Last news in Fakti

7 Март, 2012 17:55 989 1

КС образува дело за комисията Първанов–Марин

  • първанов-
  • марин-
  • комисия-
  • кс
КС образува дело за комисията Първанов–Марин - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд образува дело по искането на БСП и ДПС за сезиране на КС за временната парламентарна анкетна комисия за помилванията, която проучва двата мандата на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин. Делото е образувано на 2 март под Номер 3 за тази година. За докладчик по делото е определен съдията Красен Стойчев.

61 народни представители от 41-ото Народно събрание от БСП и ДПС поискаха от КС да обяви за противоконституционен на решението на Народно събрание, с което се създава комисията. Депутатите искат конституционните съдии да дадат задължително тълкуване на Конституцията за конституционното правомощията на президента да помилва и да възлага част от своите правомощия на вицепрезидента.

На 15 февруари след разгорещени дебати парламентарното мнозинство реши да сформира анкетна комисия, която да разследва действията на президента Георги Първанов и вицепрезидента Марин за периода 2002–2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство. Под искането за създаване на анкетна комисия, инициирано от Яне Янев, се подписаха 60 депутати - от парламентарната група на ГЕРБ, народни представители от РЗС и независими.

Коалиция за България, „Атака” и ДПС обявиха, че няма да участват в комисията. Тя е съставена от 9 членове с председател лидера на РЗС Яне Янев. 6 от членовете са от ГЕРБ – Юлиана Колева зам.-председател и член на комисията, Светлин Танчев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев и Емил Караниколов. От Синята коалиция предложиха Йордан Бакалов за зам.-председател на комисията и член. Комисията ще работи в срок от три месеца.

Първото заседание на комисията се проведе при закрити врата. След него Янев обяви, че документи, становища и лични мнения ще бъдат искани от президентската администрация, ДАНС, МВР, съда, НАП, НОИ и други ведомства.

„Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията и актовете на президентската институция, те се контролират от Конституционния съд“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг с лидера на БСП Сергей Станишев след среща между двамата по-рано тази седмица. „Нека да съм категорично ясен, че като президент съм се заклел да браня Конституцията на страната и точно това смятам да правя“, подчерта той.

„Разбира се, ще изчакаме да видим какво в парламента ще дойде като решение от гледна точка на точните параметри, в които ще работи новосформираната комисия, каква информация, от кого и как ще изисква“, допълни Плевнелиев. „Ще изчакаме, ще видим формата на работа на новата комисия, но ще се консултирам с много и то способни адвокати, юристи не за друго, а защото репутацията на президентската институция ми е много, много важна“, категоричен бе той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    2 0 Отговор
    Колко институции са се борели в тези трудни години да докажат
    престъпната дейност и да осъдят един ,всяващ страх в редовния човек и един НЕГОДНИК от БАТАК ГО ПОМИЛВА С ЛЕКА РЪКА! гявол марин заслужава затвор!!