30 Юни, 2018 20:55 1 462 14

Борисов: Усилията на България гарантираха границата на ЕС

  • бойко борисов-
  • европредседателство-
  • българия-
  • ес-
  • бежанци
Борисов: Усилията на България гарантираха границата на ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС - това е солидарността, каза Борисов пред журналисти на летище София, след като се върна от Австрия.

Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа и че последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е допринесла за просперитета на цяла Европа, каза още Борисов. Ние сме солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка външна на ЕС държава да носи отговорността за границите си, посочи той.

Когато дойде бежанската вълна всички бяха неподготвени, но две правителства на България направиха над 230 - 240 километра защитно съоръжение на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от ЕС и можем да кажем, че миграционния натиск е сведен до нула, каза Борисов. Дадохме и добър пример със Срещата на Върха във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган, добави той.

От 2015 година до вчера ние сме защитавали една и съща позиция, работеща според мен за всички в ЕС, каза Борисов. А тя е: едновременно да се задействат три мерки. Те са: осигуряване на външните граници на ЕС; да се преговаря с държави извън Европа за т.нар. хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се говори за вторичното преразпределение за влезлите вече законно имигранти, добави той. Борисов посочи, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до ЕС, докато се решат спокойно всички проблеми.

Ако някой има нужда от тези емигранти и ги заяви, да ги вземе, ако не - защо ние трябва да бъдем наказани, каза Борисов. Парите не са проблем - биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги вземе. Проблем е политическата криза в Европа на тази тема, каза Борисов. Видяхме в колко държави дойдоха на власт хора, които категорично казват, че не искат тези имигранти, допълни той. Не мога да си позволя да поема този дългосрочен риск с възможни тежки последици, посочи Борисов.

Винаги съм се прекланял пред хуманността на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан публично съм казвал че през България са минали 60 хиляди души - 20 хиляди по времето на БСП и 40 хиляди по наше време. През Унгария сигурно са минали двойно повече и Германия ги взе, каза Борисов.

Борисов: Усилията на България гарантираха границата на ЕС

ЕС още не платил е на Турция парите по споразумението за бежанците и сега те ги държат само на добра воля към България, каза още премиерът. Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите, добави той.

Мисля, че трябва да се намери общоевропейско решение, защото не става дума за нелегалните емигранти, а за тези, които официално са дошли на границата и са регистрирани. Тук са регистрирани така 700 души. Затова и написахме че страните могат да приемат тези емигранти доброволно и държим на тази позиция. Тя отчита и мнението на много от страните - като тези от Вишеградската четворка и Балканските държави, посочи Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 1 Отговор
    И те като чуят за България заобикалят поне на 100 км. горките.
  • 2 Недей увъртай!!!

    15 1 Отговор
    Кажи колко си регистрирал като бройка бе, лъжец?!, не колко си пропуснал!!!, ако не регистрирани черно на бяло с пръстови отпечатъци по дата и час няма как да се докаже, че са пропуснати от България!!!! ОК, ако не им фалшифицират досиетата за първа регистрация!!!
  • 3 Василий Българоубиец

    16 1 Отговор
    Борисов спри да лъжеш за 2 минути и кажи сега на Българите които са ти по-мили от Меркел и компания за самолетите пълни с МИГРАНТИ как пристигат от Германия и по цели нощи на полигона на "Безмер" се разтоварват гостите на Меркел!!!
  • 4 Алоу

    21 1 Отговор
    Живея в чужбина ама за тоя тулуп и дума не са казали. Да също и за България.
  • 5 Смолата

    18 1 Отговор
    Бойко, забрави да кажеш как циганите спряха да посягат на чуждата собственост, как възрастните хора се чудят в коя пицария да седнат днес и как пътищата нямат и пукнатинка.....
  • 6 Глупак

    12 1 Отговор
    Турция знае, че ако затворим границата за турски камиони, отиват на кино…. Иначе… досега да са ни заляли с мигранти.
  • 7 Глупак

    16 1 Отговор
    Много ми е трудно да реша кой от правителството ни е най-тъп….. май Боко
  • 8 Кълвач

    9 1 Отговор
    Абе оставете малко и за другите си колеги да пооближат от задника на тиквата.
  • 9 Мани мани

    12 1 Отговор
    Хора, не е за вярване вече, колко се е самозабравил тоя и за колко тъпи ни има - що за наглост и долен цинизъм - каква граница, каква сигурност?!?
    Опънаха една тел за милиони, а граничните служби превърнаха в каналджии. Бизнеса с "бежанците", т.е. с нелегалните имигранти се превърна в по-доходоносен от бизнеса с наркотиците. Съответно стана бизнес на мафията и на покровителстващата е държавна власт в лицето на този с абсурдното изказване по-горе!
    Подобни са приказките му за всяко нещо, с което се опитва да се изтъкне - пътища, магистрали, здравеопазване, стандарт на живот, инвестиции, икономически растеж, корупция и т.н и т.н....
    Това е, като да си докаран до просешка тояга и да я караш на хляб и сол, а тая мутра да седи срещу тебе и да ти обяснява как живееш все по-добре...

    Коментиран от #11

  • 10 456

    10 1 Отговор
    Заминавай си бе измет!!! Ти ни принуди от България, ти съсипа моят народ, ти убиваш децата ни !!! Махай се !!!
  • 11 дивака

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мани мани":

    Имам едно делово предложение... Нека Кобрата, Багата, боксьорите залепят на всяка боксова круша и образа на нашия любим вожд на снимката, който никога не е лъгал през живота си, сривал се е като пожарникар от прогнили дъски, гради България и нецприема емигранти, нищо че постоянно се увеличават тук. Така, им е гарантирано призовите места в срещите. Ако тренира Кобрата 6 месеца върху круша с образа на Гпйко нетуВище просне Кличко или Джошуа с едно кроше. Дори образа на този Спасител и Грсдител на България, дава сили и надежда за светло бъдеще.... Но на унуците му.
  • 12 Справедливост

    3 0 Отговор
    Това което Бойко ни причинява... и Бог не може... Душа да ни е яка!
  • 13 арджентата

    3 0 Отговор
    Ако в България имаше " смъртна присъда", нямаше да сме на това дередже! Нямаше толкова безочливо, да ни лъжат, крадат, ... бавно убиват!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове