Last news in Fakti

29 Септември, 2018 14:40 11 250 34

"Биволъ": "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди

  • цигари-
  • контрабанда-
  • булгартабак

Фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените арабски емирства (ОАЕ) над 3,3 милиарда пакета цигари за периода 2009 – 2017. Това съобщава "Биволъ" в свое разследване.

Съгласно материала, изготвен по данни, получени от Закона за достъп до информацията, става ясно, че износът за Близкия изток продължава и в момента. "Тази мащабна нелегална дейност е организирана в стройна структура още от времето на социализма чрез мрежата на бившата Държавна сигурност на режима. Днес тя е наследила всички канали на предишната система и генерира доход от поне милиард долара годишно. Тези „черни“ пари захранват престъпни мрежи от посредници, сред които и организации, считани за терористични", отбелязва медията.

Количествата и контрагентите са от официални данни предоставени от Агенция „Митници“, а информацията за това е била получена чрез завеждане на съдебно дело от страна на сайта за разследваща журналистика. От там посочват, че първоначално от Митническата агенция са отказали информация по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). "След това юристите на Агенцията упорито обжалваха делата ни срещу отказа им. Митническите шефове се аргументираха, че с това разкритие щяла да се наруши търговската тайна и да се засегнат правата на износителите на цигари и на техните контрагенти. В крайна сметка съдът окончателно постанови, че информацията е от обществен интерес и трябва да стане публична", коментират разследващите журналисти.

Според данните в информационната система на Агенция „Митници“, износът към ОАЕ се осъществява само от една фирма – Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Именно тя е стратегическия партньор на родния тютюнев холдинг в района на Близкия и Среден изток. Andalus представлява Bulgartabac /BT/ в над 50% от износа за този основен регион. Тя е започнала да изнася малки количества цигари за емирството още през 2009 г. Но при първото правителство „Борисов“, през 2013 г., количествата скачат рязко – 50 пъти повече. Само за емирствата процентът скача на рекордните 72% от цялата продукция. Това съвпада във времето с приватизацията на "Булгартабак".

Единственият български износител на цигари за ОАЕ е "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. През пролетта на 2016 г. оттам обявиха, че спират износа към Близкия изток. Но данните от митниците сочат, че през 2016 и 2017 г. са изнесени приблизително същите количества като през 2015 година.

Основният контрагент на "Булгартабак", фирмата Andalus Al-Sharq, е регистрирана в Дубай и съдружници в нея са двама иракски кюрди с общо 49%, както и един дубайски гражданин Essa Saeed Rashid Khalfan Al Shamsi с 51%. Мажоритарният собственик е представител на едно от най-големите племена в Емирствата и Северен Оман. Присъствието на дубаеца се обяснява с бизнес порядките в емирството – без такъв “местен спонсор”, чужденците не могат да отворят фирма, пишат от "Биволъ".

Единият от двамата иракчани е Салам Кадер Фарадж. Според турските вестници "Миллиет" и "Джумхюриет" името му е цитирано в доклад на турската служба за борба с финансовите измами MOSSAK като организатор на мащабна мрежа за контрабанда на български цигари през Иракски Кюрдистан. Известен е също като "Молла Салам".

В докладите на турските служби от последните години редовно се говори за контрабандни цигари от български производители, които заливат Турция през Иракски Кюрдистан. В миналогодишния доклад на службата за борба с организираната престъпност KOM се посочва и производителя "Булгартабак". Според тези доклади от контрабандата на цигари настъпват огромни загуби за бюджета и също така се финансират терористични групировки.

Недоволството на турската страна от пасивността на българските власти по тази тема е едва прикрито в доклада от 2017 година, в който пише, че данните за продължаващата контрабанда са предоставени на международните правоохранителни организации SELEC и Интерпол. Припомняме, че българската прокуратура и МВР дълго увъртаха и игнорираха този доклад, докато в един момент главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в него нямало данни за незаконни действия на българския цигарен монополист.

Информацията за фирмената собственост в Дубай не е трудна за получаване и доказателство за това са документите за Andalus Al-Sharq, с които разполагат разследващите журналисти. Според тях Andalus Al-Sharq е продължила да изнася огромни количества цигари на "Булгартабак" за Дубай. Изнася ги и до днес.

В разследването се посочва, че данните от Агенция "Митници" съвпадат донякъде с декларираните от България количества изнесени цигари в сайта на ООН Comtrade. Те са с декларирана стойност над 715 милиона долара, което прави средна себестойност от около 0,21 $ или 32 стотинки на пакет/кутия от 20 цигари.

Информацията предоставена от ОАЕ на Comtrade – официалната статистика за международна търговия на ООН - показва, че в Дубай се внасят почти два пъти повече цигари с произход от България, отколкото България е декларирала, че изнася за тази държава, коментират още от "Биволъ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    15 74 Отговор
    И какво? Нека изкупуват тютюна, да работят фабриките и хората в тях и да изнасят. Всички тъй наречени разследващи журналисти ли са идиоти?

    Коментиран от #3, #11

  • 2 ivan4o

    30 0 Отговор
    Смятай
  • 3 Платен копе.дак

    57 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Ти хората на идиоти ли искаш да правиш?
  • 4 стоян

    19 36 Отговор
    Само не разбрах в статията защо да не се изнасят цигари и къде в износа има контрабанда или това го твърдят турските конкуренти чрез бивол

    Коментиран от #5

  • 5 Николай

    10 33 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Те журналистите на тоя бивол си знаят вече да не си врат носа много-много, че ги арестуват за добър ден. Ще настъпят мотиката някой път, няма да се очудя, ако има безследно изчезнали от тях, особено ако не знаят кого или какво "разследват".

    Коментиран от #23

  • 6 Контрамъни

    35 1 Отговор
    Я вижжжж ти защо ми е малка пенсийката.
  • 7 ivan4o

    9 8 Отговор
    Аз мисля че биволите на нещо с лабораториите на Ричард Лугар откриха и за тва ги арестуваха, и така де

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Яни

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Да работят хубаво, но Булгартабак е почти пред закриване.

    Коментиран от #12

  • 12 Николай

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "Яни":

    И защо едно от най-печелившите производства го докара до този хал? КОЙ го приватизира(отне от държавата) и защо не е в затвора?? Близко до акъла е, че тоя всичкия тютюн, който е единствения поминък в Родопите, щом няма Булгартабак отива директно за контрабанда. Толкова ли са ялови мозъците на повечето от вас, че да не могат да съберат 2 и 2?? Защо по Бойково време контрабандата скача над 50 ПЪТИ, пари които можеха да са в държавния бюджет, сега тихом и скришом потъват??? Защо "разбиха" цехове за нелегални цигари - ами легалните ги затвориха умишлено, затова!!! Освен Кингс Табако(КТ Интернешънъл) за друг ЛЕГАЛЕН производител в България не се сещам
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СссереМ

    14 9 Отговор
    Изнасят извън ЕС,къв акциз искат тия лешпери,ами хилядите тютюнопроизводители да го духат ли?И за каква контрабанда става въпрос при условие че сделките и износа са минали през митнически контрол,трябва всеки печеливш поминък да затрием ли,оправете си заглавието.
  • 15 😉😉😉

    16 1 Отговор
    А, добро утро!
    Събудихте ли се, мамини златни?
  • 16 Шарлатанче

    17 3 Отговор
    Тази новина не нова за повечето следящи затъването на Бг. 🐷-то и Боцко станаха милиардери в зелено отдавна. Сотирчо и много други не са много по назад.
  • 17 Порно

    8 3 Отговор
    Да, турците искат да вземат и този бизнес. То вярно че и КОЙ печели яко, ама иначе перспективата е ясна - затварят фабриката, хората без работа, а турците в Родопите са свикнали да им изкупуват тютюна.
  • 18 КПКОНПИ

    9 1 Отговор
    Имаме спешна нужда от банкнотоброячни машини... Намираме пари навсякъде... По тавани, под стълбища... Броим с месеци
  • 19 https://www.spreaker.com/user/10429309

    10 2 Отговор
    Дебелянчето Реевски се чуди да крадне Боклукостан!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 висок

    7 10 Отговор
    Балъци, нима мислите, че журналята на Бивол са различни от тези на Господари на ефира?
  • 23 хъм

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Николай":

    Ти заплашваш ли ги журналистите ???? И се пише "Учудя" с"у" ве "батка" !

    Коментиран от #31

  • 24 кочина

    10 1 Отговор
    Тоя бизнес е на тримата дебели, а те никога няма да ритат сами себе си, виж конкуренцията Миньо, може и дори им е задължително !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СссереМ

    8 8 Отговор
    Много фенове на биволъ има и в тоя форум,да не стане като с изгорените "документи" че народа такива продажни журналя не трае.
  • 27 Коко

    10 7 Отговор
    Тези цигари се изнасяха „ легално” от разкритите 5 фабрики и парите отиваха в БСП,а не в правителството,бре народе.
  • 28 Ами,да

    9 10 Отговор
    Ами,да.С тези пари БСП си прави телевизия.Мошеници са комунистите.
  • 29 Пушача

    12 0 Отговор
    Имам приятел който работеше като инженер в тютюнев завод и ми е казвал ,че една цигара струва 1стотинка по скъпо било изработката на кутията.От къде идват тези 5+ лв. за кутия цигари.Бах тез лицензи и бандероли аз тех не ги пуфкам.Искам си БеТе -то.
  • 30 Да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Те такива неща не разследват!!! Няма свободна медия - всички медии бачкат за някой мафиот в сянка!!!
  • 31 Николай

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "хъм":

    Добре бе, даскале, за 1 буква се хващаш. Журналистите не ги заплашвам, а и няма нужда да го правя аз,сред хората по които душат журналята има достатъчно способни да ги "изчезнат", още повече за такива сериозни "неща", по едно кафе с "екстри" вътре и като заспят си ги караш където искаш
  • 32 onq s konq

    8 1 Отговор
    "Контрабанден" износ значи ИЗНОС БЕЗ ВНАСЯНЕ В МИТНИЦАТА НА ПОЛАГАЕМИТЕ МИТА И ТАКСИ.Статията посочва,че въпросните цигари отиват не в ЕС,а "На изток".Ако бяха за ЕС с които имаме споразумение за БЕЗМИТЕН ВНОС-ИЗНОС,в хазната нямаше да влезе нищо,отделно пък че НЯМА ТЪРСЕНЕ НА НАШ ТЮТЮН.Ако пък се обмитят цигарите за "на Изток",вероятно цената им ще стане "непривлекателна" и ще БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ПАЗАРА ОТ НЯКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА.И остава дилемата-По ли е добре за БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ все пак да има реализация на труда им и да не пазаруват от Бакалията "на рабош",отколкото НИЩО?А за хазната ясно че нито от ЕС,нито от Изток ще има нещо...
  • 33 Янко

    5 1 Отговор
    Евалата на журналистите от Биволъ...това са последните истински българи в тая държава ...дръжте се момчета ние сме с вас ...Не се предавайте пред мафията .
  • 34 аката

    2 0 Отговор
    идиота е Пешо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове