Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 10:45 2 336 15

Ваклин: Иванчева казала, че трябва да дадем, за да получим

  • александър ваклин-
  • десислава иванчева-
  • младост

Дюлгеров склонил Иванчева и Петрова 500 000 евро да бъдат дадени от Ваклин на етапи

Основният свидетел по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева – бизнесменът Александър Ваклин, бе сред първите, които дадоха показания пред съда вчера.

Заедно с него в първия ден от делото по същество свидетелства и съпругата му Полина в качеството ѝ на юрист, консултирала фирмата на съпруга си.

Както вече е известно Десислава Иванчева, заедно с бившата ѝ заместничка Биляна Петрова, и бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров са обвинени за това, че са поискали подкуп от 500 хиляди лева на Александър Ваклин. Днес Иванчева и Петрова опитаха да отложат делото, но искането им не бе уважено от Специализирания наказателен съд.

Пред съда бизнесменът обясни, че съпругата му се е срещала с Иванчева в общината в „Младост“.

„След срещата на съпругата ми с Иванчева тя ми разказа, че кметът не казал нищо конкретно за преписката за бъдещия ни строеж, а питала за нашите проекти и печалби. Казала на съпругата ми, че трябва да дадем, за да получим“, обясни Ваклин, цитиран от „Монитор”.

От показанията му стана ясно, че в общината е трябвало само да се съгласува архитектурното разрешение строежът да не е П-образен, а от 2 сгради с цел жилищата да имат по-голям достъп до слънчева светлина. Ваклин подробно разказа пред съда как месеци наред си записвал часове за среща с кметицата, но вместо Иванчева се появявали други - арх. Русев му казал, че всичко ще е наред, служителка пък му казала, че са загубили преписката.

Съгласуването се бавело вече 10 месеца. Тогава Ваклин отишъл да се оплаче в ГДБОП за длъжностните престъпления в „Младост”. Оттам го препратили в новата комисия „Антикорупция“. Затова бизнесменът подал жалба както в КПКОНПИ, така и в Спецпрокуратурата. Бил шокиран от това, което му предал посредника Петков Дюлгеров – Десислава Иванчева и Биляна Петрова поръчали на Петко Дюлгеров да каже на Александър Ваклин, че няма да пуснат преписката без той да им плати по 20 евро на квадратен метър от бъдещия строеж.

Дюлгеров склонил Иванчева и Петрова 500 000 евро да бъдат дадени от Ваклин на етапи. Те се съгласили. Имало е няколко срещи между Дюлгеров и Ваклин. Дюлгеров му казал, че това става, защото се е жалил в съда и на главния архитект от общината. Пет дни преди акцията на 17 април т.г. Ваклин се срещнал най-после с Иванчева и Петрова. После вече започнал да се разбира с Дюлгеров кога и как да предаде първата вноска. Това станало в 11 часа на 17 април в кафенето на ъгъла на ул. „Г.С. Раковски” и ул. „Ген. Гурко”.

Иванчева звъннала на Дюлгеров през „вайбър” и се разбрали да им даде парите в кафето „Марая“ на ъгъла на „Г.С. Раковски” и „Цар Освободител”, срещу Военния клуб. Иванчева, Петрова и Дюлгеров се срещнали там, той им дал парите и звъннал на Ваклин, че всичко е наред. Самият Ваклин по това време бил в заведение, за да не пречи на полицейската акция. На 2 април Ваклин предал на следователка 70 000 евро лични средства за да ги бележат.

Преди Ваклин показания пред съда даде и съпругата му Полина. Тя се оказа адвокат по търговско право, занимаващ се и с недвижими имоти. Познанията ѝ по ЗУТ и гражданските закони, пък сериозно изпотиха защитниците на подсъдимите, които се оказа, че дори бъркат названия на архитектурни институции, предава „Монитор”. В опит да ограничат достъпа на Ваклин до съпругата му, адвокатите поискаха от съда бизнесменът да не говори с жена си преди да е дал показания.

Иначе тя разказа пред съда, че консултира юридическия отдел на фирмата му "Ваклин Груп". Не работи там, защото е адвокат, но има пълномощно да я представлява. А служителката в неговата фирма Галя Димитрова всяка седмица ходела в община „Младост” да пита какво става с преписката на фирмата - тя имала разрешение за строеж на Камбаните, но искала от П-образен да го направи на 2 отделни сгради, за да са слънчеви.

Трябвало съгласуване с общината, но те мотаели. Димитрова разказа пред съда как обикаляла из общината от служба на служба. Срещнала се и с Иванчева, но нищо не помръдвало. Тогава в общината отишла Полина Ваклин. Тя разказа пред съда, че се срещнала с Иванчева, питала има ли юридически и административен проблем, за да го отстранят. Иванчева ѝ казала: не сме доволни от вас, но не казала от какво точно не са доволни. И тъй като фирмата има вече свършен обект в „Младост” и дори е озеленила край него, направила и тротоар, Полина Ваклин не разбрала от какво не е доволна Иванчева. Дори предложила общината да им възложи нещо да озеленят в общината. Никаква реакция от Иванчева.

„Останах с впечатлението, че от нас се очаква нещо друго, да удовлетворим някакви лични претенции“, обясни още Полина Ваклин пред съда и допълни, че фирмата подала жалба до главния архитект на София, че разрешението за промяна в архитектурния план за строеж се бави в община Младост. Подали и жалба в Административен съд София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    24 4 Отговор
    А някой пита ли го тоя .....дали не е давал за всеки обект .....сега обаче я нагласиха защото даденото не е на който трябва ! Иначе схемата работи от 1954г ........

    Коментиран от #4

  • 2 сноу

    29 5 Отговор
    Тоя вакъл и мазен бозаджия най после научи ли си урока ,че омръзна на всички с празните си бръщолевения дето нямаха нищо общо с реалностите.Всеки път щом го видя да суче и плещи измислици и ми се доповръща и гади.
  • 3 Иван Алесксандър

    18 2 Отговор
    Тоя как се казва Александър или Ваклин и защо продава фалшиви жилища от 100 м2 за 150 м2 и що не черпи , ами иска само той да лапа
  • 4 ххито

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Сааб е глупава кола

    Коментиран от #6

  • 5 Мунчо

    17 3 Отговор
    Това не е основният а единственият ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛ, който е време да поеме тежкото бреме на затворническата килия за неопределен период от време, но не по-малко от двадесет години строг тъмничен затвор.
  • 6 SAAB

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "ххито":

    „SAAB“ е шведска корпорация, произвеждаща авиационна техника, както и, автомобили и специализирано компютърно оборудване. Създадена е в град Тролхетан през 1937 г. През 1939 г. е осъществено сливане между SAAB и самолетостроителната компания ASJA........

    Коментиран от #7

  • 7 и ТЕ ТАКА

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "SAAB":

    Мани не го слушай тоя Сааб са добри коли от опит знам.А тоя на снимката лъже та се не трае.
  • 8 Све

    7 2 Отговор
    Изглежда нагласено

    Коментиран от #9

  • 9 5ко

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Све":

    То Е нагласено. И децата в предучилищна възраст не биха му се вързали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нагласена работа

    4 1 Отговор
    ... Останах с впечатлението, че от нас се очаква нещо друго, да удовлетворим някакви лични претенции... Еми можеше и с друго впечатление да остане. Кьор фишек !
  • 12 Ventura

    4 1 Отговор
    А този който дава подкуп,нели подсадим?
  • 13 ормв

    2 0 Отговор
    не Иванчева а дюлгеров машата на боко и ти герберас.
  • 14 Гад

    0 2 Отговор
    Мамини сладки червени червенотиквеничковчета сте всички платени позитански драскачи.
  • 15 Radara

    0 1 Отговор
    Мамена сладка Иванчева, как се нахендри алчната неграмотница. То по просто животно от това не се е раждало. И за кратко време си повярва и почна с едрия рекет. Да гние по килиите поне 10 годинки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове