Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 13:10 1 014 0

Съдии подканват ВСС да отговори на оценките на Цветанов

  • всс-
  • съдии-
  • цветан цветанов

Над 80 столични съдии напомнят в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), че според Закона за съдебната власт той е органът, задължен да осигурява независимостта на съдебната власт.  Повод за напомнянето е липсата на институционален отговор на недопустимите, според съдиите, нападки и обругаване на съда и отделни негови представители от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Бездействието на ВСС поставя съдиите, обект вече и на персонални атаки, в ситуация да изразходват време и енергия за опровергаването на манипулативно и невярно представяне на факти по всяко конкретно дело, разисквано публично от вътрешния министър, което ги отклонява от изпълнението на текущите им задължения и пречи на работа им, пише в писмото до Висшия съдебен съвет.

„Липсата на принципен институционален отговор на агресивните коментари на министъра на вътрешните работи, направени за съдебни актове по висящи или приключили дела, наложи като практика оповестяване на поредица от общи становища на колеги, загрижени за посегателствата върху независимостта на съдебната власт, както и многократни реакции на най-представителната съдийска организация. Този начин на лична и колективна съдийска защита обаче доведе до персонализиране и ескалация на нови и по-ожесточени атаки“, се посочва още в писмото.

Дори след като се заговори за война между институциите, ВСС продължава да се държи като че ли не го засяга. „Нещо повече – стигна се до абсолютно неприемливата ситуация членове на Вашия колективен орган да изразят негативно отношение към съдии, упражнили правото си да изразят открито мнение по въпроси, пряко свързани с независимостта на съдебната власт“, посочват съдиите.

Подписалите се призовават членовете на Съвета да не стоят безучастни и да дадат дължимия институционален отговор на онези висши представители на изпълнителната власт, които "оценяват" съдебни актове и отправят "препоръки" към съдържанието на тези, чието постановяване предстои. Под писмото са подписали съдии от всички столични съдилища и от Върховния касационен съд.

Писмото е внесено в съвета в сряда – 15 февруари. На вчерашното заседание на ВСС за него не е станало дума, както и за писмото на 46 адвокати от четири големи колегии в страната - пак по повод изявления на министър Цветанов – че си говори ежедневно с някои съдии и те го подкрепят.

В същото време ВСС взе решение да извърши проверка на две дела, предизвикали обществения интерес - хода на делото срещу обявения за наркобос Васил Маникатов и проверка на досъдебната и съдебна фаза на дело за грабеж, извършен през 1998 г., но все още стоящ на първа инстанция в съда - в момента Софийския военноокръжен съд.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА