Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 15:33 1 233 0

Половината българи "за" АЕЦ "Белене"

  • аец-
  • белене-
  • галъп-
  • ядрена енергетика-
  • фукушима
Половината българи "за" АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Половината от пълнолетните българи подкрепят построяването на АЕЦ „Белене”. 22% са против, а останалите не могат да преценят за втората ядрена централа. До тези изводи стигна проучване на „ББСС Галъп интернешънъл”, проведено сред 1002-ма пълнолетни българи в цялата страна. Централният въпрос бе „подкрепяте или не  построяването на АЕЦ „Белене“?“.

Когато миналата година бе обявено, че е възможно България да не продължи строителството на АЕЦ „Белене”, социолозите от „Галъп“ попитаха хората през април - да се довърши строителството или не. 48% тогава се обявиха за, а 15% бяха против.

Световно изследване, проведено в 47 страни скоро след аварията в японската АЕЦ - Фукушима 1 през миналата година, показа, че българите като цяло остават поддръжници на ядрената енергетика, макар японската трагедия да е разколебала в известна степен подкрепата.

Данните тогава показаха, че у нас подкрепящите ядрената енергия веднага след случая в Япония са 62%, а противниците й са 23%. Преди аварията пък техните дялове са били 68% срещу 16%. Така страната ни е на едно от водещите места в света по дял на населението, което се обявява „за” ядрената енергетика.

АЕЦ Фукушима след бедствието

Извадката на глобалното изследване включваше повече от 34 000 души в целия свят. То показа, че ядрената енергетика продължава да се ползва с относително високо ниво на подкрепа в световен мащаб. 49% от анкетираните от 47-те страни се обявяват за поддръжници на използването на ядрена енергия в електроцентралите.

Противниците продължават да са по-малко от поддръжниците – 43%, макар инцидентът в Япония да е разклатил подкрепата в световен мащаб.

Изследването след аварията във Фукушима през миналата година показа също, че сериозни мнозинства срещу атомната енергетика се регистрират в почти всички страни, в които няма атомни централи, като Австрия, Гърция, Грузия, Сърбия и т.н.

В същото време обаче, в много страни, в които ядрената енергетика играе основна роля, въпреки спада в подкрепата, мнозинството от населението продължава да се изказва положително за употребата й. Примери за това са Китай, Франция, Русия, Пакистан и др.

Данните са от национално представителните проучвания на общественото мнение, осъществявани всеки месец, известни като Политически и икономически индекс на „ББСС Галъп интернешънъл“.

Последното изследване е проведено в края на януари и началото на февруари, национално представително е и обхваща 1002 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%.

Ползвани са данни и от глобалното изследване „Отражение на земетресението в Япония върху оценките за използване на ядрена енергия” (“Impact of Japan Earthquake on Views aboutNuclear Energy” ©), проведено от световната изследователска верига „WIN-Галъп интернешънъл“.

В рамките на проучването, проведено в периода 21 март – 10 април 2011 г., са интервюирани над 34 000 души от 47 страни от Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия. Изследването в България е проведено от ББСС «Галъп интернешънъл».

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА