10 Септември, 2018 13:29 6 484 28

И колите на трупчета трябва да са с "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всеки автомобил, който не е със свалени табели и не е с прекратена регистрация, и няма значение дали е в движение, зазимен е в задния двор на къщата, или почива на трупчета в гаража. Това произтича от решение, взето от Съда на ЕС тази седмица. То е по повод на дело, заведено от Гаранционния фонд на Португалия срещу собственичка на катастрофирал незастрахован автомобил, пише novini.bg.

Решението на съда в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията в ЕС, които гледат подобни дела.

Алина Жулиана спряла да кара колата си заради заболяване и с години я държала в задния двор, като решила, че щом автомобилът не е в движение, няма защо да плаща застраховка "Гражданска отговорност". Един ден синът й без нейно знание и разрешение взел колата, изхвърчал от пътя и загинал заедно с двамата си спътници. Тъй като колата не била застрахована, португалският Гаранционен фонд изплатил 473 345 евро обезщетения на семействата на жертвите. Но след това, както е по закон, поискал сумата от наследниците на шофьора, причинил смъртоносната катастрофа - неговата майка Алина Жулиана, собственичка на колата, и дъщеря му. Г-жа Жулиана отказала да плати, защото не е карала автомобила, и смята, че не носи отговорност за трагедията. Спорът й с Гаранционния фонд стигнал до Върховния съд на Португалия, който пък се затруднил с казуса и решил да поиска становището на Съда на ЕС в Люксембург, пише в. Сега.

Питането от Лисабон е задължителна ли е застраховката "Гражданска отговорност", ако собственикът на МПС не го използва и го държи непрекъснато в частен имот. И още - има ли право Гаранционният фонд да иска изплащането на обезщетения за пострадали от пътнотранспортно произшествие от собственика на незастрахования автомобил, ако колата е шофирана без знанието и съгласието на притежателя й.

Съдът в Люксембург е категоричен - г-жа Жулиана дължи сумата, предявена от Гаранционния фонд. Евромагистратите посочват, че всяко превозно средство, което не е свалено от регистрация, според правото на ЕС задължително трябва да има платена "Гражданска отговорност". Фактът, че автомобилът е бил паркиран на частен терен и дълго не е ползван, не освобождава собственика му от задължителната застраховка, гласи решението. Освен това Съдът на ЕС посочва, че според португалското законодателство собственикът на колата може да не е виновен за катастрофата, но щом не е застраховал МПС-то си, Гаранционният фонд, който на първо време обезщетява пострадалите, после има право да си поиска от него парите.

Има и по-общо тълкуване на евросъдиите: "Всяко национално законодателство може да предвиди, че когато собственик на превозно средство, участвало в произшествие, не е изпълнил задължението си да застрахова това превозно средство, посоченият орган за изплащане на обезщетения (Гаранционният фонд - бел. ред.) може да предяви иск освен срещу лицето или лицата, отговорни за застрахователното събитие, и срещу този собственик". С други думи всяка държава - членка на ЕС, може да промени своя закон така, че при катастрофа да се търси отговорност не само от виновния шофьор, но и от собственика на колата, причинила ПТП.

Според българското законодателство, ако автомобил без "Гражданска отговорност" причини произшествие, отговорност носи този, който е шофирал, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В тези случаи обезщетението се плаща от Гаранционния фонд, който после си търси парите от водача, не от собственика на автомобила. Ако пък виновният водач е загинал в пътнотранспортното произшествие, обезщетението се поема от неговите наследници. След решението на Съда на ЕС е възможно и у нас след съответна законова промяна да се търси отговорност и от собственика на автомобила.

През 2017 г. българският Гаранционен фонд е изплатил над 28 млн. лв. обезщетения за катастрофи, причинени от водачи без "Гражданска отговорност" или от неидентифицирани автомобили. Освен това през миналата година фондът е одобрил изплащането на 14.784 млн. лв. по 1800 обезщетения, повечето от които са за катастрофи, извършени в чужбина - 1135.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    69 3 Отговор
    Смятам че не само МПС-то "на трупчета" трябва да има ГО,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И САМИТЕ ТРУПЧЕТА ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВАТ ТАКАВА!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 стоян

    31 2 Отговор
    Е ас нямам застраховка да дойдат да ме глобят като колата е в гаража

    Коментиран от #19, #21, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ахмак

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Евала кон, тоя път изби рибата! :-))))
    Ама , да не вземат да те послушат ,че тогаваааа!
    Жив и здрав
  • 5 Eee

    24 1 Отговор
    Ако се кара колата да, но да стои в гаража не е необходимо.
  • 6 Random

    11 1 Отговор
    Иначе? Глоба?

    Коментиран от #15, #16

  • 7 Гост

    15 0 Отговор
    Т.е колата не е карана 2-3 години, сяда синчето , врътка ключа пали и газ като на американските филми?
    или колата редовно си я е карал, ама не са го хващали?
  • 8 Русенец

    16 1 Отговор
    А "Свирки" колите на трупчета трябва ли да правят ?
  • 9 Анонимен

    19 1 Отговор
    А за ония крадци Топлофикация не важи закона,а.Е..м ти държавата.
  • 10 груйо

    15 0 Отговор
    Даже да е в собственият ми гараж.хахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 El comandante

    7 0 Отговор
    Може би обаче надали!!!
  • 13 El comandante

    4 0 Отговор
    Може би обаче надали!!!
  • 14 гост

    13 0 Отговор
    За какво ми е застраховка при условие че накрая застрахователите пак ще извъртят клиента да си плаща , тая жена дори да си беше платила застраховката щяха да извъртят че синът и е откраднал колата и затова застраховката отпада.И от къде на къде наследниците ще плащат?
  • 15 аналитик

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Random":

    Разбира се, че рекет, глоба, ти да не очакваш свирка? Моше да не мами, лъже и шрецаква нема. Катл тяхната Змия-Бог са, онова животинско ангелче Сет. Значи ако искаш да караш нлрмално затрий ГРОБ, ЕС и застрахователите и си карай на воля. Гр. Отговорност е престъпление защото институциите лобират за частникомпании ощетявайки гражданите да плащат катл виновни за извършени от други лица ПТП. ЕК и местните администрации гласували задължителна ГО са за присъди от минимум 16 г. затвор! Не може ти да плащаш, задето някпй кара дрогиран и прави ПТП, това е противозаконно.
  • 16 аналитик

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Random":

    Виновен е ЗК и Гаранционния фонд - те са платили за неплатила ГО водачка, ощетявайки другите. Застраховката е колективен риск и не е редно да е задължителна, за неща като шофирането, където много водачи карат като бесни и дрогирани. Трябвало е да не плаща ЗК и фонда, а водачката да се оправя сама. Крадеца е виновен, той е подкарал чуждо МПС и носи отговорност. Вината е персонална. Колата може да е на майката, но сина я взема без разрешение, той е крадец.
  • 17 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Нагли НЕНАЯАЛИ СЕЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ МУТРИИ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Еми няма нужда нито да гледат дали ти е в гаража , нито дали е в движение !!! Просто вземат от КАТ регистрираните , сравняват ги със застрахованите и които липсват , а честито , със срок на давност 5 ГОДИНИ НАЗАД !!!!!! Плюс съответната глобичка естествено и разходите по делото и за съдия изпълнителя !!!! Що ли си мисля , че скоро ще има "специализирани" в такива дела адвокати и съдия-изпълнители !!!! Щото сумичките ще са сериозни даже и без катастрофи !!!!

    Коментиран от #24

  • 20 Бай хойДД

    7 2 Отговор
    ОТ ТИЯ ПО ГОЛЕМИ ПРОСТОТИИ НЯМА ПАРТИЯ ГРОБ Е РЕШИЛА НА ВСЕКИ ТЕХЕН ДЕПУТАТ ЧАСТЕН ОСТРОВ КАКТО НА ВИНЕТУ ПАК ГЛАСУВАИТЕ ЗА НЕГО
  • 21 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    В момента има обявени цени от 2-3 компании за 800-900 лева за коли около 2000 кубика !!!!! За тази година и от сериозни компании !!!! А следващите 1-2 ще ги последват и останалите !! Нали се сещаш какви сумички стават за 2-3 години неплащане с лихви и другите разходи ?? Парното ще ти се види пари за семки !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антонн

    5 0 Отговор
    Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всеки автомобил, който не е със свалени табели и не е с прекратена регистрация.
    Тук значи сме ОК,нали КАТ за МПС без ГО прекратява автоматично регистрацията.
    След сключване на валидна застраховка,автоматично подновява регистрацията.
  • 24 Който

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Управлява МПС по улици и пътища носи административна отговорност. Тук се касае за регресивен иск, в Португалия. Колата не е граждански отговорна навсякъде по света, камо ли ако не се движи, само в България!
  • 25 гощо

    1 0 Отговор
    аЙ честитУ!
  • 26 гнида

    1 0 Отговор
    Това платена статия от застрахователите ли е ? В България редът е ЯСЕН - не си плащаш ГО , спират ти колата от движение ... Т.е. ако те хванат КАТ ще отнесеш глоба и взимане на номера ( колата всъщност по закон не е в движение) .... Ако не караш автомобила никой няма да ти свали номерата , а са длъжни по закон , за да те дерегистрират (КАТ не обикалят по къщите , а дебнат в трънките по пътищата!) ! 2 - Плащаш ГО , ЖЕЛАЕШ ДА КАРАШ ! От ГФ пращат инфо към КАТ , че автото е в движение , палиш , караш ....
  • 27 Jordanbrand

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Ще те глобят като тръгнеш да си правиш новата гражданска.Първо ще те пратят в КАТ да си направиш нова регистрация на колата и там ще ти напишат акт от 250лв.
  • 28 Аз недоволен

    0 0 Отговор
    А тия дето седат на трупчета без го не в частен имот,а ей така по улиците и няма къде да се паркира.Аз работя в магазин и от общината искаха да ни глобат,че сме седнали на столчета на тротоара без да сме платили тротоарно право.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове