Last news in Fakti

7 Август, 2018 09:28 2 156 12

Турция ни предава Митьо Очите до 60 дни

  • турция-
  • екстрадиране-
  • митьо очите

Няма как Турция да откаже това, коментира говорителят на главния прокурор

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен, следващата стъпка по закон това е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие“, заяви Арнаудова, цитирана от Нова тв.

Говорителката на прокуратурата поясни, че България е подписала конвенцията за екстрадиция с резерва и тя касае това, че ние не предаваме наши сънародници за правосъдие в чужди държави, но няма как Турция да откаже да екстрадира Митьо Очите, тъй като той не е техен гражданин.

„Ние, като българска държава, не може да поставяме срокове на чужда правна система, затова ще оставим турската държава да си изпълни процедурата. Принципно законният срок е 60 дни, но дали това производство ще се развие в този период, по-кратък или дълъг не знам“, уточни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова потвърди, че общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и останалите четирима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите, са освободени от ареста без обвинения за участие в организирана престъпна група, защото е изтекъл 24 часовия срок, по който са били задържани.

„В последните 24 часа специализираната прокуратура провеждаше процесуално-следствени действия с тях. Разпитваше ги и като свидетели. Бяха извършени обиски и претърсвания на техни жилища, офиси и помещения, които са използвали. Събраните доказателства до този момент от специализираната прокуратура установиха извършено и друго престъпление и то е лично укривателство по отношение на Димитър Желязков“, обяви Арнаудова.

Тя обясни, че материалите са изпратени на Районната прокуратура в Бургас, защото Специализираната прокуратура не е компетентна да го разследва, тъй като престъплението е извършено в чужбина.

„Законът посочва, че компетентният орган е този, който отговаря за местоживеенето на лицата. Там трима прокурори и екип от следователи са започнали разследване на това дело“, подчерта още тя.

Прокуратурата в Бургас ще прецени дали да повдигат обвинения. Според Наказателния кодекс лично укривателство означава да се помогне на човек, извършил престъпление, да избегне наказателно преследване. Предвиденото в закона наказания е затвор до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.

„Паралелно с това Специализираната прокуратура разширява предмета на своето разследване в посока организирана престъпна група, която се занимава и с пране на пари и създаващи престъпления. За последното най-силната индикация затова са намерени тефтери, доказващи двойно счетоводство. Ще бъдат разследвани за данъчни престъпления. За тези лица предстоят да се извършат още процесуално-следствени действия, които към момента не мога да разкрия какви точно ще са", подчерта Арнаудова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукундур

    10 0 Отговор
    И после,?пак сделчица,що не го съдят направи там ,поне комшиите го могат
  • 2 Гост

    16 0 Отговор
    Как дойде тука, след 2 дена е пуснат.
  • 3 Темида

    10 0 Отговор
    Тука ще го вземем, ще се разболее и айде на слънчака на рехабилитация. Знаем си съда..........срещу който никой не протестира....................................
  • 4 защо

    12 0 Отговор
    Всички говорят кой помогнал и закарал Очите извън страната 4 часа след като бил обявен за издирване!а никой не пита как са го пуснали да напусне страната и защо гранична полиция не го е спряла!?
  • 5 цацартурата

    7 0 Отговор
    Е, поне ще полежи в ареста 60 дни, докато се прибере и го пуснат! Колкото, толкова, все пак е по добре от НИЩО.
    Говорителката изглежда много тъжна, сигурно се притеснява да не му стане нещо на Митьо, че е ценен кадър на компартията.
    Толкова усилия положиха да го върнат от Оня свят и сега да се разболее в турския арест, мъкаааааа.
    Трябва да си намерят друг бабаит, който да бие, убива и да продава наркотици по морето, ако не са му намерили заместник вече де.
  • 6 Будалата

    11 0 Отговор
    Очите та Очите. Добрев той държал южното черноморие. Кой държи северното? Кой държи Южна и кой Северна България? Кой държи София? Кой държи Банско? Това е интересно. Очите явно е вече бита карта.
  • 7 Mорук

    3 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни,нищо няма да се промени,само още някой и друг труп за статистиката
  • 8 Един

    4 0 Отговор
    Е нали се надпреварвахте да пишете кога бил предаден на Капитан Андреево, та дори и още в събота? Уникално!
  • 9 Хубенов

    4 0 Отговор
    Българска, българия и други подобни се пишат с главно Б. А не както сте писали на места, българска държава...
  • 10 Чукундур

    5 2 Отговор
    Комшиите само да му намерят някой ортак там,ше видите как работи тяхната съдебна система,ше лежи присъдата в анталията,ахахахх
  • 11 Koko

    6 0 Отговор
    Първо в турския затвор ще му излекуват простатата, а после ще ни го върнат още по ококорен.
  • 12 Bubbles

    0 1 Отговор
    Там да го осъдят, да му се порадват турските гейши, тука веднага ще го обявят за болен и ще го пуснат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове