Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 10:33 1 159 0

Велчев: Защо Харизанов е национален проблем?

  • борис велчев-
  • георги харизанов-
  • напоителни системи
Велчев: Защо Харизанов е национален проблем? - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев недоумява защо съдебното минало на отстранения шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов и старото му обвинение за кражба се превръща в национален проблем. Харизанов, както всички български граждани, след  време се води неосъждан, тъй като има законова възможност за реабилитация.

Обвинението е от преди 15 години и е за кражба на 50 000 долара. То не е свързано със службата на Харизанов.

„Кой точно е господин Харизанов, че това обвинение става национален проблем?“, попита главният прокурор. На въпроса защо чак сега става ясно съдебното минало на чиновника, той отговори, че прокуратурата не е информационна агенция.

Велчев допълни, че няма никакъв смисъл държавното обвинение да получава свидетелството за съдимост на Харизанов, което земеделският министър Мирослав Найденов реши да предостави.

Борис Велчев критикува и заместника си Валери Първанов, който преди дни заяви в телевизионния ефир, че не се искат по-тежки наказания за убийците на пътя, защото няма място в затворите, препълнени и без това. Изказването му стана пред родители на деца, убити на пътя. „Той не прецени правилно нито аудиторията, нито аргументите си“, коментира Велчев.

от Софийска градска прокуратура съобщиха, че Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15. 04. 2005 г. Той е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.

Тъй като изпитателният срок е изтекъл, в досието не се отбелязва произнесената присъда. Това е и причината в свидетелството за съдимост на Харизанов да пише "неосъждан".

Харизанов е с мярка за неотклонение "подписка" по друго обвинение. Той е обвинен в кражба в особено големи размери, извършена в съучастие с неизвестни засега лица. Обвинението е повдигнато на 14 ноември 2011 година, на 13 януари тази година е връчено на Харизанов.

Кражбата е от 2001 година, в нощта на 9-ти срещу 10-ти май са разбити две каси на фирми "СТОА Монолит". В нея като търговски директор е работил Георги Харизанов. За кражбата имало образувано досъдебно производство, но то е било спряно, тъй като не е установен извършителят.

От местопрестъплението разследващите установили четири отпечатъка, по-късно единият от тях е установен, че съвпада с този на Георги Харизанов. Това е установено едва през 2010 година, тъй като тогава Харизанов се сдобива и с криминална регистрация, след като срещу него започва да се води дело за заплаха. 

Така през октомври месец 2010 година делото за кражба се възобновява. Оттогава са правени експертизи и са разпитани други свидетели. Прокуратурата има данни затова, че кражбата е извършена от повече от един човек, другите извършители обаче все още не са установени.

През 2010 г. на Харизанов е повдигнато и второ обвинение – за закана за убийство, което се гледа в Софийски районен съд. Прокурор Арнаудова обясни, че не може да даде повече подробности за второто дело, тъй като се гледа от Софийска районна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА