Инвеститори: БСП атакува КЕВР заради личен популистки интерес

Компаниите настояват независимостта и експертността на регулатора да бъдат запазени

Публикувана: 4 Юли, 2018 08:33
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1130

Позиция в защита на независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), разпространиха водещи компании от сектор енергетика.
Това става дни, след като парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите на предложението на левицата се посочва, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона.
В позицията си от AES България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска фотоволтаична асоциация, EVN България, ЕНЕРГО-ПРО, КонтурГлобал Марица Изток 3, ЧЕЗ Груп България категорично се обявяват срещу исканията за оставки и дестабилизация на регулатора.

Компаниите настояват независимостта и експертността на КЕВР да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право.
Инвеститорите смятат, че това е необходимо в условията на либерализация на енергетиката.
Ето и позицията на компаниите:
Долуподписаните компании и браншови организации обединяваме работодателите - частни инвеститори в енергетиката и представляваме над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика. Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г. Работим във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждаме енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници. Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в подкрепа на регулаторната и финансовата стабилност на отрасъла.
В този смисъл подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор.
Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право.
Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки с популистки цели, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани.
AES България
Асоциация „Хидроенергия“
Българска фотоволтаична асоциация
EVN България
ЕНЕРГО-ПРО
КонтурГлобал Марица Изток 3
ЧЕЗ Груп България


България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Кралица Елизабет II
Британската кралица отговаря на първия министър на Северна Ирландия, който я пита как се чувства
Е, все още съм жива"

Още бисери