2 Септември, 2018 18:07, обновена 2 Септември, 2018 18:24 8 302 41

Валери Симеонов наруши мълчанието, оповести позицията на НФСБ

  • нфсб-
  • валери симеонов-
  • правителство-
  • оставки

Партията е против оставките на Нанков, Радев и Московски

Валери Симеонов наруши мълчанието, оповести позицията на НФСБ - 1
Снимка: БТА

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов публикува позицията на Националния изпълнителен комитет на партията след двудневното заседание, което бе проведено в "Слънчев бряг". Повод за извънредната среща беше действието на премиера Борисов, който поиска оставките на трима министри - на МВР Валентин Радев, на МРРБ - Николай Нанков и на транспорта - Ивайло Московски. От НФСБ го упрекват, че това не е било съгласувано с тях.

Ето и позицията, публикувана без редакторска намеса:

„БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО” или „РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО”?

Позиция на НИК на НФСБ по повод последните кадрови промени в правителството

НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение.

Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.

Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори.

Смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет, тъй като въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения.

Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка.

За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота. В същия ден през този участък са преминали безпроблемно над 4000 МПС при доста по-тежки условия – проливен дъжд, засилен трафик и др., но катастрофирал е само въпросният автобус, което навежда към основна причина – грешка на водача.

Каква е „политическата” вина на поелите „политическа” отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ формираха групи във фейсбук в тяхна подкрепа, включително с участие на депутати от ГЕРБ.

За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите.
На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг.

Принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения.
Генерал Николай Петров беше уволнен поради отправени неоснователни обвинения към приятеля на дъщеря му. По тази логика можеше да бъде уволнен, например, заради това, че братовчед му е минал на червен светофар.

В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев заради това, че приложи правилника на НС спрямо нарушаваща го депутатка от БСП. За пореден път върху репутацията на почтен човек беше лепнато петно.

Бившият министър на енергетиката, настоящ народен представител и председател комисията по енергетиката в 43 и 44 НС Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка поради безпочвени обвинения на опозицията. Това беше първият от цяла поредица щедри реверанси на ГЕРБ към неособено смислената опозиция в лицето на БСП. Благодарение на тази поредица от жестове БСП втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните борби за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал.

Заради познанството си с управителка на частна фирма, в процес на извършване на частна сделка, Теменужка Петкова бе принудена „доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе приета.
Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС.

Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също доказан професионалист, бе „доброзорно” отстранена заради „престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния момент от протокола на МТСП. Едва ли има наивник, на когото да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не заради несправяне със задълженията си, а заради участие във важен международен форум, на който е представила страната.

В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра, коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие.

С един замах бе обезглавено ръководството на МЗХГ. Този път бяха „оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха заради режисиран протест пред МС на псевдоживотновъди, умело намърдали се в скандала с чумата по дребния рогат добитък в Странджа.
Естествен би бил въпросът защо ПП НФСБ поставя темата за оставките на кадри на ГЕРБ. Отговорът е елементарен –ние сме притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството.

Трупащият разочарования от близо 30 години български народ очаква от управлението решаване на тежките проблеми, а това може да стане само с предприемане на смели и решителни действия от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”.

България се намира в период на тежка демографска криза, която в най-голяма степен засяга образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри винаги ще се намерят желаещи, но НФСБ със загриженост поставя въпроса за кадровия потенциал на управлението. Оставките на доказани професионалисти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано недоволство, клевети и компромати, раздухвани от желаещи провала на коалиционното правителство медии.

Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени.

Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!

Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие.

НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

НИК на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София, на „Раковска” 134 на 3 септември 2018 г., от 12,00 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОХО

    104 7 Отговор
    Готвят сценарий да задържат въпросните трима, като уж не им приемат оставките. Искам оставката на Борисов!

    Коментиран от #36

  • 2 Plovdiv

    82 8 Отговор
    Xaйде, изчезвайте!!! И вземете с вас всички други политически хрантутници, както и краставия си вмирисан електорат!!!

    Коментиран от #25

  • 3 смях в залата

    44 3 Отговор
    Да идват батко и братко . Правят по-хубави пътища
  • 4 Българин

    34 44 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ ДЕЙСТВИЯТА НА БОРИСОВ.
    ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМ НА Т.Н. "ПАТРИОТИ", ЗАЩОТО СТАНАХА НАДМЕННИ И НАГЛИ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ. НЕ ЗАЩИЩАВАТЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, А БОГАТАШИТЕ.
    ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ, ВОЛЕН СИДЕРОВ И КАРАКАЧАНОВ.......ГУБИТЕ ДОВЕРИЕТО НА ХОРА КОИТО ВЯРВАХА ЧЕ ЩЕ ДОНЕСЕТЕ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ. МАХАЙТЕ СЕ.

    Коментиран от #5, #24

  • 5 Компетентен

    27 44 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Въпросът е , кой ще дойде след тях :
    БСП + ДПС ? - не , благодаря !

    Коментиран от #17, #28

  • 6 шумозаглушител

    67 6 Отговор
    И патриотки и герберасти са в паника да не им дръпнат кокала и да не изтърват властта, нищо друго не ги интересува !

    Коментиран от #9

  • 7 Цецо

    30 9 Отговор
    Този Симеонов знае ли какво иска.Грешка е на Борисов,че не си подбира хората.Този Симеоноя,онази пък въртиопашка Сидеров,Каракачанов.Е,за това Бойко е виновен за всичко.Та може ли навсякъде да е.За какво са тези некадърни министри.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жоро

    10 34 Отговор

    До коментар #6 от "шумозаглушител":

    Нима БСП не драпа за същия кокал.Страх ги е да не е оглозган до край.Същите,но по жестоки ще бъдат БСП.Жалко,но няма да им се получи.Само лиги ще им течат,гледайки кокала.

    Коментиран от #33

  • 10 ФОРИ

    42 3 Отговор
    Измислени патриоти в измислена и осакатена България!Какво спасение,то всичко се краде и разграбва!Корупцията се е сраснала с държавата на всички нива на управление.Патриоти спасявайте се!

    Коментиран от #26

  • 11 Мутра

    44 4 Отговор
    Валерка килимчето вече е дръпнато и идват избори и ще гледате парламента отвън
  • 12 Човек

    25 0 Отговор
    А за Султанка нито дума
  • 13 Хопс продължаваме хам хам

    31 3 Отговор
    Абе тези си отиват, идват копията им, и хорото продължава със същия оркестър и музика.
    Та не очаквайте нещо друго, ще ви дигнат пенсий и заплати??? Ха ха ха ха
  • 14 някой от българия

    36 3 Отговор
    Когато правителството ти е от престъпници,а главатаря е Али Баба няма значение дали на власт са БСП ГЕРБ ЦАР ДПС Патриоти Марешки или СДС престъпленията ще продължават първо се вземат парите и като стане белята търсим виновен.Във държавата няма контролиращ орган който да работи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 някой от българия

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "CUKOVSKI":

    Валерката дойде не вдигне пенсиите на хората,да ги задигне
  • 17 някой от българия

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Компетентен":

    Във България политическата комбинация е само една едните пристъпъпници+другите присръпници=коалиция пристъпници
  • 18 Живите мъртви на България

    37 2 Отговор
    Циркът е пълен. Такава е борбата на Борисов с корупцията, организираната престъпност и т.н. Ние ги хваща ме, те ги пускат. И сега правителството (Борисов, Каракачанов, Симеонов и т.н.) е оплескало нещата, допуснало е корупцията на всяка крачка и във всичко. Така че отговорността и то не политическата е на правителството, то не контролира какво се прави в държавата. То е виновно за смъррта на тези 17 души, а и на други - Хитрино, наовднението във Варна, жената в тунела на Витиня. Всичко тръгва от Борисов и неговите министри. Така че най-добре Борисов да подаде оставка, а ОП да последва съдбата на тези преди тях (вече им забравих името)
  • 19 Руснак

    5 17 Отговор
    Симеонов е абсолютно прав.
  • 20 У лево е Крим

    22 2 Отговор
    Това ще е последният мандат на Валерката. - Да преди изборите говореше против Борисов, а сега против видимо некадърни министри от ГЕРБ. - Дори не са от неговите! Да реве толкова може би изтърва някоя сделка с въпросните я по някоя оперативна програма, я по някоя обществена поръчка.
  • 21 с късото име

    18 2 Отговор
    Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма.
    __________________________
    Ех, само да беше ясна тази програма! Каква ли е ? Включва ли повишаване на жизнения стандарт?А пенсии ?А заплати?Или май ,само борба против замърсяване от .. шум!? При това само лятоска, и само по курортите?
  • 22 Толи

    18 2 Отговор
    Нищо ново.Тоя само ни будалка.Последен ще напусне кораба.
  • 23 9689

    14 2 Отговор
    Престъпници....
  • 24 Мизирабъл

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Какъв Българин сити? Аре у лево ходи да лижеш на Командира топ...ите.
  • 25 Боко Мазника от БРЕГ

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Plovdiv":

    Прост премиер, при това и мутра мафиот, прости министри, прости управляващи - затова се разбират и поемат всичко, заедно с мезетата. За простите избиратели има време, ще дойдат избори и с големите субсидии - десетки милиони, които ГЕРБ е натрупала, ще си ги купи. Просто е !!! Проста държава !!!!!!!!!!!!
  • 26 Боко Мазника от БРЕГ

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "ФОРИ":

    При управлението на ГЕРБ и ОП в страната цари тоталното безхаберие. Българският управник от ГЕРБ и ОП не е призван да служи за добруването на народа, а да печели от него. Престъпник е този, които нарушава законите, но българският престъпник не е истински престъпник, защото действат според антинародните закони гласувани от ГЕРБ и ОП в парламент!! ! На никой политик от ГЕРБ и ОП няма да му бъде потърсена отговорност!!!
    Няма да има осъдени политици от ГЕРБ и ОП, но всеки политик мафиот от ГЕРБ и ОП си прави каквото си иска!!!
    Българският народ не се противопоставя на политическата мафия от ГЕРБ и ОП защото не му стиска!!!
  • 27 someone

    18 1 Отговор
    Според мен трябва всички 240 така ВАЖНИ лица в парламента да си тръгнат, и да дойдат по кадърни управници които да се грижат за доброто на цяла България!
  • 28 гнида

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Компетентен":

    Ти сега защо мислиш , че дпс не се месят ? Още щом обложиха бездимните цигари , трябва да ти стане ясно кого подкрепят гроб ......
  • 29 Патриот

    16 0 Отговор
    Уважаеми Симеонов, ако не приемате този начин на управление, какво още правите в коалицията? Гласуването против оставите още веднъж доказва, че властта е по важна на всякаква цена. Мислете кой ще гласува за вас на следващите избори.
  • 30 синя трева

    5 20 Отговор
    Само един човек може да помогне на страната ни и това е ИВАН КОСТОВ!
  • 31 Винкел

    8 1 Отговор
    Това е добре... Върви на избори... Няма незаменими....
  • 32 Алтруист

    5 0 Отговор
    Не съм съгласен с това , че 4000 МПС са минали преэ тоэи завой, а
    само автобуса е катастрофирал. Тоэи довод е не състоятелен !
    Эавоят с тоэи парапет коварно иэненадва шофьорите и ги принуждава
    да предприемат реэки маневри . Които не винаги са фатални, както в тоэи случай !
  • 33 Хрис

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Жорка!Виж какво правят в " белите" държави и стигв си държал шлифера на Боко. Не искам този, не искам онзи, а кого искаш -Филип Димитров -ликвидатора; Костов -приватизатора за едно левче; Симчо -800-те
    дни с юпитата, горите и дворците. Явно ти си десен, което не е лошо, но хора жадни за власт и пари, като Раданчо и Ристо, ликвидираха дясното -Боко Ви смачка и продължава да мачка. На дясното му трябва време да се сплоти и реорганизира, за това на следващите избори не търчете при Боко, ако искате това да стане. Не постъпвайте като инатливата жна в приказката -мъж и жена вървят по брега на река. Минават край ливада, мъжа казва -жено виж колко хубаво е окосена, а тя му се сопва - не стрижена е. Въвят и спорят дали ливадата е окосена или остригана. В един момент жената пада в реката и започва да се дави, мъжът казва -признай, че ливадата е окосена и ще те спася. Тя държи на своето, потъва, над водата се подава ръката й и с два пръста имитира стригане. Не се самоунищожавайте, бъдете разумни -за проспиритета на България са необходими и лявото и дясното -единство и борба на противоположностите. Бъди здрав!
  • 34 Ленин

    0 0 Отговор
    Абе другари,няма ляв и десен комунизъм.Има световен комунизъм.За справка посетете предаването на Георги Ифандиев в Youtube от 23.08.2018г.
  • 35 джи пи

    0 1 Отговор
    Назначават свои хора а после им поставят задачи като на знаещи Само че тьпанара си е тьпанар Грешката на Барисов е че се поддаде на льскателства и празни обещания Но и откьде да знае човека нали е погарникар
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОХО":

    Кой беше ти,че да искаш оставката му???Когато го избереш ти,тогава,ще му я искаш!
  • 37 националатакист на горно ниво

    1 0 Отговор
    браво на волен само така бойко продължава напред валери и той с тях Каракачанов също смело напред атакистите на ниско ниво депесарите и комунягите да го духат под вода коалицията е мощна
  • 38 Иванчо Драгелш

    0 0 Отговор
    Приказки, приказки. Приказки, приказки но няма НЕЗАМЕНИМИ Едната половина на гробищата е от НЕЗАМЕНИМИ .
  • 39 Иванчо Драгелш

    0 0 Отговор
    Незаменим, незаменими НЯМА
  • 40 Боко Мазника от БРЕГ

    1 0 Отговор
    ФАКТИ – защо изтривате коментарите???
    ФАКТИ – Вие работите за ГЕРБ и Мафиотите в България !!!!
  • 41 Българин

    1 0 Отговор
    СВИНСКАТА КОЧИНА Е СЪЩАТА И ПРАСЕТАТА В НЕЯ НЕСА ПО РАЗЛИЧНИ, КРАДЦИ НА ЧОВЕШКИ ДУШИ. МРАЗЯ ГИ И ГИ НЕНАВИЖДАН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове