Last news in Fakti

5 Март, 2012 16:08 1 310 3

Затвор за смърт след минаване на червено

  • птп-
  • катастрофа-
  • убийство-
  • затвор-
  • пешеходни пътеки
Затвор за смърт след минаване на червено - 1
Снимка: БГНЕС

Затвор да е наказанието за водачите на автомобили, причини смърт след преминаване при червен сигнал на светофара или преваваше на скоростта от 50км/ч – това е една от по-строгите мерки срещу войната по пътищата, лансирани от управляващите днес на кръгла маса в парламента с участието на близки на жертви.

Предлага се същото да важи и за убийците на пътя, които нямат книжка, както и за смъртните случаи на пешеходни пътеки и спирки.

Забраната за напускане на страната ще важи и за престъпление по непредпазливост, с което е причинена смърт.

„Това са очакванията на обществото. Не говорим за лични случаи, защото няма нито един, който да бъде застрахован“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. „Българското правораздаване в състоянието, в което се намира, са длъжници на всички вас“, допълни той, визирайки съдената система, и поиска повече подкрепа за промените.

Преди дни Цветанов оповести, че управляващите са готови със законови предложения да отпадне възможността за сключване на съдебно споразумение за шофьори, извършили тежко пътнотранспортно произшествие.

Миналата седмица заместник-главният прокурор Валери Първанов пък се извини за свое изказване, разбунило родителите, загубили децата си в катастрофи. Обвинителят заяви, че на причинилите смърт на пътя се налагат по-леки наказания, понеже затворите били препълнени.

По повод на това Цветан Цветанов коментира днес, че не е важно какво говорят представители на институциите, а какво ще се приеме като законодателство, а думите на Първанов определи като „много тежко и несъстоятелно изказване“.

Предложенията за промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс бяха представени днес в Народното събрание на среща с близки на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Председателят на  Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастанов, който обяви промените, постави срок от един месец, за да минат поправките през одобрението на депутатите.

„Няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч над разрешената в даден участък от пътя”, уточни Анастасов, който е заместник-председател на Народното събрание.

Той отбеляза, че те могат да допринесат за една по-адекватна реакция спрямо случващото се на пътя и да действат превантивно върху гражданите. Ще бъде ликвидирана и възможността за налагане на по-леко наказание.

Депутатът изтъкна, че основните причини за жертвите на пътя са именно  агресивното поведение на водачите и превишената скорост.

До данни на пресцентъра на МВР 57 човешки живота са погубени на пътя от началото на годината.

Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Влков заяви, че застава зад предлаганите промени. Дори и една жертва да има на пътя, ние трябва да направим всичко възможно да предотвратим подобни произшествия, допълни той. Тенденцията е в последните 3 години да намаляват жертвите по пътя, но това не ни удовлетворява, отбеляза още Иван Вълков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ML 320 CDI

    0 0 Отговор
    Няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч над разрешената в даден участък от пътя”, уточни Анастасов, който е заместник-председател на Народното събрание.ДАНО ТОВА НИКОГА НЕСТАНЕ ЗАЩОТО 90% ОТ ХОРАТА ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕМ В ЗАТВОРА
  • 2 joro

    0 0 Отговор
    знаете ли кога някой богата6 6те влезе в затвора с много пари ,светнете лампата няма да стане ,ама никога в на6ата мила татковина нема кво да се заблуждаваме .Вси4ко 6те се вла4и потулва и така нататък ,уми6лено да према4ка двама на пе6еходната пак няма да влезне в затвора.......6те си плати където трябва и вси4ко е ОК.............
  • 3 123,300д

    0 0 Отговор
    предлагам пешеходец блъснат извън пешеходна пътека да се приема като опит за самоубийство и умишлено причиняване на щети,а шофьор ударил пешеходец на пешеходна пътека да се съди по бързата процедура.на пешеходните пътеки да се поставят камери за наблюдение за да се следи за нарушения