17 Февруари, 2012 08:55 2 327 0

1,3 млн. лв. щети от бурята в Поморие

  • поморие-
  • буря-
  • щети
1,3 млн. лв. щети от бурята в Поморие - 1
Снимка: БГНЕС

В Поморие вече е ясно - морската буря е нанесла щети за милион и 300 хиляди лева. Разрушени са брегоукрепителни съоръжения, хотели, заведения и лодки, обобщава Нова телевизия.

В района на Ахелой се е активизирало голямо свлачище, което застрашава общински път.

Собственици на заведения започнаха разчистване на разрушенията, а рибарите - ремонти на лодките си. Всичко за своя сметка, защото се оказва, че нито един от пострадалите няма застраховка.

Новият туристически сезон ще посрещне гостите на Поморие без заведения край брега. Морската буря унищожи повечето. Вълните "взеха" дори бетона. Наематели разказват, че нямат пари да възстановят отнесеното от стихията.

Уплашени са и рибарите в Поморие. Чудят се как ще "вържат двата края". 6-метровите вълни разрушиха кея на рибарското пристанище. Димитър разказва, че онзи ден са се притеснявали само от това, че няма риба, а сега трябва да даде 1500 лева, за да поправи лодката си, която не е застрахована: "То трябва да имаш пари, за да я застраховаш".

В Ахелой вълните изкараха на сушата огромни каменни късове и разрушиха част от основна улица в града. Активизиралото се свлачище, следствие на бурята преди седмица, е изяло част от общинския път, който води към близкия курортен комплекс.

"Тези съоръжения не са застраховани. Кеят, примерно, не е застрахован, защото преди две години е затворен от "Морска администрация", тъй като е опасен и предстои ремонт наистина на този кей, на това съоръжение" обясни Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

Общината няма средства да започне възстановителни работи. Оттам подготвят необходимата документация и ще искат помощ от държавата, за да се справят с нанесените щети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА