Last news in Fakti

2 Юли, 2018 08:19 8 656 27

Проф. Атанас Семов: Разпадащ се съюз беше ръководен от умираща държава

  • ес-
  • ек-
  • атанас семов-
  • европредседателство

Ученият призова за радикални реформи след председателството

Проф. Атанас Семов: Разпадащ се съюз беше ръководен от умираща държава - 1

Българското европредседателство беше много успешно, но създадената от него политическа стабилност трябва задължително да се използва за решаването на тежките ни вътрешни проблеми. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” по бТВ преподавателят по европейско право проф. Атанас Семов.

„Един наглед разпадащ се съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. На европейската сцена се справихме нелошо, но вътре проблемите са драматични (…) Тъжният извод е, че направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство. Няма нито една значима тенденция в развитието на България в тия 30 години фалшива демокрация”, коментира той.

По думите му нашата страна е успяла да подмени приоритетите на председателството и да направи заявка за по-голяма роля в европейската сфера чрез акцента върху Западните Балкани. Това е довело до политическа стабилност, като „ако тя не бъде използвана, за да бъде оправена държавата, създаваме усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите ни са съдрани”.

„Вътре в страната нищо добро и съществено не се прави. Бойко Борисов или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя”, призова професорът и постави ситуацията в европейска перспектива: „Не получихме потвърждение, че сме сериозна икономика с покана за еврозоната, не получихме потвърждение за това, че сме сериозна държава с покана за Шенген”.

Той посочи някои от наболелите проблеми – раздуването на администрацията до размер 5-7 пъти над необходимото, оставянето на една трета от територията на страната в нежизнеспособно състояние заради липса на млади хора, неадекватни образование и здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    14 131 Отговор
    На тоя пък кой му даде думата,измекяр.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕДИН

    87 7 Отговор
    МНОГО КАЧЕСТВЕН АНАЛИЗ НА МИСЛЕЩ ЧОВЕК, ЖАЛКО ЧЕ "ЯНКА МУЗИКАНТКАТА" ГО ОМАСКАРИ !!
  • 4 СЕМ

    14 80 Отговор
    Поредния измислен професор,беше в Атака.

    Коментиран от #26

  • 5 Ефтини сензации

    19 69 Отговор
    Точно такива като този "професор" изгониха младите от България...

    И има наглостта акъл да дава...
  • 6 Будалата

    80 7 Отговор
    Много вярно го е казал професора. Но дали има кой да го чете? По кадърните по чужбина. Тъмно синия електорат на ГЕРБ не го интересува въобще.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВЪЗРАСТЕН

    53 9 Отговор
    Една държава има напредък, когато хората имат еднакви виждания за просперитета и , а не като при нас продажници и предатели ,едни на дърпат всячески към русия други към турция, все към окупатори на които сме сърбали горчивото робство, но без да си вземем поука ! ВСИЧКИ ХАРЕСВАМЕ ЧИСТОТА И ЗАКОНОВИЯ РЕД НА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ НО ЕДИНСТВЕНО НА ПРИКАЗКИ, КОГАТО ТРЯБВА НИЕ ДА ГО СПАЗВАМЕ ГО ПОБЪЛГАРЯВАМЕ ! ЗАТОВА ЩЕ СИ ТЪНЕМ ВСЕ ПОВЕЧЕ В НАШЕТО СИ БЛАТО !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    54 5 Отговор
    Прав е за администрацията защото ГЕРБ раздува чиновниците и им дава големи заплати като така си гарантира избирателите и техните семейства за изборите както е било и в Гърция преди да стигнат до кризата от 2015.
    Иначе за социални проблеми като надуването на жилищния балон в момента ,нулева социална политика към хората с увреждания остават слепи !!
  • 11 СссереМ

    6 25 Отговор
    Вучков ряпа да яде пред тоя.
  • 12 RIDIK

    21 28 Отговор
    Някой от вас замислял ли се е, колко щяхме да сме сега, ако 45 години не стреляхме българи и др. по границата за отпуск? Някой замислял ли се е защо оградата с кльона беше с надвис към България а не обратно? Какви са тия драматизми? Още бай-Тошо се опитваше да засели Странджа - Сакар с младежи. И какво ? Взимаха парите и му показваха среден пръст. Заселваха се тези, които за година поразучиха пътеките през границата и драснаха, т.е. станаха "предатели на Родината - невъзвращенци ". Колкото до това, какво се прави и че то е несъществено - огледайте се. Не се обръщам към тези, които са израснали с Телетъбис. От тях нищо не става. Освен да отварят човки и да пищят искайки все повече и повече за друго не ги бива. Обръщам се към тези, които помнят каква беше България и виждат каква е сега. При тях пък има друг проблем. Едно време са били млади и всичко им се е виждало - розово. Сега са стари, болни, уморени от живота и да ги позлатиш все им е тая. Криво им е. Просто трябва да измрат всички, които помнят времената, когато някой ни вдигаше заплатите, пращаше ни на почивка, хранеше ни, обличаше ни, дундуркаше ни с две думи. Спомнете си притчата от Библията за Моисей и тези, които помнят робството в Египет. Новите поколения трябва да разчитат изцяло на себе си. А това, че някакъв си, както пише по-горе СссереМ - "измекяр", се прави на велик, за да му се чува името от време на време си е негов проблем.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 293

    28 10 Отговор
    Надут и самодоволен пуяк е Атанас Семов - това са ми впечатленията от личната му среща с него. Не го харесвам като човек, но за жалост за вътрешното състояние на държавата е прав. Борисов вече дори лентички спря да реже. Държавните чиновници дерибействат. Младите хора бягат. За образование и здравеопазване да не говорим... А зимата ни чакат нови бунтове - с това 17% увеличение на топлото в Източна България...
  • 14 388

    39 2 Отговор
    Народен съд за всички управлявали последните 25 години: ГЕРБ, БСП, НДСВ, СДС, ДПС.... и забрана да бъдат на държавна длъжност!
  • 15 goni

    11 13 Отговор

    До коментар #12 от "RIDIK":

    Явно си доста възрастен! Това не е лошо! Лошото е че си изключително злобен! Когато такива, като теб си отидат, нищо чудно и България да се оправи!:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 JPower

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "RIDIK":

    По интересувай се от Египет. ЧИФУТИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ В ЕГИПЕТ!!!!За това и в Египет не се гледат филми свързани с еврейския"""ИЗХОД"", самите евреи така наричат бягството си. Абсолютно никаква информация няма за евреи в Египет, преди и след така наречените легенди. ВСЕ ОЩЕ ИМА БАЛЪЦИ,КОИТО ВЯРВАТ В ЧИФУТСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ!!!!!! АААА, ""фараон"" е еврейска измислица. В египетската история няма ТАКАВА дума....
  • 18 СссереМ

    2 5 Отговор
    Вижте кво'!!!не ми давайте минуси ,защото не искат да ми плащат!
  • 19 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    А на теб??!!СЕРСЕМ.....,то само такива имат думата ,за съжаление....
  • 20 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Верен анализ за българия ЕООД....Проблемът е ,че сме ЕООД/регистрирано по ГЛОБАЛНИЯ ТЪРГОВСКИ ЗАКОН/ и просто НЯМА НАЧИН ЗА ПРОМЯНА В ТАЗИ СИСТЕМА...Примери --колкото искате ВСЕКИ СОЦИАЛЕН КОНФЛИКТ доказва БЕЗПОМОЩНОСТТА на държаватаЕООД...Винаги ...,,НЯМА ПАРИ,,....НО да сте срещнали оплакване за КОНТРОЛИРАНИ/ЗАДЪРЖАНИ/ ПЕЧАЛБИ И ТРАНСФЕРИ НА ГОООЛЕМИТЕ ИГРАЧИ????Само си спомнете-ТУРИЗМЪТ Е СТРАТЕГИЧЕСКИ за страната и с НАМАЛЕНО ДДС и до днес!!!!!!!Вижте Павел Баня като показател КОЙ КОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАЩА ...И КОЛКО РЕСУРС/ВОДА!!!/ПОЛЗВА....И как завършват опитите за контрол....Да не говорим за ,,стратегическите ,,инвеРститори,,...
  • 21 Факт

    12 2 Отговор
    В БГ професорите се увеличават правопропорционално на администрацията и на никой не му прави впечатление, но проф. Семов си заслужава титлата, един от заслужилите професори, които не се страхуват да назоват истината. Дано някой най сетне да го чуе.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ValMar

    12 1 Отговор
    Браво на професора!!!
    За съжаление простаците, които не са мнозинство, но са най-гръмогласните в България, заглушават и опошляват гласа на истината.
    Ние - мнозинството, трябва да им запушим устата, за да си оправим страната.
  • 24 минувач

    3 2 Отговор
    Отрочето на Марко серСемов говори верни неща, когато е извън властта. Като влезе и лапне кокала, ще запее друга песен.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мустафа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "СЕМ":

    Нищо, че е бил в Атака. Много е умен. Такъв беше и баща му.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове