Last news in Fakti

1 Март, 2012 13:01 9 198 2

Самоубилият се Чочо бил шофьор на депутат?

  • стойчо стоев-
  • чочо-
  • перник-
  • мирослава николова

Опозицията протестира срещу засекретяването на материалите от работата на комисията по случая „Мирослава“

Самоубилият се Стойчо Стоев – Чочо бил шофьор на депутат в 41 НС. Това съмнение хвърли опозицията по време на дебатите за удължаване срока на работа на комисията за полицейското насилие, оглавена от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Моля, г-н Найденов, тъй като сте от Перник, да потвърдите, че един от членовете на комисията на г-н Ципов е дал интервю, в което е излъгал, че поемните лица са били вътре в апартамента, когато се е застрелял Стойчо Стоев. Моля да потвърдите това. Знаете ли какви са отношенията между Стойчо Стоев и този човек, дали му е бил шофьор и близък приятел“, обърна се Иван Костов към червения депутат Ангел Найденов.

„Има достатъчно основание да се каже, че член на комисията от Перник е имал достатъчно контакти със Стоев и те са достатъчно основание според мен да се постави под съмнение обективността на неговата работа“, отговори червеният депутат.

Става въпрос за депутатът от РЗС (сега независим) от пернишкия избирателен район – Димитър Колев. Това е първият му мандат като народен представител. Преди това е бил областен управител и зам.-председател на Общинския съвет в Перник. Той е съпруг на бившата царска народна избраничка и тв водеща Милена Милотинова.

Димитър Колев, чиито корени са от трънския край, се завръща трайно в Перник през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски го назначава за областен управител. Той изкарва мандата на царското правителство, но дни преди изборите, с голяма част от местния актив, напусна НДСВ.

През 2010 г. Колев напусна групата на РЗС в парламента. Тогава лидерът на партията Яне Янев го обяви за "ренегат" и "част от кръга на Котараците". "Димитър Колев е част от кръга Котараците, а Котараците са пернишката Коза Ностра. Котараците искат да превземат Община Перник и да я експлоатират, както се експлоатира рудник на концесия до откат. Ако може нищо за гражданите и всичко за тях",  заяви през октомври 2010 г. Янев.

"Димитър Колев е един ренегат, който винаги се опитва да бъде със силните на деня и да търгува с влияние. Неговите апартаменти и имоти с Милотинова са малко повече от тези на Цецо Шлифера, случайно изпълняващ поста министър на вътрешните работи", каза още той.

„Не познавам Стойчо Стоев - Чочо, а жената, с която той е живял на семейни начала“, заяви в отговор на обвиненията Димитър Колев. „По никакъв начин Чочо не би могъл да ми бъде шофьор, познавам го по физиономия, но нито съм се возил с него в градския транспорт, нито го познавам, нито съм си говорил с него по телефона“, категоричен бе той.

От друга страна той заяви, че познава жената, с която Чочо е живял на семейни начала. Тя е била технически сътрудник през периода 2006-2007 година, когато Димитър Колев е бил секретар на сдружение. Сега тази жена е вече разпитана от полиция, следствие, прокуратура, отзовала се е за явяване и пред комисията „Ципов“, но депутатът категорично отказа да назове името й, заради дискретност и етична мярка.

Опозицията в парламента остро възрази срещу засекретените материали от работата на комисията за проучване на случаите на полицейско насилие.

„Оказа се, че нямам достъп до тази секретна комисия. Комисията трябва да отвори този достъп до народните представители", оплака се Христо Бисеров от ДПС, член на алтернативната комисия. „Защо не ни дадете възможност да четем вашите заседания“, попита той.

Михаил Миков от БСП пък коментира, че всеки депутат има достъп до информация от заседанията на другите секретни комисии за ДАНС и вътрешната, дори без да е техен член.

„Конституцията казва, че имам равни права на достъп до информация, всички имаме достъп до класифицирана информация. Искам да упражня конституционните си права", настоя Иван Костов и попита: „Какво крие комисията на Ципов?“

„Моля ви, г-жо председател, поставете на мястото му г-н Ципов и неговите колеги и ни дайте възможност да упражним правата си на народни представители“, настоя Костов, обръщайки се към парламентарния шеф Цецка Цачева.

„След всички лъжи, смятам да възразя остро срещу колеги, които смятат, че като решат да се съберат на едно място, могат да разиграват институциите и да наскърбяват близките за това, че има жертви от престъплението“, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

„Когато създаваме анкетна комисия, тя има за цел да установи фактите, обстоятелствата. Тя работи по правилата, които са записани в нашия правилник. Когато става въпрос за такава класифицирана информация, трябва да има решение или на комисията, или на Народното събрание. Дайте свои представители. Не е коректно такова отношение спрямо българските граждани. Има правила и ние трябва да ги спазваме”, каза Фидосова.

Самият Красимир Ципов също покани колегите си от опозицията да се включат в заседанието на комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Ангелов

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против г-н Ципов , но името му приляга за комисията !
  • 2 Кубрат Пулев

    0 0 Отговор
    Няма такава "държава" !!! .........и толкова прост народ