Last news in Fakti

22 Август, 2018 15:53 4 657 22

Емигранти вкарали над 17 млрд. лв. в икономиката за 10 г.

  • емигранти-
  • икономика
Емигранти вкарали над 17 млрд. лв. в икономиката за 10 г. - 1

В периода от 1 януари 2007 г. до 1 януари 2017 година (първото десетилетие от влизането на България в Европейския съюз) българските емигранти са изпратили над 8 милиарда евро или 17 милиарда лева обратно в родината си.

Най-големите суми, върнати в родната ни икономика от българите в чужбина, са от сънародниците ни, които живеят в места, където има сформирани български общности - Испания, Германия, САЩ и други.

Това показва справка на money.bg в статистиката на Българската народна банка (БНБ) за паричните преводи от емигранти за периода от 2007 до 2017 година.

Емигранти вкарали над 17 млрд. лв. в икономиката за 10 г.

Според изчисленията за това десетилетие общо нашенци са изпратили 17,261 милиарда лева на свои роднини и близки в страната. През годините изпратените суми се увеличават, като за цялата 2007 година са преведени над 1,200 милиарда лева, а през миналата обемът е двойно по-голям - повече 2,200 милиарда лева. Лек спад има само през 2014 година, показват данните.

През настоящата година изглежда тенденцията на увеличение ще се запази. Обемът на преведените в страната пари през първото и второто тримесечие изпреварва този за същия период на 2017 година. За първата половина на годината в страната са влезли общо 610 милиона евро или близо 1,200 милиарда лева, сочат данните на БНБ.

За последните 10 години най-много пари са изпратили българските емигранти в САЩ - общо над 3,700 милиарда лева. На второ място след тях са тези от Испания с над 3,500 милиарда лева. Трета по значение е Германия с повече от 1,400 милиарда лева.

Въпреки продължителната криза в Гърция превежданите от там суми също се увеличават плавно от 2007 година насам, а за цялото десетилетие те надхвърлят 1,300 милиарда лева. Най-малък обем от топ 5 са тези от Обединеното кралство - над 1,200 милиарда лева.

Емигранти вкарали над 17 млрд. лв. в икономиката за 10 г.

Постоянният растеж на приходите от емигранти може да се обясни, както с преместването на значителен брой българи в други страни членки след присъединяването ни към ЕС, така и в последните години с възстановяването на европейските икономики от глобалната криза.

Принос за това може да има и промяната на нагласите на българските емигранти към по-активното ползване на банкови и други парични преводи.

Трябва да се отбележи обаче, че тези данни отразяват само изпращаните средства чрез банки или други финансови институции. Те не отразяват пращаните по друг начин средства, както и потреблението на емигрантите, когато те се връщат в България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    4 12 Отговор
    Според статистиката на година БВП на БЪлгария е 100 милиарда тоест за 10 години 1 трилион. И незнам какъв е натиска на тези 17 милиарда?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Емигрант

    23 0 Отговор
    Изпращаме за да живея нашите сносно! Когато си отидат от този свят, ще спрът и преводите!
  • 3 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    тури към тая сума още поне толкова вкарани по друг начин и се получават доста левчета, влезли в нашата икономика.

    Коментиран от #9

  • 4 да разясня

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    17 млрд. влизат в хората, докато БВП влиза в държавата и не се знае къде отива... разликата е огромна!
  • 5 Eee

    4 1 Отговор
    Ние от uk сме най-стиснатите😂

    Коментиран от #7

  • 6 НИЩО

    10 25 Отговор
    1,7 милиарда на година е НИЩО !
    а ние тук сме 3 милиона работещи и плащащи за да я има България !
    хич не ми ги хвалете тия емигранти у и родоотстъпници!
    В България има работа за целия Китайски народ и отгоре ама нашенецът е горд да мие чинни в англия и да сменя памперси на бабички в кипър !!!

    Коментиран от #10, #20, #22

  • 7 РЗС

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Eee":

    Вие имаш предвид от твоята рода ли, щото аз похарчих 9000 лева в България това лято на почивката ми, миналата година само 7000 лева.
  • 8 Даката

    8 7 Отговор
    Който иска да помага, да се върне и да го прави от тук. Като бягаме от родината, нещата няма да се опрявят от самосебе си. Вярно, че в много сектори условията не са като в Англия или Германия, но това се променя макар и по-бавно. Колкото повече българи в България, толкова по силно общество !
  • 9 лабораторията

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    горе-долу емигрантите крепат държавата казваш

    Коментиран от #12

  • 10 Христо

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "НИЩО":

    Тебе като те гледам си толкова бос, че за България ще е привилегия ако си родоотстъпник. Няма как да са ти ясни основните принципи на икономиката на една държава и няма как да знаеш, че въпросните вляти пари от имигрантите са много голям плюс за икономиката ни, защото са пари дошли от вън. Няма как да ти е ясно, че една държавна икономика има право на определен валутен ресурс зависещ от много фактори и не може ейтака бнб да пусне печатницата и да печата пари...

    Хората са отишли да пращат пари на изнемогващите си близки, а Бойко искаше да облага с данъци въпросните пари вместо да е благодарен, че се вливат в икономиката ни. Аман от такива управници и такива като нищото...
  • 11 ПАРЦАЛЕВ

    14 1 Отговор
    Да му приседнат на Бойко и на всички проклети управници на България от 1989 до сега!
  • 12 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "лабораторията":

    емигранти и еврофондове и съм сигурен, че сумата вкарана в от емигранти е много по-голяма - имам лични наблюдения. И не забравяй, че това са суми, които в огромната си част се вливат от крайния потребител в пазара и да, основен стълб на икономиката ни са. Нали знаеш оня виц дето Бойко рекъл - българина получава 500 лв. заплата, а харчи 1000 и от къде взима останалите 500 не ме интересува.
  • 13 onq s konq

    0 10 Отговор
    Упоритите СОРОСИ не могат да разберат,че ако излезем от ЕС и станем член на ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ,тия емигранти щяха да работят в Русия и да вкарват 2 пъти повече пари у нас.
  • 14 Чеп

    1 0 Отговор
    Валерка та къде е големи я патриот да направи услови я де се върнем.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 CL500

    0 0 Отговор
    Мисля, че определението емигранти в случая не е съвсем коректно, защото предполагам една никак не малка част от тези пари са от моряците, както и от хора, които си живеят тук, но работят за чужди компании без регистрации у нас. Всички тези хора са десетки, десетки хиляди и получавт 100% от високите си заплати с преводи от чужди банки, а не както емигрантите, които превеждат далеч по-малки суми - само част от заплатите си, колкото успеят да отделят.
  • 17 Гого

    0 0 Отговор
    Инвестиции 200 милиона имигранти 1,7 милиарда това означава че врътнат ли кранчето имигрантите държавата може да обяви фалит. Няма друга такава държава която да се издържа от имигрантите и да са равни на населението в дадената държава може би се дължи на успехите на Герб и селянина от Банкя.
  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Елементарно, Уотсън! Автоматично 3.4 милиарда / 20% ДДС/ ги чопва хазната Естествено, че сумите са много по-големи. Даката №8 коментира като активист на ГЕРБ, защото никой не бяга от Родината си, а от условията в нея. И сам в коментара си още на второто изречение говори за "условията" някъде по света!?!?. Трудно се издържа в една държава , цените на стоките в която са по-високи от тези в ЕС , а заплатата на работника е средно 700-800 лева/400 Э / За какво по-напред и как се гледат примерно две деца с такъв доход ? Интересен е коментарът на НИЩО № 6. Нарича родоотстъпници хора, които са ПРИНУДЕНИ ДА ТЪРСЯТ ПРЕПИТАНИЕ някъде по света. Давате ли си сметка уважаеми, колко човека след 1990 година се оказаха на улицата, на които не бяха изплатени дори заплати за месеци назад, че и години ?? Давате ли си скметка, колко училища и детски градини бяха закрити и даже тези, които останаха, трябваше да бягат или по градовете или ... в чужбина !? И те !! Още в социалистическо имаше сладък виц: Отива човек на будка РЕП да си купи вестник. Пита: " Работническо дело" има ли ? Продавачът му е крив целия свят - парите не му стигат до никъде - отговаря през зъби - Всичко е дело на работничите и селяните. Така е- казва купувачът- а " Труд" да имате ? Оня - В България труд без пари , колкото искаш! Повъртял се жадния за новини гражданин и задал трети въпрос7 - А съветска "Правда" имате ли ? Оня отговаря /поназнайва човекът руски язик/ : Правда у гъзъ,ти есть !!! Че у нас ТР
  • 19 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Че у нас ТРУД БЕЗ ПАРИ ,КОЛКОТО ИСКАШ, А ПРАВДАТА - на дъното на морето !!!
  • 20 qqqqqq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "НИЩО":

    Явно ти не работиш като 80% от българските работници за 600 - 700 лв. Ще ти кажа от личен опит: "По добре роб на запад, отколкото свободен в България. " За всичко това са виновни нашите алчни работодатели и подържащите ги депотати. Не случайно е актуална фразата в България : " ЧОРБАДЖИЯ-ИЗЕДНИК" винаги са били такива.
  • 21 фбфсж

    1 0 Отговор
    И тука тия пари ставаха да се изкарат, само че с лудо бачкане и идиотско постоянство. Ама българското его не мой се прекърши. Ний българите сме кофти племе , не ни дреме за нищо. Някой сещал ли се за тия , като нас дето се бъхтим в тая държавичка. Един ден няма да има и помен от България . Всеки си хваща оная работа и се маха от държавичката и си вика , не ми пука за България.
    Не бе , не съм патриот . Щото каквото и да бачкам , един ден или няма да има с кого да го работя или няма да има кой да го ползва . Това дето съм го създал с моя труд тука в Българско няма да струва, щото няма да останат Българи .
    На нас все ни е крив някой. Обаче на вънка е по лесно.
    Другото дето не спирам да го слушам е "Отиваме да работим в чужбина за да осигурим по добре бъдеще на децата" А после тия деца като станат за семейство с кого се събират, да ви кажа ли , с всякакви други ама не и с месните . Щото ония да не са прости да се вземат с някой гола кифла или кифьо from bulgaria .
  • 22 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "НИЩО":

    Ми що да не съм горд? Ейго на - мия си чиниите, шефа плаща, издържам си семейството, че и остават, ти да видиш... Купих си кола за която в България щяха да са ми нужни 20- тина средни работни заплати (ама не на мияч на чинии), разпуснах на моренце - т.е. подпомогнах отрасъл " Туризъм", подпомгнах изстрадалият бюджет на мама, дадох малък, безлихвен, заем на бате, заведох племениците на лунапарк... Абе изхарчих някой лев. От тия дето шефа ми дава да мия чинии. И утре пак съм зад мивката. Защото идва зима и на мама ще и трябват дърва. Тя мама май не е много горда, че синът и мие чинии, щото работи в Общината, на държавна, пристижна работа, ама поне е благодарна. Пък и аз съм и благодарен, че на времето ме научи да мия чинии, вместо да си купи съдомиялна. Че сега незнам какво щях да правя. Предполагам щях ГОРДО да свързвам двата края и да се тупам в гърдите, че нали съм тук - не съм избягал. И само да допълня - аз и сега не съм избягал. Тук съм си. Зад мивката. Мия за да има и за мама и бате дето са там...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове