Last news in Fakti

6 Март, 2012 17:59 1 717 0

13 помилвани от Марин - обратно в затвора

  • ангел марин-
  • георги първанов-
  • помилвания-
  • комисия
13 помилвани от Марин - обратно в затвора - 1
Снимка: БГНЕС

По време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов-Ангел Марин са помилвани 77 затворници. 13 от тях са се върнали в затворите след извършено тежко престъпление. Това съобщи Митко Димитров - началник на дирекция "Изпълнение на наказанията", цитиран от БНР.

Той говори пред временната парламентарна комисия, която проучва случаите на помилване. И заяви: "Освободени са незабавно след като се е получил указа за изпълнение. Примерно се получава в 17.00 часа, в 18.00 часа примерно лицето трябва да бъде освободено, тъй като не се съдържа на друго основание. Но само казвам, че тези лица, които са освободени, 13, са се върнали отново при нас. Щом са рецидивирали, най-вероятно същите престъпления, ако са леки, може би ще бъде на пробация или глоба, но явно са тежки престъпления, затова са вътре в затвора".

Според Митко Димитров оглавяваната от него дирекция  може да издава становище за отделно лице, но няма отношение към помилванията. Това е в прерогативите изцяло на Комисията по помилванията в администрацията на президентската институция. Димитров категорично заяви, че няма правила или подзаконов нормативен акт, който да регламентира взаимодействието между комисиите в затворите и Комисията по помилванията към президентството.

Ние само даваме едно мнение и това мнение трябва да е съобразено, естествено, с поведението на лишените от свобода. Няма нещо написано, нещо, което е някакви правила, които да регламентират това взаимодействие. Едва днес получих покана от вицепрезидента. На утрешната среща най-вероятно ще бъдат обсъдени тези проблеми по отношение работата на тази комисия. Най-вероятно предстои изготвяне на такива правила за в бъдеще, което според мен е добре.

Според Митко Димитров, Комисията по помилванията към президентството трябва да има и представител на дирекция за изтърпяване на наказанията, дори той и да не е с право на глас. Депутатите от временната комисия на Яне Янев се ангажираха да бъде предложението да бъде представено в Народното събрание за обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА