ФАКТИ.БГ

Иванчева приела лично случая на „Ваклин“, водела си и тефтер

След внасянето на обвинителния акт, прокуратурата публикува негово резюме

Публикувана: 23 Август, 2018 15:07
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3378
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Отстранената кметица на столичния „Младост“ Десислава Иванчева поискала подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, защото приела случая му лично, тъй като той подал жалба в Административния съд – София град заради бездействието ѝ по движение на негова преписка. Това става ясно от подробно резюме на обвинителния акт срещу Иванчева, заместничката ѝ Биляна Христова-Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който Специализираната прокуратура внесе вчера в съда. От него става ясно още, че сред доказателствата по делото е и тефтер на Иванчева, в който тя си е водела бележки и част от тях се отнасяли именно до казуса с Ваклин, съобщава сайтът "Лекс.бг".

Съдържанието на първия и втория лист на намерения в дамската чанта на кметицата тефтер било следното:

„① В – 12,500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 ….“.

Тримата обвиняеми бяха задържани на 17 април, като арестът на Иванчева предизвика множество критики, защото беше държана цял ден в центъра на София до Спортната палата. Обвиненията срещу тримата са за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение.

В обвинителния акт пише, че Иванчева лично резолирала преписките и определяла служителите, на които ги възлага. Това довело до забавяне на движението на множество преписки и натрупването им в кабинета ѝ. Общият брой на откритите неразпределени преписки в хода на разследването надвишавал 1000, като преобладаващата част от тях били за процедури, свързани с изграждане на строителни обекти в „Младост“.

Една от забавените преписки била на „Ваклин груп“ ООД на Александър Ваклин. Става дума за административна процедура по съобщаване на заповед за одобряване на изменение на плана за регулация и застрояване. Всяка седмица представител на „Ваклин груп“ ходел в кметството и се интересувал за движението на заведената още през юни м.г. преписка. Служителите в деловодството казвали, че преписката е при кмета Иванчева и все още не е резолирана за работа на конкретен служител.

На 09 октомври от „Ваклин груп“ депозирали писмена молба до Иванчева с искане за предприемане на действия, след което сезирали и главния архитект на Столична община, за да спре бездействието. Тъй като нямало резултат, на 12 декември Ваклин подал жалба в Административен съд – София град срещу мълчаливия отказ на кмета на „Младост“. В жалбата е отправено искане за издаване на задължителни указания за разгласяването на заповедта на главния архитект на Столичната община.

Паралелно с това Ваклин опитвал да се срещне с Иванчева, но не успял и така решил да сезира новата антикорупционна комисия.

Междувременно Иванчева разбрала, че бизнесменът е подал жалба в съда и в разговор с Петко Дюлгеров му казала, че е приела „лично“ случая на „Ваклин груп“. Изразила категоричното си намерение да изчака да приключи съдебното производство и едва тогава да предприеме действия по преписката, посочват от прокуратурата.

Казусът бил основна тема на разговор и на среща между тримата обвиняеми в пицария в кв. „Борово“. Там решили да поискат 250 000 евро подкуп от Ваклин, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да бъде посредник в предаването на парите.

На 19 март Дюлгеров се срещнал с Александър Ваклин и му казал, че Иванчева иска 250 000 евро, за да придвижи преписката му. Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Петко Дюлгеров, който на следваща среща му предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 – 80 хиляди евро.

Тримата обвиняеми се срещнали още веднъж, за да обсъдят случая и се разбрали парите да бъдат получавани на траншове, а Дюлгеров да получи 20%. Ставало дума за три плащанията от по 75 000 евро.

След това Дюлгеров и Ваклин се срещнали отново, като бизнесменът казал, че има и други имоти в „Младост“, за които предстоят същите процедури. Исканият подкуп само за една от тях означавал, че ще плаща 20 евро на кв. м. застроена площ, което правело общо около 1 000 000 евро, за да се придвижат всичките му преписки. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв. м. или общата сума, която Ваклин да плати да е 500 000 евро. Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми да бъде увеличен размерът на първоначално поискания подкуп от 250 000 евро на 500 000 евро.

На 16 април Дюлгеров се обадил на Ваклин и му казал, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част от парите да стане на следващия ден в кафене „Мементо“ в София.

Около 11 ч. на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров предварително белязаните от разследващите пари от 70 000 евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров взел своята част от 14 000 евро и ги прибрал отделно в чантата си. След това се обадил на Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в заведението „Марая“, на ъгъла при градинката на „Кристал“.

Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от подкупа, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на кметицата.

Вътре Дюлгеров предал на Иванчева останалите за нея и заместничката ѝ 56 000 евро на три пачки с ластик – две от тях били в банкноти от по 100 евро, а третата с купюри от по 500 евро. След това Биляна Петрова сложила парите в бял кашон от кафе, а Иванчева се обадила по телефона на служителка в общината и ѝ разпоредила да намери преписката на Ваклин в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

Дюлгеров пък слязъл от колата и тръгнал пеш към Народния театър, където бил задържан. За намерените при личния му обиск 14 000 евро, той сам заявил пред разследващите, че са част от получените от Ваклин общо 70 000 евро.

Кой къде е „светнал“?

В хода на разследването и при разглеждането на мерките за неотклонение на тримата, една от основните теми беше дали по ръцете им има следи от белязаните банкноти. Те се установяват с преглед с UV лампа. В съобщението на прокуратурата подробно е описано и кои части от телата на обвиняемите има следи от парите. При Дюлгеров петна имало по дланите.

Управляваната от Иванчева кола беше спряна от полицията на бул. „Васил Левски“, където тя беше задържана, а разследващите цял ден брояха и описваха парите от кашона.

При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части – дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана, уточняват от прокуратурата. Кашонът с парите бил на пода зад предната лява седалка под бял подаръчен плик.

Следи от веществото, с което са белязани парите, имало по пръстите на лявата ръка отгоре, по ноктите на дясната, както и около устата и деколтето на Биляна Христова-Петрова.

„Светването“ при Иванчева било на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

Тримата останаха в ареста до края на разследването, въпреки многобройните им искания да бъдат пуснати на свобода срещу по-лека мярка за неотклонение.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи делото за разглеждане в разпоредително заседание.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
НАТО ВЕЦ
1 Отговор
Айде, и тефтерче и написаха.

Коментиран от #2, #12


Оценка:
-17 +22

бббббб
2 Отговор

До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":


Трябва да си вържат гащите,че СРС-тата май няма да издържат и ще станат за резил.А, цифри по-лесно се фалшифицират от колкото букви и правопис.

Оценка:
-11 +22

мвр
3 Отговор
Има ли друг освен спец.прокуратурата да повярва.

Оценка:
-9 +14

тая си е за сливенския
4 Отговор
тая си е за сливенския за много дълго време
гадна пача - неграмотна, нагла и проста !

Оценка:
-23 +20

висок
5 Отговор
Значи забавени преписки на 1000 нови застроявания???? Нали така прокурори? Ха сега покажете тези... ако има толкова де.... 1000 градинки които е спасила..... и се пазете от живущите!

Оценка:
-5 +19

Джудже
6 Отговор
Според "светването' излиза, че Иванчева е душила, целувала и разписвала белязаните банкноти!

Коментиран от #10, #22


Оценка:
-5 +16

айде де
7 Отговор
Нашата прокуратура само да й поръчат и Господ ще вкара в съда ….а като ги оборят в съда ще излезе че не са ги разбрали правилно те искали да го оправдаят.

Оценка:
-4 +15

onq s konq
8 Отговор
Юридическият ми съвет към Иванчева е СЛЕД ПРОИЗНАСЯНЕ НА ПРИСЪДАТА да сключи договор със Съда за "Излежаване на присъдата от ТРЕТИ ЛИЦА на доброволен принцип".Което на практика значи,че след като си плати на 10-20 души/от всякакво изповедание и раса/,те НА СМЕНИ ЩЕ ИЗЛЕЖАТ НАКАЗАНИЕТО Й зад решетките.

Оценка:
-6 +4

maroder
9 Отговор
Кучката да си понесе наказанието , лаком гъз кръв сере!!!

Оценка:
-16 +13

гинка пирамидата
10 Отговор

До коментар #6 от "Джудже":


Ти 56 хил евро виждал ли си на куп? А 500 000 хил?
Не ще ги целуваш, ами ще ги лижеш цял ден от радост.

Коментиран от #14


Оценка:
-8 +9

гинка пирамидата
11 Отговор
Аз направу и дирника ще си ги завръ, да не ги намерят, ще светя сигурно, като крушка.

Оценка:
-1 +9

Цацаров
12 Отговор

До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":


Не написахме тефтерчето, а преписахме това, уж "загубеното" на Филип Златанов...

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +10

А междувременно...
13 Отговор
Я вижте какви строежи се вихрят в общината и как строят като обезумели китайци... докато медиите услужливо пишат за съдебния процес. Нямам идея кой крив, кой прав, но фактите изливат тонове бетон!

Оценка:
-2 +11

Джудже
14 Отговор

До коментар #10 от "гинка пирамидата":


Номера е да го направиш без да ги държиш в ръце.

Оценка:
-1 +3

999999
15 Отговор
Публикувано във факти.бг: неразпределени преписки в хода на разследването надвишавал 1000, като преобладаващата част от тях били за процедури, свързани с изграждане на строителни обекти в „Младост“.Значи има 1000 молби за строителство и не е поискала подкуп от никой друг?!?!? Но от човека на ГРОБ т.е.Бойко решила да иска!!!Че ,тя само от 100 молби може да изкара повече от уж искания подкуп.Пълни смешници.

Оценка:
-3 +12

тефтерче правителство обръща
16 Отговор
А!!Ето това вече е приказка!Въртяха,сукаха-пак до тефтерче я докараха!!!

Оценка:
-1 +8

Ссссс
17 Отговор
Дори и да е поискала подкуп, а това не го вярваме (жителите на Младост) - ние я подкрепяме.. знаете ли какво се случва с “новия” кмет, който имаме.. строеж след строеж.
Жалко, че така я “сготвиха”. Кварталът си беше супер под нейно ръководство. Сега с новия кмет поне 6 нови строежи съм видяла в квартала, а и навсичкото отгоре ще строят блок на последната спирка на автобус 76 и 213. И без автобуси ли ще останем? Нямам думи

Оценка:
-6 +11

НАТО ВЕЦ
18 Отговор

До коментар #12 от "Цацаров":


Друже, оправи ми деня :)))))))

Оценка:
-2 +0

Димов
19 Отговор
Не знам взела ли е, не е ли взела подкуп, но много съмнително взе да става. При цялата тая техника в наше време, дето всеки може да си купи подслушвател или скрита камера за никви пари, да няма нито аудио запис, нито видео, с което да стане ясно, имало ли е нещо или не. Такава мащабна акция, а нищо друго, освен следи от боя по върха на малкия й пръст..... Че то и аз мога да се кача в една чужда кола и да оставя такива следи в нея. Как тия големи служби не се сетиха, един запис да направят, поне? Или той е труден за изфабрикуване.

Оценка:
-2 +12

Ryty
20 Отговор
Тази жена е жив пример какво се случва с тия дето не са герберасти. Толкова неграмотно скълъпихте обвинения, няма нищо чудно в това нали цацата е гл. Прокурор, слугата на огнеборчо

Оценка:
-4 +10

Миро Найденов
21 Отговор
Ами нали ви казах , че той (тиквата) си го избра ( цацарчо), какво очаквате от такава прокуратура , тура , тура, им тура, им ..... тура...

Оценка:
-4 +3

Непознат
22 Отговор

До коментар #6 от "Джудже":


Не колега,а означава че си е пипала носа и бузата след като е пипала парите,колега.

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +5

Крадливата фризьорка
23 Отговор
На тази безскрупулна и злобна простакеса й хлопа дъската.

Оценка:
-5 +3

Темидец
24 Отговор
Не виждам какви доказателства трябва да се представят още,за да бъде осъдена,тази лакомия?Адвокат Марковски да ме извини,но няма да му е лесно със защитата!

Оценка:
-5 +3

Джудже
25 Отговор

До коментар #22 от "Непознат":


Та с какво е пипала парите? Публикувано във факти.бг: "„Светването“ при Иванчева било на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа."Не е ли възможно да е имало следи по документите, които е подписвала при ареста или от контакта с Дюлгеров и от там да са пренесени?

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Яне Янев
Лидерът на РЗС обяснява предизборната борба и разкритията за подслушвани политици:
Ченгеджийската машина се задейства на пълни обороти и започва да стреля на всички посоки."

Още бисери
ТОП 5