20 Юли, 2018 08:00 24 884 56

Сменяме валидните винетки с електронни

  • винетка-
  • апи-
  • път

Общините искат 20% от таксите

Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г. Ако обаче водачите на коли имат стикер, който е валиден след тази дата, трябва отидат в пункт за продажба на винетки и до 31 януари 2019 г. да подадат заявление за замяна на хартиената винетка с електронна.

За това предупреждават от в. „Труд“.

Винетките за камиони над 3,5 тона ще са валидни до 15 август 2019 г. От следващия ден камионите ще плащат тол такси за изминато разстояние, а винетките ще бъдат невалидни. Това гласят промени в Закона за пътищата, който беше разгледан в Комисията по бюджет и финанси към парламента.

В проекта е записано още, че за всеки отделен път може да се прилага различна тол такса за изминатото разстояние на камионите, не само според категорията на шосето, но и според договора, сключен с бъдещите оператори на трасето. Вече е ясно, че няма да се въвежда еднодневна винетка, а ще има за уикенда, чиято цена ще бъде около 10 лв. Камионите пък ще плащат отделна тол такса за ремаркета.

Експерти от регионалното министерство прогнозираха, че очакват 1,2 млрд. лв. годишни приходи от новата система или поне четири пъти повече отколкото са сега. В момента тежките камиони прекосяват страната ни за около 12 евро, а с промените ще плащат между 60 и 80 евро както в другите европейски страни. Тол системата ще има мобилно приложение за таксуване. Освен това ще може да се плаща с пари в брой, с карта и да се купува винетка от денонощни терминали.

По време на комисията стана ясно, че държавата ще изплаща по 50 млн. лв. годишно за системата в продължение на 3 години. А оборудването е вече в страната. От сдружението на общините настояват да получават 20% от приходите от системата, за да поддържат регионалните пътища в добро състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    70 35 Отговор
    Някой да е лепил досега електронна винетка?Ама на кое стъкло и в кой ъгъл-нула обяснения,щото не ни смятат за хора.Само ни подготвят че цената ще е с 20% повече от сегашната,щото и Общините искали да лапат!

    Коментиран от #3, #7, #43

  • 2 Петър

    65 3 Отговор
    Абеееее държавни безработници и айдуци чудно ми е как не сте се сетили още да въведете винетки и за мотоциклетите и мотопедите

    Коментиран от #25

  • 3 Гост

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Няма лепене,няма винетка, само плащаш те ще те проверяват по номер на МПС.

    Коментиран от #5, #26, #48

  • 4 Петър

    46 4 Отговор
    А стикерите за гражданска отговорност не отпадат,а знаете ли защо?
  • 5 onq s konq

    14 31 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това пък дето казваш че няма винетка и ченгетата ще проверяват по номера е пълна глупост като решение-това значи да лепим касовата бележка на номера!

    Коментиран от #12, #23

  • 6 УБГТ

    89 9 Отговор
    Новичка кражбичка от народа, електронна винетка за още по големи приходи на пътната агенция, че е кофа без дъно. Какво ли няма да ни измислят вече за гепане - нови правила за тех. прегледи, нова еко такса при покупка на кола, нова по скъпа застраховка ГО, нова цена на тока и хлеба, всичко ни е " ново" а сме в раят на света по беднотия и корупция.

    Коментиран от #16

  • 7 Абе,

    22 24 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ти в ред ли си бе? Какво стъкло, какво лепене бе?...Боже, прибери си версиите!
  • 8 Темиме дарий

    75 4 Отговор
    Какви винетки кви толове тука няма магистрала или аутобани има некви пътища с напукан асфалт и кръпки и дупки и вдлъбнатини и коловози току що минавам по така наречената магистрала след тунел траянови врата посока софия от там надолу е страшно има дупки кръпки напукан яко асфалта коловози от камиони....
  • 9 Северозападняк

    55 4 Отговор
    Да има винетки и за ВЕЛОСИПЕДИ какво ми карат без да плащат.И те карат по асфалта.Тези от общината що не погледнат северната тангента как се минава по надлезите и че тръгнаха дупките.Преди да иаскат 20%

    Коментиран от #21

  • 10 Джудже

    30 3 Отговор
    Заглавието гласи: "Сменяме валидните винетки с електронни" !
    Това означава ли, че екектронните винетки ще са невалидни?

    Коментиран от #13

  • 11 КJДМ

    45 8 Отговор
    Що пари ще паднат пак . Преди направиха нашите фирми табелките " Винетка" сега над всята такава табелка ако сложат камерка пак пари.Честито на всички "мълчаливи " шофьори.
  • 12 куку руку ку

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Кон, кажи на оня, че ке биде закован у интернето и га го спрье чиньге по талавизоро у кунка си ке види имали, нема ли винету, а-а-а винетка.
  • 13 куку руку ку

    54 1 Отговор

    До коментар #10 от "Джудже":

    Те и сегашните са невалидни. За какво плащаме данък МПС и акцизи на горивата. Три пъти ни облагат за едно и също нещо. А ако сложим и цветните зони, стават 4 пъти.
  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    53 1 Отговор
    А каски ше раздавате ли за тунелите?или застраховка живот преди де се мине през тех а?
  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    40 4 Отговор
    А прелетните птици ше плащат ли че летят и че гнездят тука?а зона и данък гнездо ше плащат ли щъркелите
  • 16 Антон

    32 27 Отговор

    До коментар #6 от "УБГТ":

    Аз пък ше ти кажа - ел.винетка е супер! Няма да лепиш, няма да пазиш отрязъци, няма да търкаш и махаш като изтече срока й. Купуваш я с мобилни приложение, от бензиностанция кактождо сега, а може би и с смс, и през интернет сайт.Супер удобно,цивилизована и практично. Освен това и контрола става засилен, защото всички ни вкарват в система и камери те следят дали си с винетка или без. Края на месеца се вади справка за нарушителите - пример и 1000 човека, съответно се търсят 1000 бр. глоби от екипите на полицията и т.н. Ганетата реват защото свършва карането без винетка, лепенето й върху фолия, и т.н. все андрешковски номера.
  • 17 Ivan

    14 9 Отговор
    Пак ще висим по опашки :(
  • 18 бай Мите

    27 2 Отговор
    За оня с коня и каруцата ще има ли винетка
  • 19 Шаран БГ

    52 5 Отговор
    Когато се засилиха да въвеждат винетната система, управниците ни обещаха да премахнат пътния данък. Тогава той за мен бе 18 лв. Въведоха винетките -67 лева и оставих пътния данък. Сега вече винетката ми е 97 лева , а пътния данък 24 лева- за сега ?!?!? Т.е за това, че се движа с лек автомобил по "чудесните" пътища на Родината, вече плащам / без стойности на застраховки и технически преглед/ почти 7 /СЕДЕМ/ пъти по-вече !!
    Лъжат безсрамно / както винаги/ че за леките автомобили няма да се плащат тол-такси - особено за аутобаните. До 2-3 години ще ги въведат и за тях , ЗАЩОТО така е в Европата !?!?
    Ясно е едно- ще дерат до кокал и ще крадат безмерно. Докато не прекалят и започнат един друг да си"вадят очите" !

    Коментиран от #31

  • 20 Дедо Курти

    32 1 Отговор
    За каручката на Асанчо-цигането винетка ли ще има или тол такса.........
  • 21 Max

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Северозападняк":

    Ами каруците ще не плащат винетки? И без това са постоянно по пътя.
  • 22 Путко Ваджайна Кулджийт

    6 2 Отговор
    Оммммм.....
    Подсъзнанието ми говори че ще имаме въздушни винетки....
    Оммммм пак отивам в нирвана....
  • 23 Русофил

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Наистина ли си толкова загубен, или се самоиронизираш?
  • 24 Даниел

    56 3 Отговор
    Смешна държава, смешни закони, но най-смешното е населението! Защо дявол го взел затрудняват живота на хората, защо?! Хубаво, вкарахте електронни винетки, хайде сега оставете тия със старите да си ги изкарат до края на срока - няколко месеца! Защо ги принуждавате да ходят излишно незнамсикъде и да попълват незнамсикакво?! Защо?! Вие сте просто малоумна пасмина!!!
  • 25 Бенц

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Не трябваше да ги подсещаш, те това чакат.Нека да унищожат дребните животновъди и това ще стане....

    Коментиран от #35

  • 26 Грую

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ако системата е както за глобите от КАТ, като обърка и може да ти се случи въпреки платената електронна винетка да се сдобиеш и с глоба за липса на винетка и докато се оправиш от тази ситуация ще ти побелее и окапе косата!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Townboy

    42 5 Отговор
    Рапона стана човек на годината защото изтегли 50 млрда от международните лихвари. Пари които ние сега ще изплащаме че и нашите наследници. За всичките 240 депутати и прилежащите министри народен съд и в "Белене"!
  • 29 ЕЕЕ

    33 11 Отговор
    искахте демокрация, на ви демокрация, стойте гладни и жадни и се радвайте, че сте в Европа!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 куку руку ку

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Шаран БГ":

    Е, а моите се движат между 120 и 150 лЪва.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 onq s konq

    9 2 Отговор
    Ас съм си направил винетка на цветен ксерокс и си маам с нея ама с тая електронната не знам как ше стане
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бенц":

    Да прав си,даже не са се сетили още че мотопеди,мотоциклети до 350куб см и ремаркета до 10 тона се прехвърлят без НОТАРИУС, и тия пари ще им дойдат като манна небесна!
  • 36 Крадец

    19 0 Отговор
    Нещо за икономиката на страната няма ли да направят нещо тия хора,бе?Само камери,глоби,такси и пр.глупости да се ограбва народа!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ко да прайш

    25 1 Отговор

    До коментар #36 от "Крадец":

    когато те управляват бивши мутри. Те от икономика не разбират. Само от рекет. Няма такава държава.

    Коментиран от #44, #56

  • 39 Отвън

    15 0 Отговор
    Няма да проверяват по никакви номера, а ще става със специално устройство в колата. Неслучайно си траят засега, че всеки ще трябва да си го купи, нито пък казват цената. Пече се поредната далавера - очаквайте изненади!
  • 40 vasik atanasova

    13 0 Отговор
    МАФИЯ В ДЕЙСТВИЕ
  • 41 Filo

    7 15 Отговор
    Навсякъде по читавия свят има винетки или тол такси. Какво ревете само, какъвто е "онеправдания" пролетариат такива и политиците. Електронна винетка има на много места и не трябва никакво устройство да се купува, аман от глупости. Който не може да плаща няма да кара кола. Пътищата се нуждаят от пари за поддръжка. Последните години инфраструктурата доста се подобрили, строят се нови пътища, рехабилитират се стари и т.н., но не може да стане всичко с магическа пръчка. Е, разбира се, че и се краде, но това го има навсякъде и не може да бъде напълно изкоренено.

    Коментиран от #47

  • 42 Петър

    11 0 Отговор
    Принципно си прав, ама политиците ни са си едни най обикновени простопеди
  • 43 Не си ходил в Унгарско

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Нищо не лепиш, проверява те камера на края на платения път и ако не излезеш по регистрационна табела че си платил ти подават апарата да си пъхнеш картата.Ако нямаш в нея,кеш,ако нямаш кеш ти ги удържат от заплатата.Ако нямаш заплата те глобяват и минаваш от кон на магаре.После продаваш магарето да платиш глобата. Просто е,нищо не лепиш. Те ти го залепват.
  • 44 аз и ти

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ко да прайш":

    Бивши?
  • 45 Гост

    14 0 Отговор
    Докато българският народ продължава да е в непробудна кома така ще е. Не е виновен този който яде баницата. А този който му я дава.

    Коментиран от #49, #51

  • 46 Винетка

    14 0 Отговор
    На запад също има винетки и тол такси, но само за магистралите. Никаде не сэм видял да се плаща за останалите пътища. Само тук излезеш ли от населено място се плаща. Винетки има и в Австрия, Чехия и Унгария и др. Но само за магистрала. В Италия не се плащат и скоростните пътища. Пра нас и третокласни пътища са платени.
  • 47 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Filo":

    Нищо не се е подобрило по пътищата, напротив, стават все по-скапани. И ремонтите, че и строителството на нови "магистрали" е некачествено и е с цел кражба на пари.

    Коментиран от #53

  • 48 Диоген

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Съгласен да е електронна. Но след като си платил годишна винетка, би трябвало да е валидна в едногодишен срок лт датата на закупуване! Примерно от Юпи, до Юли 2019 година. А сега пак ще плащаме 2 пъти на бюрократите на хранилка....

    Коментиран от #52

  • 49 Диоген

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Но ние не сме в кома. Просто ТЕ, всичките, които избирахме уж, бяха и са такива досдга.... Кому да гласуваме, като се заразяват и стават същите....?
  • 50 Да да

    3 8 Отговор
    Всички искате пътища като на Запад, а такси като в пРосия! Няма как да стане! А ако някой знае човек направил повече за България през последните 30 години от Бойко Борисое, нека да напише името и заслугите му!
  • 51 Диоген

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Нали четеш, общините искат 20% от таксите и затова се вдигат таксите с 20%... Кой е виновен? Кой ще бъде наказан? Кого да свалим и кой да поставим?
  • 52 Filo

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Диоген":

    Ами то е точно така, една година от купуването на винетката ще е валидността, информирайте се по-добре.

    Коментиран от #55

  • 53 Filo

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Пешо":

    Явно или си малък и не помниш или ти е къса паметта, може и да си платен.

    Коментиран от #54

  • 54 666666

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Filo":

    Инфраструктурата на България е като на Африканска страна, ти в други Европейски държави бил ли си
  • 55 Диоген

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Filo":

    '' Ще е'' 1 година и така е редно. Но сегашната ще трябва шо тази наредба да се смени до края на Януари.... А старата сегашна няма да важи за срок от 1 г.... Бюрократска му работа! Чиновниците паразити ще ликвидират България и ЕвроСъюза, нямат насищане. Калинките, наяждане нямат....
  • 56 Кан крум

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ко да прайш":

    По добре мутри отколкото продажни комунисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове