила трябва да бъдат връщани в бърз порядък в родината си или в последната държава, определена като сигурна, преди да стъпят на територия на ЕС. За това са необходими политически усилия за реадмисионни споразумения с третите държави.

По време на телефонния разговор Виктор Орбан информира българския министър-председател за вчерашната среща на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. Той също увери Бойко Борисов, че напълно подкрепя позицията му за незабавно затваряне на границите и за изграждане на центрове за мигрантите. Орбан каза, че по отношение на задължителната релокация на бежанци Унгария и останалите държави от Вишеградската четворка остават на позиция „против“.

Българският премиер заяви, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия. „Това е несправедливо и небалансирано спрямо страните на първа линия, които бяха заляти от мигрантската вълна през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.“, каза още Бойко Борисов. Виктор Орбан обеща да запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят подробно тези трудности пред България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    11 3 Отговор
    Не се бой народе! Нашата граница е затворена херметически, така че и пиле да не прехвръкне камо ли човек! (Защо да прехвърква, като може да я среже с клещи, да мине през дупка под нея, или да си наеме граничен полицай да го преведе)!
  • 2 Истината

    5 6 Отговор
    Прав е премиера !
    Ордите нашественици трябва да се спре ! Вземането на решение за
    нашествениците е тест за бъдещето на ЕС ! Европа е силна обединена !
  • 3 Ха, добър ден

    4 0 Отговор
    Открихме топлата вода: “Това е несправедливо и небалансирано спрямо страните на първа линия”. Че кое въобще действие на ЕС спрямо нас е справедливо. Шепа мекерета, наречени “политически елит” ни продадоха в робство за жълти стотинки!
  • 4 Кибик

    5 0 Отговор
    Позицията на Борисов е това което му кажат "големите началници".
  • 5 лакардии

    4 0 Отговор
    А кравата Пенка как успя да прелети границата

    Коментиран от #10

  • 6 SAAB

    2 0 Отговор
    Ах този "пазач " на външна граница ..... Ако не е султана да ги спира .....срещу обещанието на " западно балканския" оправач , че ще го бута към EU ..........цялата му ограда е една ...дупка и хотел на Резово !.......:)
  • 7 ИВАН

    3 0 Отговор
    Каквото и да каже тоя гнусен лицемер и мутра, все е съмнително, невярно или отвратително, съжалявам ама на въздушна зодия близнаци - не вярвам изобщо, наи-престъпната зодия е това, да не говорим, че е и яко страхлив - роден в годината на глигана, жалко ..
  • 8 МАНГАЛ

    3 0 Отговор
    БОРИСОВ НИЕ ПЪК ИСКАМЕ ДА СЕ МАХАШ ТИ И ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 9 Turgut

    1 0 Отговор
    Нека иска, Ердоган НЕ иска.
  • 10 бай ИВАН

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "лакардии":

    Естествено с летене.
  • 11 Димитров

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ е над 50 МИЛЯРДА Аз искам да знам и кога Борисов ще го върне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове