25 Септември, 2018 11:18 1 736 23

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

  • плосък данък
Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи - 1

Издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв. Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход. Това заяви пред бТВ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има едни човек, тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор.

По думите му плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв. Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход, коментира лидерът на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    19 6 Отговор
    Този Димитров е твърде отвратителна подлога.
  • 2 ЗЕВС

    13 7 Отговор
    Началото на разслоението на бедни и богати в България започва с мандата на Симеон Сакскобургготски през 2004 г. Тогава ставката на корпоративния данък от 23.5% се намалява на 19.5%, пpeз следващата година пада до 15%, а от 2008 г. при управлението на Сергей Станишев вече е 10 %, плюс 5 % данък дивидент. ( За сравнение до 2007 г. корпоративния данък в Германия е бил 25 %, след това е намален на 15 %, плюс данък солидарност и търговския данък данък, общата данъчна тежест стига до 30 %) Черешката на тортата отива в чинииката на олигарсите през 2008 г. пропорционалния подоходен данък, (ДДФЛ) се заменя с плосък данък от 10%, без значение от размера на дохода.

    Коментиран от #17

  • 3 ЗЕВС

    11 1 Отговор
    Подоходното неравенството изразено с
    коефициента на Джини* е следното: от 2001 г. до 2004 г. за България е 26,0. ( В Германия през този период коефициента на Джини е около 29.5). След 2004 г. подоходното неравенството в страната започва да расте лавинообразно, за 14 г. индекса на Джини добавя още 13.5 пункта, като достига до 39.5,( рекорд за ЕС) в същото време стойността му
    в Германия се е повишила само с два пункта, до 31,7.

    Очевидно е, че данъчното облагане определя нивото на класово разделение в държавата.
  • 4 Коментар

    6 4 Отговор
    Този ТРЯБВА ПЪРВИ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА.
    ПРОДАДЕ ХОРАТА СИ
  • 5 ЗЕВС

    13 1 Отговор
    Пример: в Германия при годишен доход от 400 000 €. Гюнтер ще внесе ДОД 164 306 €. което е 43,3 % от дохода, плюс данък солидарност* от 9 036 € а за гарнитура може и църковен данък. Ганьо Балкански със S класата, за същата сума в България ще внесе в хазната 39 964 € . На другия полюс в данъчната скала, Ханс с годишен доход от 9 000 € (750 € на месец) е освободен от ДОД и данък солидарност. Но това не се отнася за Каръкчиев, с минималната заплата от 510 лв. Той ще плати ДД ФЛ от 43, 97 лв.

    Фаталните последици след десете години от въвеждането на плоския данък: България е най- бедната страна в ЕС, ⅔ от населението живеят в бедност, най- голямо неравенство между бедни и богати и единствената държава в ЕС без необлагаем минимум.

    *Коефициентът на Джини отразява разпределението на благата в едно общество, т.е. на (паричната) разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество.


    *Данък "солидарност", който германците плащат, за да финансират икономическото изравняване между източните и западните провинции.

    Коментиран от #8, #16, #22

  • 6 анти антифа

    5 10 Отговор
    Ако няма плосък данък, означава, че повечето малки частни фирми, ако ли не всички, въобще няма да плащат данък, защото декларират минимални заплати, а останалите пари ги дават на ръка на работниците!
    Това го правиха, дори и в банковия сектор!
    Държавата показа, че не може да се справи със сивия сектор, то с какво ли се е справила, но при това положение, плоският данък трябва да се запази, за да влиза някой лев в хазната, иначе лошо. Повечето фирми от сивия сектор са на червените феодали и за това КНСБ - то иска махане на данъка, защото са социалисти!
  • 7 Ads

    4 8 Отговор
    Богатите няма да обеднеят, бедните няма да забогатеят. Единствено средната класа ще пострада, ако все още я има. Това става с вдигане на данъци и осигуровки. Аман от такива като тоя.
  • 8 анти антифа

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    По принцип съм привърженик на подоходното облагане, НО това работи само в нормалните държави, с действаща икономика и ефективни институции!!!!!!
    За Българистан е най-добре плоският данък, иначе масово никой няма да плаща и после ще ревем що няма пари в бюджета, а бизнесмените ще си купуват нови джипове, понимаеш?
    Примерът с Германия е много показателен, НО в Германия има работещи институции и икономика и там всичко е РЕАЛНО, няма сив сектор, или е почти сведен до минимум!
  • 9 Кхъ

    10 9 Отговор
    Те ти чиста проба популизъм. Да вземеш от трудолюбивите, предприемчивите и способните, за да ОБЕЩАЕШ на мизерниците, само защото знаеш, че са болшинство и ще се зарадват. Глупаците се надяват, че някой като открадне труда ми, ще им даде благата на тях... Дае и болшевиките прости!
  • 10 Ядеитн

    3 7 Отговор
    Босяците, кат не могат да си отчуват дяцата, да ги не правят бе! 200-300 лв стигат за едното ляб.
  • 11 Последния Май

    9 9 Отговор
    Да се маха плоския данък. Нека да е прогресивно нарастващ за богатите и да има минимален необлагаем доход за бедните. Не може тоз дето взима 200 лева да му вземат 10% за него тези 20 лева са важни, а богатия изкарал този месец 2 милиона и му взимат пак 10% . На него не му е проблем да преживее месеца. Прогресивно облагане на доходите. Това е истината

    Коментиран от #14

  • 12 волен сидеров

    5 4 Отговор
    ПИПНЕТЕ ЛИ ГО ТОЗИ ПЛОСЪК ДАНЪК всичко свършва за работника.Проста сметка-2000 -10% -200лв =1800 .Отидем ли на КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ДАНЪК 28% минимум процента -2000-28%-560лв=1440лв в портфейла на работника.Същото е и с КЛАС Прослужено Време...НЕ ПИПАЙТЕ ТЕЗИ НЕЩА .
    Който има доход над 7000 лева месечно може за него да има нещо различно от плосък данък.НО НЕ ПИПАЙТЕ НА РАБОТНИКА ЗАЛЪКА..
    ПРОДАЙ СИ НИВАТА КУПИ СИ ПУШКА-идва и това време .българина търпи до болка ,но тръгне ли -всичко или нищо,око за око,зъб за зъб.
    НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С НАРОДА търпелив е ,но до кога ли
  • 13 анти антифа

    4 3 Отговор
    В Скандинавските държави има следната практика:
    Накрая на всяка година се ползват данъчни облекчения, връщат се хиляди евро, на базата на различни критерии, така, който РАБОТИ получава облекчения, който не работи (циганите и кучетата) не получава!
    Измислили са го хората, за това живеят добре!
  • 14 анти антифа

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Май":

    Ако бяхме нормална държава, става да има подоходно облагане, НО не сме!
    Не е важно, колко е данъка, а дали има СЪБИРАЕМОСТ, точно този данък няма да има никаква събираемост, ако е подоходен.
  • 15 Счети

    3 3 Отговор
    Пламене, колко ти платиха да пееш в антибългарския хор?!? Ще трябва да е била доста НЕплоска сума, а?!?
  • 16 Кронос

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Сине, чети си книжките.... Още си малък.
  • 17 Грую

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕВС":

    Дивидента не го брой. Плаща се чак когато ги набарат, че са прибрали парите и то с рев ( идва от ревизор - реви и зор), защото са похарчени отдавна., а 10% данък върху дохода държи доста от софтуерните специалисти в България и по начин - по-малка заплата , но по-ниско данъчно облагане и става горе -долу. Като им сложат стъпаловидната ставка и освободят максималния осигурителен доход и всичкият така наречен "аутсорс" ще замине за Индия и Пакистан. Има и негативи, но има и положителни неща. Зависи от гледната точка и от това кой с какъв аршин мери. Това данъците са най-масовите държавни регулации и те служат за да затегнат "болтовете" на едни и да отвъртят на други, а никой не обича да му затягат "болтовете"!
  • 18 Живите мъртви на България

    5 5 Отговор
    Груба грешка, ако се премахне. За да има положителни ефекти, трябва и други да действат, а не само данъка.
  • 19 Така де

    1 2 Отговор
    До 1000 лева месечен доход не трябва да се плащат дънъци. До 600 лева доход не трябва да се плащат здравни вноски, защото работодателя ги взима от заплатата, за да ги плати на държавата. Да се увеличат данъците на производители и търговци на пластмасови и хартиени изделия, строителни материали и инструменти, сладкарски изделия и всякакви полуфабрикати, дрехи и обувки, колелета, играчки, цигари и алкохол, козметика, домакински потреби. Да се увеличат данъци и комисионни за добив и преработка на суровини. Трагично и подигравателно е един чифт джапанки да е по-евтин от 1 килограм домати!!! За сметка на това Български хляб, сирене, кашкавал, мляко, свинско и пилешко месо, морска и речна риба, картофи, боб, лешници, бадеми, орехи, домати и краставици, карфиол, зеле, моркови, спанак и лапат, леща, праскови, кайсии, сливи, черници, череши, малини, капини и всички основни БГ храни да са без данък и да има БОРД на цената им, за да няма увеличения, без държавно разрешение. Лекарствата също трябва да са без данъци, както и учебниците. Развлекателни медии, вестници и книги трябва да са с нормален данък, освен политически и научни медии и книги. Хотелите с 4-5 звезди трябва да са с 20% данък, а частните квартири и хотелите с 2-3 звезди без данъци и такси. Заведенията с 10% данък
  • 20 Така де 2

    4 0 Отговор
    С премахване на част от данъците за БГ храни и частни квартири, ще се съкратят с 50% държавни служители, което ще спести още 5 милиарда на държавата от заплатите и офисите им, и ще се прекъсне корупция за над 2 милиарда годишно. За жалост партия ГРОБ разчита на чиновниците като на най-големия им електорат, затова те няма да направят Реформи и тряба да се избере друга партия
  • 21 Браво!!!

    5 0 Отговор
    Благодарение на плоския данък, укриване на доходи и липсата на БОРД на цените - СРЕДНАТА класа живее като ВИСША класа с чисто нови джипки, лимузини, моторни яхти, няколко апартамента и вили, дрехи от най-скъпите брандове, почивки по екзотични острови, дебели банкови сметки и прочие. Каква е тази оядена средна класа??? Тя трябва да се смаже!!! Нормалната средна класа има кола за 30-40 000 лева, едно жилище до 120кв.м , дрехи от марки като Зара и Бершка, ходи в 3 до 4 звездни хотели в БГ и макс Турция или Гърция. Познавам много хора СРЕДНА класа и да ви кажа си живеят като царе. Данъка трябва да е подоходен и който печели повече да си плаща повече, но да не превишава 30% от доходите. Трябва да има данък ЗДРАВНА СОЛИДАРНОСТ и богатите да плащат от 2000 до 5000 лева годишно
  • 22 Голям прос

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Браво! Ние сме най-умните. Работим да пълним паничката на богаташите. И затова нямаме нишо свястно
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове