Last news in Fakti

2 Март, 2012 11:33 987 0

БСП и ДПС питат КС законна ли е комисията Първанов-Марин

  • първанов-
  • марин-
  • комисия-
  • конституционен съд
БСП и ДПС питат КС законна ли е комисията Първанов-Марин - 1
Снимка: БГНЕС

Депутати от опозицията искат Конституционният съд да се произнесе по законността на комисията за проучване на мандатите на президента Георги Първанов. Депутатът Мая Манолова заяви, че от Коалиция за България и ДПС внасят искане до Конституционния съд за тълкуване на нормите в Конституцията, в които са уредени правомощията на президента да помилва и да възложи част от своите правомощия на вицепрезидента.

„Настояваме Конституционният съд да се произнесе за конституционността на създадената от парламента комисия за проверка на двата мандата на президента Георги Първанов“, посочи Манолова.

„Анкетната парламентарна комисия е една откровена и брутална политическа атака срещу Георги Първанов. Тя е опасен прецедент, тъй като поставя под съмнение принципа на разделение на властите и прави опит да бъде подчинена президентската институция. С тази комисия мнозинството държи в шах и президента Плевнелиев, защото той ще може да бъде проверяван за всяко свое действие”, посочи Манолова.

На 15 февруари след разгорещени дебати депутатите решиха да сформират анкетна комисия, която да разследва действията на президента Георги Първанов и вицепрезидента Марин за периода 2002–2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство. Под искането за създаване на анкетна комисия, инициирано от Яне Янев, се подписаха 60 депутати - от парламентарната група на ГЕРБ, народни представители от РЗС и независими.

Коалиция за България, „Атака” и ДПС обявиха, че няма да участват в комисията. Тя е съставена от 9 членове с председател лидера на РЗС Яне Янев. 6 от членовете са от ГЕРБ – Юлиана Колева зам.-председател и член на комисията, Светлин Танчев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев и Емил Караниколов. От Синята коалиция предложиха Йордан Бакалов за зам.-председател на комисията и член. Комисията ще работи в срок от три месеца.

Първото заседание на комисията се проведе при закрити врата. След него Янев обяви, че документи, становища и лични мнения ще бъдат искани от президентската администрация, ДАНС, МВР, съда, НАП, НОИ и други ведомства.

„Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията и актовете на президентската институция, те се контролират от Конституционния съд“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг с лидера на БСП Сергей Станишев след среща между двамата по-рано тази седмица. „Нека да съм категорично ясен, че като президент съм се заклел да браня Конституцията на страната и точно това смятам да правя“, подчерта той.

„Разбира се, ще изчакаме да видим какво в парламента ще дойде като решение от гледна точка на точните параметри, в които ще работи новосформираната комисия, каква информация, от кого и как ще изисква“, допълни Плевнелиев. „Ще изчакаме, ще видим формата на работа на новата комисия, но ще се консултирам с много и то способни адвокати, юристи не за друго, а защото репутацията на президентската институция ми е много, много важна“, категоричен бе той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА