Last news in Fakti

14 Септември, 2018 09:04 1 245 6

Румен Петков: Президентът се заяжда на дребно

  • румен радев-
  • указ-
  • младен маринов

Колкото по-бързо народът разбере, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито патриоти, толкова по-добре за Отечеството, заяви председателят на АБВ

Румен Петков: Президентът се заяжда на дребно - 1

Липсата на указ от президента за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов, предложен за министър на вътрешните работи, е институционално подритване на ниско ниво от президента към правителството. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„Правителството предлага на президента назначаване и освобождаване на главния секретар на МВР и директорите на национални служби, в случая говорим за главния секретар. Президентът Радев е подписал указа за назначаването на този главен секретар. Ако не е подписал указ за освобождаването му, при положение, че има внесено предложение на Министерски съвет и това не е обяснено на българските граждани, е много лош знак за заяждане на дребно, за подритване, за катерене по нечий гръб, от което губи обществото и държавата“, заяви Румен Петков. По думите му това не е начинът да се спре назначаването на министър на вътрешните работи.

„Ако президентът Румен Радев има резерви по кандидатурата на министъра на вътрешните работи, почтената, достойната позиция е да излезе и да ги каже. Ако няма, защо не подписва указа? Това е институционално подритване на ниско ниво от страна на президента към правителството. Това няма да го направи по-силен, нито ще направи правителството по-слабо“, подчерта Румен Петков.

Той посочи, че в тази ситуация има решение на институцията Министерски съвет за освобождаване на главния секретар и няма нищо по-логично от това президентът да подпише указа, още повече, че е ясно какво се предвижда в перспектива.

„Президентът по най-бързия начин трябва да обясни поведението си. Обяснението, че е в чужбина, не е обяснение. Това е изключително сериозен въпрос, не може да бъде бавен във времето с неясни мотиви и съображения, а и изборът практически не се възпрепятства. Нито се възпрепятства изборът на главен секретар за вътрешен министър, нито с нещо може да се попречи. Просто се създава впечатление за нехигиенични отношения между институциите в страната и това ерозира доверието на българските граждани в институционализма“, отбеляза Румен Петков.

Колкото по-бързо народът разбере, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито са патриоти, толкова по-добре за Отечеството, коментира Румен Петков във връзка с оставката на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски след трагичния инцидент край Своге.

„Мисля, стана ясно, че другата формация, която подкрепя правителството – тъй наречените „Обединени патриоти“, нито са обединени, нито са патриоти, защото тази спекула – не приемаме оставките, напускаме, се видя, че всъщност е лаене за вдигане на цената, без да мога да кажа какво е ценообразуването в случая, но сметката я плаща българският народ. Дали тя е некадърно направена ограда по границата, дали е спекула по плажовете, или нещо друго, сметката я плащаме ние, гражданите на България. Колкото по-бързо народът разбере, че нито са обединени, нито са патриоти, толкова по-добре за Отечеството“, заяви Румен Петков.

Оставките на тримата министри са опит да се носи политическа отговорност, отбеляза още председателят на АБВ. Той заяви, че още от месец април ПП АБВ е настоявала за оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

„Неговото присъствие в правителството беше проблем и за атмосферата във Вътрешно министерство, но и за атмосферата в правоохранителната и правораздавателната система като цяло. Дълбоко вредно явление, което си отива, за съжаление по повод на една трагедия, и в тази трагедия надали основната вина е в министъра на вътрешните работи. Много анализи се изписаха и изговориха, че пътят е тесен, че пътят предполага такива катастрофи. Няма човек, който да минава примерно през Кресненското дефиле и да счита, че пътят там е по-широк. Преди седмица - пак тежка катастрофа в Разградско, за щастие, без смъртни случаи на място. Защо не пометохме още трима-четирима министри“, попита риторично Румен Петков.

Той отбеляза, че има тежки проблеми, които са факт, но оставките на тези трима министри - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, са показали две неща – опит да се носи политическа отговорност, който заслужава внимание, и спекулата от страна на „Обединените патриоти“ по отношение на оставките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    9 11 Отговор
    ЩОМ И КОМУНИСТИТЕ СИ ПРИЗНАВАТ ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ЗА НИЩО НЕ СТАВА ,КАКВО СЛЕДВА.

    Коментиран от #4

  • 2 Русенец

    12 5 Отговор
    Пикаещото в Плевенския фонтан Кметче се подмазва на Бойко, като критикува Радев, с надеждата АБВ отново да са на хранилката в бъдеща коалиция с ГЕРБ. Жалко, че този корумпиран Плевенски политик вече 20г. е във властта,

    Коментиран от #3

  • 3 Реалист

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Ти си гледай вашите русенски комунисти мутри и за тях ни обясни - що избяга на депутато брато у чужбина.

    Коментиран от #5

  • 4 антрашпиц

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Следва да смени комунистите във власта.Имам предвид ГЕРБ БСП там и другите помияри......
  • 5 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ако ти имаш "СЕСТРА" и тя е лека жена, ще носиш ли отговорност за нея !? Брата за брата не отговаря, иначе всички в БГ да се подсъдими.
  • 6 Толи

    4 0 Отговор
    Тъпанар Много ти хареса да си във властта,ама няма,колкото и да ходиш да се подмазваш на Борисов и да плюеш срещу Радев Я закривай партията,ама тя май и не съществува вече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове