Last news in Fakti

3 Юли, 2018 11:18 1 587 8

НПО-то, обвинило майките, прибирало половин млн. годишно

  • адриана стоименова-
  • нпо-
  • деца с увреждания

НПО-то Сдружение „Център за психологически изследвания”, свързано с Адриана Стоименова, която обвини майките на деца с увреждания, взима близо 400 000 лева през тази година по европроект, съфинансиран от държавата. Отделно от това сдружението прибира от държавата близо 400 000 лева годишнo. Това показват счетоводните документи на организацията, съобщи "Фрогнюз".

Преди дни Стоименова, която е от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, заяви по бТВ, че „1 млн. лв. са отишли за финансиране на протести”. Думите ѝ предизвикаха възмущението на майките, които се зарекоха да я съдят до дупка.

В профила на Адриана Стоименова в Linkedin е отбелязано, че тя е Изпълнителен директор на Сдружение „Център за психологически изследвания” от 2008 г. Според регистрация в министерство на правосъдието Стоименова изобщо не фигурира нито като длъжност, нито като член на управителния съвет, още по-малко като отговорно лице по разходване на средства. Длъжността „изпълнителен директор” не е записана в нито един от регистрите. В същото време прави впечатление, че името й фигурира под някои от годишните отчети.

Прави впечатление, че последните отчети към министерство на правосъдието са от 2015 година. Освен финансов отчет има и доклад за дейността. При по-обстоен преглед се забелязват няколко смущаващи неща. Отчетът на дейността прилича по-скоро на отчет на БКП. В него се отбелязва, че „подкрепят” музикални и танцови състави, развиват крикет на маса и бейзболен отбор. Освен това „провокират творческо участие на младежи с увреждания”, както и че правят „социални арт-презентации на празниците Св. Валентин, 3-ти март и Първа пролет”. От документа става ясно, че основен приоритет на НПО-то за лица с увреждания е темата „НАТО и Македония”, както и „Закона за защита на животните”. Любима дестинация за хората от НПО-то се оказва САЩ. Никъде няма, обаче отчетени средства за тези инициативи, както би следвало да се прави.

За описаните 212 инициативи в доклада за 2015 година не е посочен и един лев разход, като канцеларски материали, самолетни билети, печатни издания и т. н. В отчета е отбелязано, че основният разход, който е от 321 хиляди лева е отишъл основно за заплати в НПО-то. Изрично е отбелязано, че даренията са 0 /нула/ лева за хора с увреждания, макар в доклада да се отбелязва, че са подпомагали различни дейности и инициативи за хората с увреждания.

Другото, което боде очите, е че към края на 2015 година е обявено, че НПО-то притежава сгради за близо 1 млн. лв. или по-точно 850 хил. лв. Предходните година организацията е имала имоти „само” за около 350 хиляди лева. Така излиза, че за една година сдружението , освен даренията от 400 хиляди лева, е повишило сградния си фонд с още половин милион. Излиза, че за година около 1 млн. лева е цялата „лапачка”.

Според собствените си отчети, НПО-то е трета политическа сила. В тях се отбелязва, че броят на членовете им през 2013 година е 240 158. Пак от отчета се разбира, че събраният членски внос е 6 000 лева. Простата сметка показва, че членския внос би трябвало да е по 2, 5 стотинки за всеки член на година, което звучи абсурдно.

В отчетите е видно още , че държавата всяка година е давала на това НПО средно по около половин милион лева. Така за всички години от 2004 година досега организацията се е облажила със 7 милиона лева. Финансови експерти казват, че това си плаче за данъчна и прокурорска проверка. Допълват, че няма реален финансов отчет без грам разход за консумативи, канцеларски материали и командировъчни. Излиза, че НПО-то, представлявано от Адриана Стоименова прилича по-скоро на инвестиционен посредник за закупуване на имоти, отколкото на благотворителна организация.

Фрог ще направи запитване до НАП дали е извършена проверка на Сдружение „Център за психологически изследвания" и ако има такава, то какво е показала тя? Проверка на "Фрог" показва, че сайтът на сдружението не функционира към днешна дата. Преди да бъде затворен, последната информация в него е от 2015 година.

А как може едно приближено до ГЕРБ НПО тази година да „лапне” близо 400 хиляди лева по европроект „Комплексна подкрепа в общността чрез иновативни услуги”, съфинансиран от държавата, можете да прочете с подробности на този линк. Проектът стартира, след като майките започнаха да стачкуват.

Датата на сключване на договора е 18.04.2018, а дата на стартиране- 01.05.2018. Великата цел на проекта е : да се създадат предпоставки за активно социално включване, подобряване качеството на живот, улесняване достъпа до заетост и връщането на пазара на труда на хора с физически, ментални и сензорни увреждания и техните семейства. Проектът предвижда да се развиват дейности като арт терапия, музикална терапия, трудова терапия.И всичко това за близо 400 бона и то не без подкрепата на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 2 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
  • 2 Гост

    10 0 Отговор
    Плащат им, за да играят контра на протестите! Така е и с много от НПО-тата. А така се отказват от протести обикновените граждани, които не искат да бъдат употребени.
  • 3 Ротшилд

    2 0 Отговор
    Гарантирано от жид+
  • 4 куку руку ку

    6 0 Отговор
    ..."Целите на Сдружението са спомагане за интеграция на ИНДИВИДИ със сензорни, ментални (включително ADHD и LD) и физически увреждания в съвременното общество."... Това е информация от ngobg.info, хората за тях не са хора, а индивиди.
  • 5 гост

    5 0 Отговор
    В НПО не трябва да се изплащат заплати, а да се работи на доброволчески начела. Навсякъде в развитите страни се стимулира доброволството, под какъв предтекст се изплащат пари за заплати без реални резултати и доказана извършена трудова дейност? Как така тази НПО не вземе да се окаже приближена на ДПС, ПСП или др., а се оказва Гербаджийска? И има ли въобще някакъв шанс различна от Гербаджийска общност да получи поръчка, да спечели проект или да работи нормално?
  • 6 Янков

    8 0 Отговор
    Цацараооов , спиш ли бе майна?
    Или и ти си на "ясла" , при някое НПО?
    Ми те НПО-тата ,станаха повече от хората в тази територия!
  • 7 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Това е реализацията на джендърпроекта....НПО /ПОДЧЕРТАВАМ---НЕПРАВИТЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИЙ!!!!!!/НА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗДРЪЖКА И ВИМЕ..........Тоест правителството на ..АУТСОРСИНГ!!!!!И каква е реалната им дейност за която ПЛАЩА правителството----КРИКЕТ,БЕЙЗБОЛ,ОПИТ В Америка,КОМЛЕКСНА ПОДКРЕПА В ОБЩНОСТТА ЧРЕЗ ИНОВАТИВНИ УСЛУГИ!!!!!!И ТОВА е с реалната ПОДКРЕПА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ !!!от ЕС!!!!!......Народът да издържа палачите и кърлежите.
  • 8 Истината боли много

    0 0 Отговор
    И преди имаше крадци но сега е ,,връхта" на краденето!!!То в управлението на държавата останаха само крадци....Навсякъде където и да погледнеш само КРАДЦИ в държавата КРАДЛАНДИЯ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове