Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 19:36 884 0

Службите само се “запознали” с идеите на Янева за СРС-тата

  • владимира янева-
  • писмо-
  • срс-
  • данс-
  • мвр

Писмото, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, с което се предлагат промени в начините за искане на разрешения за специални разузнавателни средства, не било разпратено до основните звена в МВР и ДАНС като методически указания, а "само за запознаване".

Това стана ясно след днешното заседание на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, на което бяха изслуши зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и председателян на ДАНС Константин Казаков.

Едно такова тълкуване на закона, като това на Владимира Янева, е неприемливо и стимулиращо прекомерното използване на СРС-та, заяви пред журналисти председателят на комисията – депутатът от БСП Михаил Миков.

„Тези изслушвания имат друг смисъл – да се види дали законът е ясен, дали е стриктен и какво още може да се направи по отношение на него и дали практиката по прилагането му не трябва да подлежи на много сериозно прецизиране, като се засили функцията на съда”, каза Миков.

Той обясни, че Вучков и Казаков са уверили народните представители, че в ДАНС не е правени нищо по повод писмото – само са се запознали с него, в МВР също е разпоредено запознаване с това писмо.

От подкомисията са представили своето становище, че това е един изключителен субсидиален способ и всякакво стимулиране, включително и по отношение на способите, води до три негативни ефекта – нарушаване на права извън необходимото; получаване на информация по реда на СРС-та в ненужно голям обем и практическо натоварване на занимаващите се с тази дейност, което не им позволява да концентрират ресурса за това, което наистина е необходимо, посочи Миков.

Поет е ангажимент на следващото национално съвещание на МВР съставът да бъде запознат със становището на подкомисията. “Дали становището ще бъде взето предвид, или не, ще проличи, когато се проверява годишната статистиката – да се види за какви срокове, при колко от тях се иска нови срокове, при колко от тях е придобита реално значима информация. Това са въпроси, които са проверими, за да се види как ще се държат системите за стриктно спазване на закона”, посочи още Миков.

Представителите на МВР и ДАНС са се съгласили, че удължаването на сроковете за използване на СРС-та, стигането до максималния срок, може да води до едно претрупване с ненужна информация, която не служи единствено и само за разследването.

Преди седмица подкомисията изслуша и самата Владимира Янева, която объркано заяви, че с писмото си всъщност целяла установяване на "действителния брой на лицата, чиито права са ограничени", а не прикриване на реалния брой проследявания, подслушвания и прочие оперативни способи. По думите й указанията й нямали за цел да задължават службите да подслушват прекомерно, а "да правят искания за срок, какъвто им трябва".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА