Last news in Fakti

23 Юли, 2018 10:12 4 057 16

Гонят трошките от центъра на София

  • трошка-
  • софия-
  • замърсяване-
  • коли

Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство

Замърсяващите автомобили ще бъдат ограничавани в централните части на София. По-екологичните коли ще бъдат отличавани от вредните за здравето ни чрез стикера за преминат технически преглед и вграден чип. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос относно мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише в. "Монитор".

Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства. Експертите са се впрегнали да търсят техническо осъществяване на идеята на Столична община, свързана с определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

„Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство“, се казва в отговора на Московски. За тази цел в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) това ще се случва автоматично. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство. Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

„Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха в София.

Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип“, обясни за „Монитор“ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков. Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града. „В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града“, допълни Зарков.

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.

Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.

С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    30 2 Отговор
    Подземни паркинги трябват, не се занимавайте с глупости.
  • 2 шоп

    46 4 Отговор
    ИБРЕЕЕ, САМО ДУПЕТАТИ ЧЕ СЕ ВОЗАТ В ЦЕНТАРО!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 sursur

    37 2 Отговор
    Аха само избирателите с каруците ще се движат централно а и Московски има каруца и той е българче като ония
  • 5 Запознат

    3 26 Отговор
    Който не му изнася,да ходи на село.

    Коментиран от #10

  • 6 гост

    17 3 Отговор
    Кой спа последните 10г., за да се напълни България с дизелови барутници? Защо преди да започне масиран внос не се помисли как ще се регистрират и как да се облагат респективно наказателни налози за мръсните коли? Една 20г., дизелова печка бълваща канцерогени струва 1000лв и се облага с 10лв годишен данък, на Запад същата кола е продадена понеже струва 300 евро и данъка й е също толкова. Още когато влязохме в ЕС имах надежда, че ще се копира или наложи отвън по-разумното облагане, за да се стимулират новите и чисти коли, а то какво стана? 10г. дори не признават катализаторите на съвременните коли, такава измислена държава като нашата никъде няма. Един вид казват бъди прост и беден, за да имаш оправдание и да си над този, който е инвестирал повече в нова и чиста кола.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 предатели

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Нали това е идеята на евросъюза да сме сметище за стари коли и бежанци затова сме с мизерни заплати и неможе да си позволим нова кола за разлика от предателите които разписаха това

    Коментиран от #11

  • 9 незнайко

    2 0 Отговор
    Не се притеснявайте ! Имаме вече достатъчно желязо и могат да възстановят "Кремиковци" да заработи !!!
  • 10 Майстор

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Понеже не ми изнася, аз си отидох от България!
    П.П.: Пожелавам ти приятен живот!
    От кореняк софиянец ;)
  • 11 Ники Дудука

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "предатели":

    Да, в Русия карат единствено чисто нови руски автомобили със стандарт Евро 8.
  • 12 Ташко Мъдев

    3 0 Отговор
    Я Германия бензинова кола с Евро 2 има зелен стикер.Защо се приравнява бензина и дизела ?Но със силни протести тая недомислица ще бъде коригирана.
  • 13 Ак47

    3 4 Отговор
    Кви подземни паркинги бе, кой прост селяндур ще даде 2-3 лв., а няма да реши, че е най-големия тарикат у кочината, и да се набута у центъра при стадото селяци...

    СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО трябва, не паркинги !
    200 лв. за влизане с кола в София, 1000 лв. данък за коли над 10 год, 1000 лв. годишен преглед, 1000 лв. Гражданска, кола над 15 години веднага да отива за скрап....И пълна забрана на каруците в рамките на Околовръстното, при нарушение - конете за наденица, каруците за отопление. Ей това трябва !

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Ак47

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ак47":

    Опсссс, забравих - и 1000 лв. годишна винетка !

    Кой не му изнася - кръв, лагери, бесилки, Народен съд, пълна национализация, яко геноцид, да останат само 1 млн. българи.....и тогава има 50% шанс да се оправят нещата.
  • 15 жажа

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ак47":

    Добре евала, а скъпите класически коли кво ги прайм?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове