Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 14:38 4 060 12

Незабавно спиране на сделката с покупката на Дупката във Варна

  • георги гергов-
  • варна-
  • сделка-
  • цум
Незабавно спиране на сделката с покупката на Дупката във Варна - 1
Незабавно спиране на сделката с покупката на Дупката във Варна. Това поискаха на пресконференция днес съпредседателите на "Демократична България" – Христо Иванов и Атанас Атанасов, заедно със съпредседателя на ПП "Зелените" Владислав Панев и председателят на местната структура на движение „Да, България” Нелко Начев.
Припомняме, че Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на община Варна за 2018 г. в размер на 43,2 млн. лв. за закупуването на въпросното пространство от пловдивския бизнесмен и политик Георги Гергов.
"Това е криминална сделка между Бойко Борисов и Георги Гергов. Ще използваме всички законови средства, за да я спрем. Сезираме прокуратурата и Областния управител, като ще обжалваме и пред Върховния административен съд решението. Да не забравяме, че това решение бе взето между пресконференцията за убитото момиче в Русе и срещата с посланиците. Но политиката на Борисов винаги е била такава - да лови риба в мътни води. Това са 43 милиона лева подарък за Гергов, който, да не забравяме, но е вътрешна опозиция в БСП. Моделът Борисов има една цел - общите пари, бюджетът и евросредствата да ги управлява той. Иска да ги взема и да се разпорежда с тях", каза Атанасов.
Владислав Панев пък разкри, че панаирът, който Гергов управлява в Пловдив, винаги е бил на загуба и бизнесменът печели винаги именно от сделки с държавата.
Христо Иванов също нарече сделката корупционна. По думите му, Корнелия Нинова не е реалната опозиция в България, тъй като действа само с реторика. "Тя избяга от Народното събрание, с което доказа, че реалната опозиция е извън парламента. Така признава, че има срастване между БСП и ГЕРБ - между червените мобифони и приятелите на Борисов. За китни стадиончета и китни Дупки пари има, но за истински нуждаещите се хора - явно не. Ще атакуваме тази сделка и пред Европейската комисия", каза Иванов.
Нелко Начев се учуди защо са поискани пари за въображаема постройка, а всъщност в предмета на отпуснатите пари е записано инфраструктурно решение.
От "Демократична България" разпространиха декларация с исканията си. Ето какво пише в нея:
„Демократична България“ настоява:
Областният управител да упражни правомощията си и да върне Решението на Общинския съвет за покупка на „ЦУМ – Варна“ АД за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му пред Административен съд – Варна, и да иска от Административния съд да спре предварителното изпълнение на Решението на Общинския съвет;
Окръжната прокуратура в рамките на правомощията си за общ надзор за законосъобразност на административните актове, да подаде протест пред Административен съд – Варна, да оспори законосъобразността на Решението на Общинския съвет – Варна и да иска спиране на предварителното му изпълнение.
„Демократична България“ заявява, че решението на Общинския съвет на Варна, и планираната покупка на „ЦУМ – Варна“ АД, имат редица пороци:
Решението на Общинския съвет е в нарушение на Конституцията и на Договора за функциониране на ЕС. То е нецелесъобразно и в ущърб на гражданите.
Предвижда се сделката да бъде финансирана със средства от държавния бюджет. С необяснима скорост, на 10 октомври Министерският съвет прие Постановление № 219/2018г. за трансфер на 43 244 000 лева на община Варна, но парите са за „решаване на инфраструктурен проблем“.

В Решението на ОбС-Варна за покупката на „ЦУМ – Варна“ АД не е посочен „инфраструктурен проблем“, а ясно се посочва само покупката на 100% от капитала на „ЦУМ-Варна“ АД.

Всички обстоятелства сочат, че то цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице – Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна.

В Решението на ОбС – Варна е посочено, че сделката за „ЦУМ – Варна“ АД, трябва да е с „Пълдин туринвест“ АД. От документите е видно, обаче, че „Пълдин туринвест“ не е собственик на тези акции от 02.07.2018 г., когато ги е продало на „Слънчев ден“ АД.

Няма обяснение защо Община Варна купува акции от търговско дружество (което в продължение на години генерира загуба), а не купува само терена, за който се твърди, че е „дългогодишен проблем“ в центъра на града.

Оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване (в нарушение на действащи нормативи) и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без ПУП, без каквито и да е било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект.

Няма правен анализ на имуществото на купуваното дружество „ЦУМ – Варна“ АД и няма никаква яснота какво точно всъщност се купува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    20 2 Отговор
    Дано я спрат, използваха момента покрай случая в Русе ББ и ГГ
  • 2 БойкоБългароубиец

    25 1 Отговор
    Бойко, кажи си корумпиран пррестъпник??????????? Храниш ли пррасето Гергов??

    Коментиран от #4

  • 3 624

    3 18 Отговор
    Глупости. Ако не си измислят подобни филми, кой ще чуе за "Демократична България" + някакви зелени мошеници.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 вендета

    23 1 Отговор
    Крадци и перачи,не ви е срам- за половин декар свлачище,което е придобито с фалшиви подписи и сега хоп-43 МИЛИОНА....и кой ще ги плаща-общината??? е за такива сделки в Китай разфасоват за органи милионери!
  • 6 Лапсо

    2 15 Отговор
    Както е тръгнало на тия двамата вечни аутсайдери Христо Иванов и Атанас Атанасов и местните лекета Владислав Панев и Нелко Начев извънземните са им виновни. Как не са ги включили горките "зелени човечета" в целия бъркоч за междугалактически заговор.
  • 7 Ххххх

    26 0 Отговор
    Парче земя в центъра, където са намерени исторически артефакти не струва и 1000 лв.
    В нормални държави е ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА СТРОЕЖИ ! ! ! 100% КРАЖБА
  • 8 Гергов

    11 0 Отговор
    Вече потривам ръчички.........няма как ши гушна едни милионки.
  • 9 CUKOVSKI

    0 6 Отговор
    SDELKATA E ZAKONNA.DARGAVATA PRAVILNO E POMOGNALA NA OBSHTINATA DA YA ZAPLATI.
    DALI E GERGOV ILI DRUG NYAMA ZNACENIE,PAK I KOLKO SA 43 MLN.
    DARGAVATA BALHA YA E UHAPALA.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гощо

    1 0 Отговор
    Как в Бг всички олигарси са редко прости хора.Трудно говорят и подреждат мисълта си в изречение. Този е поредният пример и не знам кой им пуска аванта?!?!
  • 12 крадците завиждат на крадеца

    0 0 Отговор
    Костовистите, които най-много окрадоха България чрез т.н. приватизация, реват. Не ,че защитавам тези явна далавера. Но няма ли някой честен прокурор в страната?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове