Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 12:28 1 898 0

Сините сезират ДАНС заради АЕЦ „Козлодуй“

  • козлодуй-
  • аец-
  • оборудване

Съпредседателите на Парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров изпратиха днес сигнал до председателя на ДАНС Константин Казаков във връзка с АЕЦ "Козлодуй". Сините сезират държавната агенция заради появилата се информация в руски и български медии за доставено некачествено оборудване в АЕЦ „Козлодуй“. Те очакват ДАНС да извърши съответните действия за защита сигурността на един от най-важните стратегически обекти на страната, като направи проверка за наличието на заплаха за националната сигурност.

Вчера руска информационна агенция „Росбалт“ съобщи, че следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в Русия и в чужбина, включително и България. Вече е арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) оборудване за атомни централи е било произвеждано от далеч по-евтина от поръчаното качество стомана и разликата от цената си поделяли шефовете на редица големи предприятия от руския ядрен отрасъл.

Руските спецслужби проследили пратките и установили, че част от тях са доставени в АЕЦ „Козлодуй“. Само от доставката на 4 тръбни дъски (метален агрегат с формата на диск, през който минават тръби) незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро), пише изданието.

В прессъобщение на „ЗиО-Подолск“ от януари 2011 г. се посочва, че 8 подгревателя са изработени по поръчка на българската фирма „Атомтоплопроект“, която отговаря за модернизация на системите за регенерация под високо налягане. Първите 4 агрегата са доставени през 2010 г., монтирани са на VІ блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация.

Другите четири агрегата са за V блок на българската централа и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип. „Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ „Козлодуй“, се казва в съобщението.

От атомната централа вече са изпратили писмо до фирмата доставчик „АТП-Атомтоплопроект“ ООД, България, и до производителя на оборудването ОАО Машиностроителен завод „ЗиО-Подолск“ с изискване за предоставяне на допълнителни документи и информация по отношение на контрола при производството на оборудването и за реално вложения метал в подгревателите. В писмото също е изразена готовност в най-кратки срокове да бъдат изпратени и представители на АЕЦ „Козлодуй“ в завода-производител за изясняване на случая, съобщиха от централата.

Подгревателите високо налягане са доставени в АЕЦ „Козлодуй“ по договор с „АТП-Атомтоплопроект“ ООД, България. Съоръженията са монтирани на 1000-мегаватовите блокове в атомната централа по време на плановите годишни ремонти през октомври 2010 г. на VІ блок и през май 2011 г. на V блок, съобщават от АЕЦ „Козлодуй“.

Подгревателите високо налягане нямат отношение към ядрената и радиационната безопасност. Те са част от технологичната схема на II-ри контур (нерадиоактивната част на централата), като ефектът от тяхната работа се изразява в повишаване на коефициента на полезно действие.

Технологичната схема позволява блоковете да работят с изключени подгреватели високо налягане, което ще доведе само до понижаване на електрическата мощност.

По-рано днес шефът на централата Александър Николов призна пред бТВ, че информацията, разпространена от руския сайт, го е притеснила, но увери, че към момента няма проблеми с двата реактора и те работят добре.

За да се разбере дали това оборудване е направено от некачествен метал, трябва да бъдат спрени двата блока, обясни Николов. „Веднъж годишно V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй" се спират за около 40 денонощия. Предстои тази процедура да стане и ще направим пълни проверки, като ще се допитаме и до експертите от БАН", каза той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА