Last news in Fakti

4 Юли, 2018 08:16 2 448 15

Акушерката удряла Никол с юмруци, най-малко 39 пъти

  • емилия ковачева-
  • съд-
  • бебе

Съдът: Тя доброволно е работила извънредно, за повече пари

Акушерката удряла Никол с юмруци, най-малко 39 пъти - 1

Акушерката Емилия Ковачева е нанесла най-малко 39 удара на бебето Никол Димитрова, но има и много периоди, в които с фигурата си е закривала действията си от камерата. Фиксирани са и множество притискания с ръце по главата на детето, душене по шията, силни разтърсвания, обръщане с главата надолу, а и други насилствени действия спрямо Никол.

Това пише съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд в мотивите си към присъдата на Ковачева. Те бяха обявени във вторник, пише в. "24 часа".

Акушерката, която е подсъдима за опит за убийство на новородено, получи 18 г. затвор на първа инстанция на 15 септември 2017 г. Предстои делото да се гледа от Софийския апелативен съд.

Малката Никол се ражда на 14 април 2015 г. напълно здрава с ръст 52 см, тегло 3,230 кг и обиколка на главичката 34,5 см. В нощта срещу 18 април 2015 г. пеленачето, което е едва на 3 дни, е пребито с юмруци и шамари в стаята за новородени. Според записите от камерите първите два удара са в 1,49 ч, а последните резки шамари са в 3,03 ч.

Преди дни бащата на Никол Румен Димитров сподели, че в резултат на ударите по главичката момиченцето е отключило епилепсия.

“Побоят е продължил много дълго време. Тя е нанасяла жестоки удари на беззащитно същество на три дни, което не е било в състояние да окаже съпротива или да повика помощ”, пише в мотивите си съдията.

Според него фактът, че Ковачева е акушерка, т.е. човек, призван да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, разкрива изключително "садистично отношение спрямо Никол и я характеризира като жесток и безскрупулен човек".

"С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите - включително правото на живот", се казва в мотивите.

Причината, поради която акушерката се е отнесла с такава жестокост с момиченцето, така и не става ясна в хода на делото. Тя твърди, че не е удряла детето. Според Астарджиев какъвто и да е обаче конкретният мотив, “подтикнал я да направи опит да убие Никол, няма нищо, което да оправдае и омаловажи стореното от нея”.

Той приема, че има довършен опит за убийство, но исканата от акушерката смърт на пеленачето не е настъпила единствено благодарение на лекарите от болница “Токуда”.

На първа инстанция Ковачева не е получила най-тежкото наказание, предвидено в закона - доживотен затвор, защото не е осъждана, вдовица е, която сама издържа две дъщери, все още учещи.

Съдията обстойно коментира записите от камерите в стаята за новородени в болница “Софиямед”, запечатали ударите на акушерката. Основното твърдение на нейния адвокат Владислав Янев бе, че те са манипулирани и не може да бъдат доказателства по делото.

“Въпреки че са извън рамките на наказателния процес, може да се използват в наказателното производство”, е мнението на Астарджиев.

Причината е, че записът е извършен на законно основание, тъй като на входовете на болницата е имало предупреждение. Самата Ковачева също е знаела за видеозаснемането в сградата и е дала своето писмено съгласие. Съдът обръща внимание, че всички записи задълбочено са изследвани от тройна и петорна експертиза.

По делото е доказано още, че достъпът в отделението по неонатология е ставал само с чип-карта. Така че през нощта срещу 18 април 2015 г. в отделението не са влизали външни хора, а при децата между 1 и 6 часа е била единствено Ковачева.

Съдията оборва и тезата на адвокат Янев, че тя е била принуждавана да кара по 24-часови смени.

Той отбелязва, че Ковачева действително е карала двойна смяна, но е била съгласна, тъй като имала материални затруднения и поемала допълнителна работа.

“Изработването на две последователни 12-часови смени спестявало разходи за пътуване до Самоков, но в същото време я преуморявало”, казва съдът.

Ковачева обаче не е била принуждавана да работи извънредно и е можела да откаже поемането на 24-часови дежурства.

“Всички разпитани по делото свидетели, които са били наясно с нейното социално, семейно и материално положение, са единодушни, че тя е поемала повече дежурства, за да има икономическа изгода, като графиците за дежурства винаги са били съгласувани с нея и нейните желания”, казва съдът. Затова и липсвали всякакви основания да се приеме, че в нощта срещу 18 април тя е била под въздействието на някакви непредвидими и неочаквани фактори, намирала се в ненормално състояние и тези външни фактори са мотивирали нейното поведение по отношение на децата.

В мотивите се споменава, че тя е упражнила насилие и спрямо други бебета, но тъй като няма обвинение за това, съдът не го коментира.

Съдия Владимир Астарджиев прочете присъдата миналия септември. Заради липсата на мотивите обаче досега процесът не можеше да продължи нагоре по инстанциите. През това време Ковачева е под домашен арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алоооооу

    30 1 Отговор
    Това животно, защо още не е в затвора?

    Коментиран от #2, #9, #12

  • 2 тт2018

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "алоооооу":

    защото се намира в България а тук всичко явно е възможно за съжаление
  • 3 бббббб

    23 1 Отговор
    Смъртно наказание
  • 4 Илиана

    17 0 Отговор
    18 години и на свобода .с присъда от 2017¿¿????
  • 5 Реалист1

    16 0 Отговор
    Това че дава двойни смени, не я оправдава за побоя. По тази логика всички работещи извънредно трябва да са биячи, ама не са. Какво се опитват да я оправдават
  • 6 тгжотот

    11 3 Отговор
    при всички случаи съдията укрива ръководството на болницата. .защото не може така да се работи 24 часа .има кодекс на труда .не може "тя е съгласна".това са съдийски нагаждания .
  • 7 ежко бежко

    13 0 Отговор
    Всички,,животни,,в затвора! Да ги обслужват там,,куртурно,, ! Хем грозна,хем злобна,хем главата и голямата не я слуша,оттам страдат невинните хора!
  • 8 омерзен

    11 0 Отговор
    Трябва да се осъди и болницата, че е назначила такава акушерка.
  • 9 Иванчо l-ви

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "алоооооу":

    Защото в наще затвори се влиза по трудно отколкото се излиза
  • 10 дива

    4 0 Отговор
    Срам и позор ,това може да се случи само в България
  • 11 Русенец

    2 3 Отговор
    Сапуджиев от Ст.Загора, получи едва 4г. за хладнокръвното премазване с джипа си на 4г. Паоло, а акушерката получава 18г., за нещо което не е довело до никаква вреда на бебето.
    Чудно правосъдие имаме в Герберистан.
  • 12 Радев

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "алоооооу":

    Тя е за лудница не за затвор!

    Коментиран от #13

  • 13 хххх

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    Смъртно наказание .
  • 14 Салам Алеко

    3 1 Отговор
    Не е осъждана, вдовица е! Как си е отишъл мъжа и? Май трябва да се помисли малко и в тази насока!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове