3 Октомври, 2018 12:14 3 118 22

„Бузлуджа“ става паметник на културата

  • бузлуджа-
  • паметник-
  • европа

Заместник - министърът на културата Румен Димитров потвърди, че процедурата за даване на статут на паметник на културата на монумента „Бузлуджа“ ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от „Европа Ностра“, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към „Европейската инвестиционна банка“ (ИЕИБ).

Сградата беше включена от "Европа Ностра" и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018 г. Номинацията беше направена от фондация "Проект Бузлуджа", представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015 г. насам, припомня Dir.bg.

Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството. Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време. Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител Микова съобщи, че Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

При инспектирането на сградата експертите бяха удивени от изключително модерната архитектура, която е от европейско значение, и бяха шокирани от нейното окаяно състояние. Делегатите се впечатлиха от творческите умения, използвани за създаването на паметника, и майсторската изработка на мозайките и мраморните покрития, както и от природната красота на мястото. Експертите оцениха Бузлуджа като част от колективната памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение.

Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха продуктивни срещи с национални и местни представители на властта, включително с вицепремиера Валери Симеонов, заместник - министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Те се срещнаха също и с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. Всяка една от страните обеща своето пълно съдействие за опазването на монумента Бузлуджа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проф

    19 4 Отговор
    Айде сетиха се след като тридесесет години се руши този уникат!
  • 2 мдаа

    19 4 Отговор
    ЕДНО УМНО РЕШЕНИЕ!
  • 3 Баш Бай

    3 1 Отговор
    Съ краде БЕ .....Съ Краде....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не точно

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДАААА":

    Това е историческо наследство от комунизЪма , както и електрификацията е технологично наследство от него ... Не знам защо се подиграваш на един тоталитарен строй , който е постигнал толкова много ! Я сега кажи постиженията от 30 години насам ?

    Коментиран от #9

  • 6 той

    5 14 Отговор
    Велик паметник на простотията

    Коментиран от #13

  • 7 onq s konq

    10 15 Отговор
    Този "паметник" ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРУШИ,така както бе разрушен и МАВЗОЛЕЯТ НА Г.ДИМИТРОВ.Тия "творения" нямат нищо общо със СВЯТАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ,А СА СИМВОЛИ НА ТОТАЛИТАРНАТА КОМУН. ВЛАСТ,превърнати междувременно във СБОРИЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ,ПРИЗОВАВАЩИ КЪМ РЕВАНШИЗЪМ.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 combat 18

    6 8 Отговор
    Един ден ще се намерят смели българи, които ще взривят тоя бетонен символ на злото. Скапаната петолъчка все още стои, колко жалко за България.
    Най-лошото е, че комунистите превърнаха българина в роб, изградиха му робска психика.
    За монумента и комунетата само C4, нищо друго.
  • 9 combat 18

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Не точно":

    За тия приказки заслужаваш Белене, точно така щяха да постъпят тези, които възхваляваш. Вие комунистите сте по зле от фашистите, даже се гордеете с историята си, боклуци.
  • 10 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    По добре си гледай коня и не се мешай в неща от които нищо не разбираш.

    Коментиран от #12

  • 11 оня с фадромата

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    А бараката в която живееш не ли построена през комунизма?Да идвам ли?
  • 12 onq s konq

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Да си гледам коня казваш...така както 45години БКП ни напътстваше да гледаме САМО И ЕДИНСТВЕНО КЪМ "БРАТСКА РУСИЯ" и изобщо да не обръщаме взор към "прогнилия" Запад!При това пак със същия категоричен "аргумент"-"ЗАЩОТО НИЩО НЕ РАЗБИРАТЕ".А ти "братко" ПРОСТО БЪРКАШ ЕПОХИТЕ и още не можеш да осъзнаеш,че НЕ МОЖЕ ПРОСТИ И ОГРАНИЧЕНИ КОМУНЯГИ С ПОТЕКЛО НА ОБЕДНЕЛИ "АКТИВНИ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШ. И КАП." ДА ДАВАТ АКЪЛ НА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ЛЮДЕ!45г СТИГАТ и повече-НИКОГДА!
  • 13 Townboy

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "той":

    Ти бил ли си там за да даваш такива определения?
  • 14 месара

    4 3 Отговор
    паметник на коя култура, на шумкарската ли?
  • 15 Помнещ

    5 1 Отговор
    Аз също като повечето писали по-горе не съм особен "фен" на комунизма, поради факта, че насади замени в личността на българина трудолюбието, самокритичността и отдадеността в работата с цинизъм, лакейство и липса на каквато и да цел за развитие. Но безспорен е факта, че за 50г. България е превърната от земеделска в индустриална страна и училищата създаваха утрешните лекари, учители, инженери и архитекти, които оставаха да работят за нея, а не имигранти, продавачи и сервитьори, странстващи из целия свят. Нека всичко онова, което е съградено тогава, да остане, за да напомня на утрешните деца двете лица на това уродливо управление, дори само заради факта, че е построено не с личните пари на Живков и сие разбойници, а с парите и безвъзмездния труд на нашите баби и дядовци, майки и бащи. Нещо повече - това може да е нов вид туризъм, който да внесе не малко пари в "процъфтяващата" ни икономика. За справка - гърците и турците направиха индустрия от скали и поляни, закичени с древни имена.
  • 16 Сатаната

    1 1 Отговор
    Браво бе с коня, направо не вярвах че ще прочета нещо точно и казано на място от теб. Грешно впечатление съм си създал, извини ме. Браво.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    2 1 Отговор
    Най правилното решение е да го дадат на Евгени Бакърджиев да го ремонтира, както мавзолея и да забравяме това срамно минало от историята ни.
  • 18 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сатаната":

    Ти май не разбираш че "грешното ти впечатление" е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО на русофилите,пишещи "периодично" С МОЯ НИК..."техни си работи":)

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    И да допълня - това което пиша ми го диктува един роднина дето ми е на гости в момента!Аз иначе ги разбирам нещата ама трудно се изказвам ... и накрая никой ме не разбира! Това че съм верен привръженик на ГЕРБ много дразни хората тука ама нали и ас трябва да искарам некой лев в края на краищата

    Коментиран от #20

  • 20 Сатаната

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Кой е с белия кон, че много ви бъркам?
  • 21 нфсб

    2 0 Отговор
    зарязаха го толкова години сега ще откраднат милиони.
  • 22 егати цинизма

    0 1 Отговор
    Не може да се отрича комунизЪма и в същото време да се прави опит за възстановяването на един измислен "паметник", само щото бил направен добре като строителна конструкция. Определено ще ползват пак НАШИТЕ пари за измислената грандомания на комунизма. Това са го решили същите тези, дето измислиха стандарта на "кривите краставици", като в същото време съм на сто процента сигурен, че много други истински паметници на културата, за които няма спорни мнения сред народа тънат наистина в разруха. Както вече един се е изказал, става въпрос за разпределянето на едни пари, които ги даваме като данъци, държавата ги дава като вноска в ЕС, а там пък лобистите разпределят по подходящ начин парите за захранването на подходящите получатели с уж европейските пари. Парите са нашите, но условно казано препрани в подходяща форма за разпределяне. Затова толкова много драпат политиците на всички държави за ЕС - централизирано услояване на нашите пари без да можем реално да се противопоставим. Сега се опитват да вкарат и Македония доенето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове