Last news in Fakti

2 Март, 2012 09:10 1 299 0

Без съдебно споразумение при ПТП

  • цветан цветанов-
  • споразумение-
  • птп-
  • студентски град-
  • бонуси
Без съдебно споразумение при ПТП - 1
Снимка: БГНЕС

Готови сме със законодателните промени и ще отпадне възможността за сключване на съдебно споразумение за шофьори, извършили тежко пътнотранспортно произшествие. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Отпада въобще споразумението за пътнотранспортните произшествия. Това е една от мерките, с които ще създадем възможност за по-добро правораздаване и търсене на отговорност на тези, които са отнели човешки живот на пътя, повтори Цветанов, като допълни, че още ще бъдат информирани близките и роднините на загинали в катастрофи.

Друга промяна, която ще се въведе при причиняване на смърт на пътя, е да се налага ограничение за напускане на страната на лицето, причинило смъртта. Според вътрешния министър и до ден днешен има случаи, в които не може да се издири лице, причинило смърт при катастрофа, защото е напуснало страната.

Разбира се, че ни плаши случилото се в Студентски град и то не защото имаме поредния случай, а начинът по-който се решават проблемите между младите хора, заяви Цветанов. Тези деца израснаха в годините на демокрацията и формираха своите ценности от улицата – с бухалки, с мутри, с наркотици, с проститутки.

За голямо съжаление, тук основна вина пада върху всички институции, коментира вътрешният министър. Според него усещането за безнаказаност и липсата на правораздаване са виновни за повишаването на престъпността.

Колкото до случая с убитата Мирослава от Перник министърът каза, че прокуратурата е компетентна да разследва случая, работата на анкетните комисии в парламента е да предложат законодателни промени за по-добра работа в бъдеще.

Нито аз, нито политическият кабинет на МВР има да връща нещо като бонуси, заяви Цветан Цветанов по отношение на допълнителните стимули, които до края на днешния работен ден трябва да бъдат върнати по нареждане на премиера Борисов.

Що се отнася до изказването на вицепрезидента Маргарита Попова, че тя не би направила подобен апел, вицепремиерът отказа да коментира думите й. Според него темата бонуси е била вкарана в дневния ред на обществото, за да се избегнат други, по-важни проблеми.

По темата за Шенген Цветанов заяви, че България и Румъния са изпълнили критериите и оттук нататък всичко зависи от политическата партия в Холандия, която се противопоставя на членството ни. Според министъра, казаното от еврокомисар Кристалина Георгиева е най-доброто – „нека да бързаме бавно за влизането ни в Шенген”.

Не смятам, че нашата политика трябва да бъде на ясно противопоставяне с Холандия, заяви Цветанов. Преди дни имах среща с холандския посланик и това, което той ни благодари – че всъщност няма промяна на сътрудничеството в темата сигурност, защото ние работим изключително добре по съвместни проекти. Националният механизъм за трафика на хора беше изработен благодарение на холандските партньори, каза министърът.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА