Last news in Fakti

26 Февруари, 2012 19:41 1 662 3

Калина Илиева излъгала, Харизанов скрил истината

  • дърва-
  • нели нешева-
  • георги харизанов
Калина Илиева излъгала, Харизанов скрил истината - 1
Снимка: БГНЕС

Оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради случаите с Калина Илиева и Георги Харизанов не е на дневен ред. Самият Найденов изтъкна, че нарушенията в двата скандални случая са коренно различни.

„Калина Илиева излъга като фалшифицира дипломата си и така чрез измама тя стигна до най-високия пост в Държавен фонд Земеделие и до оперативни функции с особено важно значение. За разлика от нея Харизанов никога не е лъгал. Юридически той не е осъждан. Прокуратурата потвърди предоставения от него документ за съдимост”, каза в предаването на бТВ „Нека говорят...” министърът.

Той все пак посочи грешката на бившия член на борда на „Напоителни системи”, заради която е бил и уволнен.

„Единственото, в което мога да упрекна Харизанов е, че не ми каза за миналото си, когато го поканих за поста. И затова си отиде, защото ми спести истината”, допълни Найденов.

Иначе той похвали отстранения шеф и цялото ръководство на „Напоителни системи” за работата им, изкарала дружеството на печалба.

„Преди да дойде новият борд „Напоителни системи” имаха задължения към НАП и доставчици, а служителите не бяха взимали заплати от няколко месеца. Сега дружеството е дори на плюс”, изтъкна ръководителят на земеделското ведомство.

„Не съм взел бонуси”

„Не съм получил допълнително възнаграждение и не мисля, че някой от министрите е взел. Те могат да получат бонус само със заповед на премиера, а той не е издавал такава. Не можем да се самонаградим”, категоричен бе Мирослав Найденов.

Министърът отказа да коментира раздадените в ДФ „Земеделие” близо 2 милиона лева премии с мотива, че изпълнителният директор на дружеството отговаря за дейността му и сам е преценил и се е обосновал на кой да даде повече пари за добре свършена работа.

„Субсидиите по фонда са милиарди, това е голямо натоварване за група от хора и те заслужават да бъдат възнаградени”, допълни Найденов.

Темата с бонусите се разгоря през последните седмици, като заради самораздадени награди си тръгнаха няколко висши държавни служители, сред които шефът на НЗОК Нели Нешева, както и директорът на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

За „дървената мафия”

Дървата поскъпнаха от 60-70 лева в началото на сезона до 120 лева по простата причина, че частните фирми, които ги добиват, не очакваха толкова голямо потребление. До него се стигна заради рекордно студената зима, обясни гостът на Диана Найденова в пердаването на bTV.

Той отрече обвиненията, че е част от т. нар. „дървена мафия” и дори я оглавява. Според Найденов злоупотребите с дървесина са известни преди всичко от миналото, когато практиката е била „От 5 камиона - 3 плащаме, два крадем”.

„Когато този, който добива дърва ги дава на борсата, както направихме сега, няма как да се осъществяват такива кражби. Във вторник ще има кръгла маса по темата в парламента”, обяви Мирослав Найденов.

За субсидиите

99,4% от субсидиите са изплатени на земеделците към момента като крайният срок е 30-ти юни. Над 800 милиона са изпланети от началото на годината. До края на март общо 73 милиона ще бъдат дадени на тютюнопроизводителите, похвали се министърът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майтап бе Уили

    0 0 Отговор
    Такава е цялата ви шайка.Бандити.
  • 2 gostenkata

    0 0 Отговор
    nai trudno e govedar da bade izrinat--banda lagci.
  • 3 ХАРВАРД

    0 0 Отговор
    кадровата политика на ГЕРБ е зависима изцяло от връзки
    няма нужда от нищо друго ... само татиното и батиното

    ХАРВАРД ОКСФОРД да ядат пасти .... връзките са над всичко !