28 Юни, 2018 18:35 1 234 10

Борисов: КЕВР и Иванов са независими, нямаме отношение

  • кевр-
  • енергиен регулатор-
  • иван иванов
Борисов: КЕВР и Иванов са независими, нямаме отношение - 1
Снимка: БТА

Не се меся в независими организации. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът е там за срещата на върха на Съвета на ЕС.

„Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ - партията на Иван Костов. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов, или „Х“, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор. Ето, сега се вдига цената на природния газ“, заяви Борисов.

По думите му няма как да се вдигне на целия свят цената на природния газ, а в България да поевтинее, след като нямаме добив.

„Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган“, каза още Бойко Борисов.

"Проблемите, свързани с миграцията, могат да бъдат решение с необходимите средства. Ние сме предложили компромисите, по които 6 месеца сме работили. Огромна част от колегите ги подкрепят и сега ще ги питам, ако не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили и биха продължили с него. На кратко да напомня – това е едновременно задействане и на трите аспекта – незабавно затваряне на външните граници срещу незаконната миграция, второ - платформи или изнесени центрове извън границите на ЕС и трето – вторичното разпределение вътре в Съюза. Трябва да се отчете, че държавите, които са на първа линия, когато регистрират по абсолютно приетия нормален, международен, по всички конвенции, начин бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Защото иначе първите задачи ще понесем цялата тежест“, коментира Борисов.

"България не е тази хипотеза", заяви Борисов в отговор на въпрос, че някои от европейските страни „на първа линия“ евентуално биха се съгласили да приемат обратно бежанците, които са преминали през тяхна територия.

„Не виждам защо след като всички признаха, след като се вижда, че няма преминали или по 5-6 човека са нелегално преминали за цялата година, ние да подписваме такива споразумения. Хипотезата на Италия и Гърция е съвсем друга. Десетки хиляди мигранти преминават, при положение че Гърция са получили 560 милиона евро. Ние сме получили 160 и всички дават за пример българската граница“, отбеляза още премиерът. „Турция в абсолютно пълен аспект спазва ангажиментите си по споразумението за бежанците към България“, допълни той.

„До един всички в ЕНП говориха, че това е едно от най-успешните председателства, че е свършена огромна работа. Себастиан каза, че летвата е вдигната толкова високо, че много старания ще положи Австрия да бъдат решени тези проблеми, свързани с миграцията. Те могат да бъдат решение с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия я и Австрия да ни подкрепят споразумението с Турция да работи. Преди няколко дена като се чухме с президента Ердоган, той каза, че до този момент ние само говорим за споразумението с Турция, но голяма част не е платено“, посочи още премиерът.
"Бях приятно изненадан от един от лидерите на холандските партии, който беше категорично против срещу влизането на България в Шенген и каза, че, след като обиколил всички граници, смята, че сме напълно готови", сподели той.

Борисов е предложил и система за оповестяване на опасност от бежанска вълна. "Както в България има код жълто, код зелено, така да бъде създадено тристепенни нива в ЕС на действие. В момента нямаме вълна, но ако имаме, автоматично да се задействат такива нива, за да не се провеждат такива ненужни срещи", предлага Борисов.

"Непрекъснато променят условията, както за Шенген, за чакалнята за еврозоната, все нови и нови критерии. Подготвили сме всичко, водим работните срещи, така че ще подадем тогава, когато има ясни условия. Нямаме срок, искаме да се подготвим добре, за да може да го направим така, както трябва. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други. Или казват: „предварително ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята“, коментира Борисов и отбеляза, че това досега не го е имало. „Затова сега водим спокойни, тихи преговори. Банкерите обичат да се водят тихи преговори и се надявам да имаме решение“, посочи той.

Попитан за заплатите и за това, че според синдикатите 200 години ще са необходими на Източна Европа, за да догони Западна, премиерът заяви: „Това може на някой конгрес на БСП да зададете този въпрос. Не сме само 45 години назад заради тяхното управление, а и в страни. Така че това е в рамките на историята. Иначе, от началото на този мандат правителството е вдигнало с 12% заплатите – 11,8% някъде. Вие сте свидетели, защото с постановление помогнахме и на армията да се повишат заплатите, и на полицията, и на охраните на затворите, и на Софийския университет с 10 млн. лв. повече, на БАН допълнителни 15 млн. лв. за учени, учителските заплати, до 300 лв. пенсиите. Огромни пари се дадоха и то веднага се отразява и на доходите“.

Утре съм поканен на среща на лидерите на еврогрупата, където ще представя и нашите писма, и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

„Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерии ние ги изпълняваме. Така че и по тази тема работя изключително усилено. Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на еврогрупата, а писмото, което пращаме ще бъде между шефа на БНБ и финансовия министър. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа: „Не, не, това е работа на финансовия министър?“, попита Борисов. По думите му утре политически ще попита защо се налага да променяме критериите, като петте за чакалнята са изпълнени.

„Ние не сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България. Само на АЕЦ „Козлодуй“ 4 реактора бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни през 1990 г. Не сме виновни към момента, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуеристи в по-скъпо платените западни държави. Конкурентоспособността чак сега започваме да я поставяме на дневен ред, като основен фактор с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар“, коментира още Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебила

    14 3 Отговор
    Ти ли не се месиш? Навсякъде къдете има парички за измъкване мирише на Бойко! Как иначе ще пълниш дупките в бюджета от раздутите държавни поръчки?
  • 2 goni

    7 3 Отговор
    Боби, Боби! Ного я увапцах ме че знаеш! Прав си! Ти не си виновен! Манталитет ни е виновен! Кой не ни е хванал, той не ни е ...... излагал!:)Ама, ние сме печени!:) Че устискаме!:)
  • 3 ПЕЕВ

    4 15 Отговор
    НАЙ ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ДО СЕГА.

    Коментиран от #5

  • 4 умря циганката

    4 0 Отговор
    Браво! Конграчулейшън! Няма по-добри от нас.
  • 5 ахкошмар

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕЕВ":

    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 гост

    7 0 Отговор
    Дали ще ходи до острова да види тоя дъжд да не е направил някоя поразия
  • 7 Варна

    3 0 Отговор
    Странно! -Говори, че нямало как да не се вдигне цената на газа... - Е няма! Заради тъпотията на този сега онези 150 млн. лева, които влизаха всяка година от транзит на газ вече няма да ги има!
    Сега ще плащаме по дебелите цени на "диверсифицираната руска газ" през Турция и вероятно Гърция.

    - Този трябва да бъде разпънат и изложен на площада за да се помни!
  • 8 радев

    2 0 Отговор
    носът расте
  • 9 росен

    2 0 Отговор
    Пак лъжа за заплатите. На тях си вдигат заплатите, защото е вързана с минималната заплата, а на народа. Но да приемем че е имало увеличение на някои заплати, но с колко се се вдигат цените. Трети мандат слушаме ГЕРБ, а и БСП и бизнеса, че в Европа цените на ток, парно, горива, хранителни и нехранителни стоки били с не знам си колко по-високи от тук. А заплатите, пенсиите. Никой не обели дума защо се вдигна цената на хляба преди два месеца. Както каза една бивша депутатка всички са обявили война на Българския народ.
  • 10 Георгиев

    0 0 Отговор
    Няма независим човек, или институция ,на този свят, Борисов! И ти го знаеш най-добре! В случая с КЕВР- “независимите” зависят от тези които ги назначават, дават им хляб и слушкат, ако не ,!ще ги пратиш на улицата! А там-глад, защото са неспособни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове