Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 12:48 901 0

Идеите на Янева за СРС-тата противоречат на закона

  • владимира янева-
  • срс-
  • подкомисия-
  • изслушване

Депутатите изслушват по казуса вътрешния министър и шефа на ДАНС

Предложенията за „нови практики в прилагането на Закона за СРС“, които председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е изпратила до вътрешния министър и председателя на ДАНС, не съответстват на буквата и духа на закона, те създават условия за изкривяване на информацията и противоречат на принципа на изключителността на прилагането на СРС като способ.

Това пише в становище на парламентарната подкомисия за контрол върху прилагането на специални разузнавателни средства "във връзка с опита на СГС да въведе нови практики в прилагането на Закона за СРС". Становището е с дата 8 февруари и е подписано от председателя на подкомисията Михаил Миков (БСП) и членовете Христо Бисеров (ДПС), Веселин Методиев(Синята коалиция) и Явор Нотев ("Атака").

На въпрос на "Правен свят" дали с това становище проблемът с препоръките, дадени от г-жа Янева, приключва за комисията, Михаил Миков отговори отрицателно: "Въпросът съвсем не е приключен. Другата седмица ще искаме изслушване на вътрешния министър и председателя на ДАНС, за да разберем дали в резултат на това писмо са предприети някакви мерки и в какво се състоят те, защото "препоръките" в писмото противоречат на закона. Практически това е една подкана да се стимулира използването на СРС в максимален срок, независимо дали се налага. Ако например се налага използване на СРС за три дни, защо трябва да се иска за два месеца? Ние смятаме, че се налага проверка на последиците от това действие."

Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева беше поканена  на вчерашното заседание на на подкомисията по използването на специални разузнавателни средства (СРС) за изслушване във връзка с препоръките й до МВР как да се намали статистиката на броя на разрешените СРС. Препоръките Янева направила в писма до министър Цветан Цветанов и до шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Константин Казаков.

В писмата Янева съветва вътрешния министър и шефа на ДАНС да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Писмото, което е изпратено преди три седмици, и вече е пуснато като "окръжно" от вътрешния министър до шефовете на най-важните служби в системата, препоръчва "при възможност да се използват максималните срокове" за подслушване.

След изслушването в подкомисията Янева заяви, че с писмото си всъщност целяла установяване на "действителния брой на лицата, чиито права са ограничени", а не прикриване на реалния брой проследявания, подслушвания и прочие оперативни способи, съобщава Mediapool.

По повод препоръката си за използването на максимални срокове председателката на Софийския градски съд обясни, че "неправилно е тълкуването, че съдът задължава службите да искат по-дълъг срок". "Ние само ги караме да правят искания за срок, какъвто им трябва", обясни Янева думите си в писмото "при възможност да се използват максималните срокове" за подслушване.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА