Last news in Fakti

14 Септември, 2018 20:31 4 336 26

Мая Манолова: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки права

  • биволъ-
  • журналисти-
  • корупция

Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania омбудсманът Мая Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР - Перник, който я информира, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.

Мая Манолова проведе разговор и с посланика на Румъния у нас - Йон Гъля, който я информира за предприетите действия от негова страна.

Тя е готова да окаже пълно съдействие и подкрепа на двамата журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    35 0 Отговор
    Какво значи Човешки права? Щот в бг хората се броят само при Купуване на избори.

    Коментиран от #2

  • 2 ivan4o

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Прав си,но донякъде вината трябва да я търсите у вас

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Джентълменът русофил

    29 1 Отговор
    За съжаление в България хората няма та никакви права. На Запад може да е всичко, но ако си търсиш правата винаги, ще ги намериш, докато тук е прието да не риташ срещу ръжен, което е абсолютно погрешно. Докато изповядват максимата "преклонна глави а сабя не я сече", началниците ви винаги, ще ви третират като роби. Научете си да си търсите правата.
  • 4 Bahti

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ivan4o":

    Е то е Цирк! Нас, вас, ние, вие и Те. И сме Идиоти, тва е ясно.
  • 5 Джентълменът русофил

    24 0 Отговор
    Между другото румънците са един отличен пример за това как не трябва да се свежда глава пред управляващите, щом става въпрос за потъпкване на права или на корупция.
  • 6 313

    12 0 Отговор
    КАКВО КАЗВАТЕ НАРУШЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА какво е това г жо
  • 7 Усмивката

    6 11 Отговор
    Румъния е пример.Но в Румъния ако някой се провикне „да живее комунизма” и на мига ще го смачкат.Тук комунистите оцеляха ,благодарение един добре премерен апел от тогавашните комунисти,вече БСП ари.Дайте да се примирим,да си простим .И още по извратеното СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА ...или заедно сме по силни....Е доказа го историята ...СДС,БСП,ГЕРБ,ДПС,...всички заедно са по силни .и по дълговечни...хайде сега да се посмеем

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сериозно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ivan4o":

    Вярваш ли си? Абе, друже, по кое право личната отговорност, е колективна?
  • 10 Мизирабъл

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    ХОДИ В КИТАЙ ВИКНИ ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА,ТИ ВЯРНО СИ ПРОМИТ БОЛЕН МОЗЪК ,НА ВСЯКА ТЕМА ЕДНО И СЪЩО КАТО ПАПАГАЛ.КАЖИ ЗА КИТАЙ КАТО СИ ТАКЪВ РАЗБИРАЧ НАЛИ ИМАТ ЧЛЕН1 И САМО КОМ. ПАРТИЯ ЗАЩО ВСИЧКИ ЛИЗАЧИ КАТО ТЕБ ДЕТО ПЛЮЯТ КОМУНИЗМА НОСЯТ И КУПУВАТ КИТАЙСКИ ПРОПАДНАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТОКИ?А ГОСПОДИН РАЗБИРАЧ?

    Коментиран от #15

  • 11 ХайСикТир

    3 17 Отговор
    Червена долна пачавра която симулира активност и борба за човешките права...............................
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въх въх

    3 5 Отговор
    Омбудсманът не е съд.Да си жалят заповедите.Всичко което разказаха е цирк от всички страни.Журналисти и полиция .И за какво трябва да образуват дело по кой текст.Най много да са попречили да задържат който трвбва.Сега ще унищожават по друг начин.Направо офисите ше палят.
  • 14 Усмивката

    6 2 Отговор
    Гледам БиТиВи и разсъждавам.Едно единствено обяснение и никви въпроси....то гласи ...„бяха задържани за установяване самоличността ,и след като бяха отведени до РПУ то и установи????самоличноста им...бяха освободени” Значи се досещам ,защо са го установили след разкарването им до РПУ то.....ЩОТО ТАМ НА МЯСТОТО ПОЛИЦАИТЕ НЕ СА МОГЛИ ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОЧИТА НА ЛИЧНИТЕ КАРТИ ..та са се допитали до колегите от РПУ то дет са по ограмотени...изглежда

    Коментиран от #19

  • 15 Усмивката

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Мизирабъл":

    Избърши си слюнката от устата защото е заразна.Ти да не си ходил до Луганск та да си ухапан от Путиновата сволач.Къде е Китай .Къде Румъния.Къде Азия.Къде Европа.Досещам се за още едно място в Азия ....Северна Корея.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    К'ви глупости пишеш бе бате, правителството в Румъния е социалистическо в момента. И от мен да знайш,най големите боклуци от оня режим в момента са най върлите антикомунисти.

    Коментиран от #24

  • 19 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Усмивката":

    По добре не разсъждавай,от толкова опити за разсъждения на хора дето не им се отдава,бг е на т'ва положение

    Коментиран от #26

  • 20 ДАААА

    2 4 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СЕ ПОЛУЧИ ПО РУСКИ УКАЗАНИЯ , А РУМЪНЦИТЕ ИЗРЯЗАХА ОТ ВСЯКЪДЕ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ !
  • 21 Денимир

    1 3 Отговор
    А обявяването на протестиращи за лумпени и присъствието на митинги на проруската партия Атака не е ли по-тежко национално предателство, другарке Мая? Да се скриеш и никога да не съм те чул повече!
  • 22 1944

    0 3 Отговор
    вальо от боклукойл с политически чадър от всички. иначе русията никъде не се намесвала. нашенските тролове от каскетната партия да си стоят голи и боси на село. и гладни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Усмивката

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Ходи в социалистическа Северна Корея ,вземи и всичката сволач по пъта ,та да знаем къде да пуснем термоядрената бомба
  • 25 за пореден път

    0 1 Отговор
    Напоследък думата корупция стана най-впряганата у нас и най-модерната. Опозиционни кръгове явно разчитат на наивността, лековерието на хората и я повтарят ли повтарят. Корупцията, уважаеми, преди всичко трябва да е доказана. И то неоспоримо. Не може да се говори без доказателства как този бил корумпиран, онзи бил корумпиран, но доказателства няма. А да се говори, на когото каквото му хрумне, е вредно за обществото. И не бива да се смесва некадърността с корупция. А некадърност у нас - колкото искаш. Нищо не ни е истинско, защото сме крайно невзискателни към себе си, винаги вината е извън нас. Който е лъгал и лъжите му са останали без последствия, той пак ще лъже. Лъжата става неговата истина!
  • 26 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    По всичко личи че си гост в България.Слушай сега новодошъл приятелю от Близкия Изток.Там от дето идваш ,може да е прието ,спиране на общо основание на коли и хора ,разпити на място ,и при съмнение отвеждане ,до признаване на невинност.Сещаш ли се.Разсъждаваш ли ,за кои държави говорим.За ....полувоенните режими.Но тук понеже немаме войска ,милицията е хем войска ,хем гвардейска за пазене насраните 240, г...зове ,хем пътна полиция.А наскоро и раздаваха присъда намясто ...„ВИЕ СТЕ АБСОЛЮТЕН ПРЕСТЪПНИК” ( Цветан Цветанов...2014г.) Ако на тебе харесва ,на мене и нормалните граждани НЕ.Истинските престъпници под носът на държавата правят заводи за нелегални цигари с оборот съперничещ на заводи БМВ,тях никой не спира и не проверява .А наз отрудените за насъщния, сме длъжни да търпим полицейски произвол
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове