Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 17:10 12 286 28

Държавата даде на Варна исканите 43 млн. лв. за "Дупката"

  • георги гергов-
  • варна-
  • цум-
  • дупка

43,2 млн. лв. допълнително прехвърля правителството по бюджета на община Варна за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на града. Това става с решение на Министерския съвет.

В петък общинските съветници след бурен дебат приеха с мнозинство от 28 гласа предложение на комисията по собственост общината да придобие 100% имота, известен като „Дупката“, който в момента е в активите на ЦУМ АД.

Съветниците бяха единодушни обаче, че имотът трябва да се откупи от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който в момента е най-големият акционер на дупката. Откупването можеше да стане само ако държавата отпусне финансиране в размер на 43,2 млн. лв.

Припомняме, че през последните години общината във Варна активно търси варианти за решаване на проблема. Многократно са водени разговори и кореспонденция с представители на "Централен универсален магазин“, на които инвеститорът е заявявал намерение за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализация на инвестиционното намерение, припомня сайтът „Пловдив24“.

Преди години е имало желание за увеличаване на височината на сградата, но това не е било допуснато от страна на Експертния съвет, обясни пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено разрешение за строеж на търговски дом.

Като възможна стъпка за решаване на казуса инвеститорът е предложил продажбата на "Централен универсален магазин“ АД. Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е в размер на 43 244 00 лв., при цена за една акция в размер на 1,50 лв. В рамките на заседанието бе разяснено, че общината ще придобие дружеството без задължения.

Съветниците са единодушни, че трябва да се сложи край на 30-годишната сага в сърцето на града.

С гласуването съветниците одобриха пазарната оценка. Те дадоха съгласието си кметът да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите средства, като отправи искане до правителството за целево финансиране в размер на 43 422 000 лв. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Т. нар. "Дупка" в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден". Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. Това стопира проекта за изграждане на нов търговски център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИЛИЦИЯТА ДЕЙ МАЙНО ЛЬО

    4 1 Отговор
    .......
  • 2 Моамар

    38 10 Отговор
    Той тоа Гергов голем филантроп ба, то ако и другите в БСП са такива сигурно кат дойдат на власт ще ни съдерат кожусите
  • 3 малоумния

    47 3 Отговор
    Ба..и и оценителите и подкупните съветници!
    Как може 1 кв.м. в тази дупка да струва 11 500 лева?
    Отговора е ясен или дупаката е пълна с антични златни и сребърни
    римски монети,или Боко е наредил на кмета на Варна и съветниците от
    ГРОБ да платят на Георги Гергов колкото иска с пари от бюджета пък
    после ще делкат!

    Коментиран от #21

  • 4 Последния Май

    91 3 Отговор
    Гергов купи ЦУМ София за 20 милиона, а сега държавата купува от него дупка за 40 милиона. Затвор за всички гласували за сделката
  • 5 Еба ти държавата

    44 2 Отговор
    Борисов е платил от националния бюджет, т.е. всички българи са се бръкнали!Гегов от своя страна е върнал нещичко на Тиквата!Варна няма ли си бюджет да си плаща?На такава цена спокойно меже да си купиш парцел в Ню Йорк, нежели Варна!Аман от мъдри управници!Гегов какво ти обеща Тикво?Да крепи ГЕРБ на изборите ли?

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 SDECHEV

    10 1 Отговор
    НЕ Е ЛОШО ПОСЛЕ ДА НАПРАВЯТ ЕДНО КОПИЕ НА ПЛОВДИВСКИЯ АМФИТЕАТЪР
  • 8 ДОКО

    28 2 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ ВЦЕНТЪРА НА ВАРНА Е ПРЕДТЕКС..ИМА ДЯЛКАНЕ НА ПАРА..ГЕНЕРАЛ БОКО ПАРА ТУКО ТАКА НЕ ДАВА..И ВЪОБЩЕ МАФИЯТА ПАРА НЕ ДАВА ...ЗАПОМНИ БЪЛГАРИНО ТЯ САМО В З В Е М А..ТУЙ ДЕТО ГО ПИШАТ ТУК В МЕДИИТЕ Е АЛА..БАЛА..
  • 9 ДОКО

    24 0 Отговор
    УЧЕНИ ОТ БАН УСТАНОВИЛИ ЧЕ ПАРАТА НЕ МОЕ ДА РАЗГРАНИЧИ КОЙ КОМУНИСТ КОЙ ДЕМОКРАТ И КОЙ МАФИОТ..ТОЗИ УЧЕН ОТ БАН Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА..
  • 10 Боико

    26 0 Отговор
    Корупция на лице
  • 11 nais a

    40 0 Отговор
    Охаа 43 млн лева от данъкоплатците за свинаря

    Коментиран от #20

  • 12 боцмана

    34 0 Отговор
    В центъра на Бургас има още по-голяма дупка , дали Боко ще плати и за нея. Защото общо взето той само за дупки дава народната пара. Ако не ми вярвате вижте всичките му пътища , които е построил и скоропостижно поне веднъж ремонтирал. Той също представлява една огромна дупка.
  • 13 vlk

    24 0 Отговор
    мога да се обзаложа че в рамките на 2 години общината ще направи "страхотна" сделка с холдинг Варна или дружество около Химмпорт за имота .

    Коментиран от #16

  • 14 ООО

    10 2 Отговор
    Другари прости селяндури, защо си мислите че това е народна пара. Другарката Меркел по подобие на предшественика си другарят Хитлер и по нареждане на кралицата напечати тези пари за да зароби вас и вашите деца със заемите и лихвите. Затова и МВФ свали прогнозния процент за растеж на ЕС поради свиване на производствата и ...... големите заеми на държавите. Може би вече забравихте безценната мисъл "Аз съм прост и вие сте прости затова ..... "
  • 15 Варна

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Еба ти държавата":

    Варна внася 2,5 млрд. в държавният бюджет,а София и връща 100млн. - Общият бюджет на Варна е 250млн. - Сам разбираш как гледаме ние от Варна на кражбата на парите ни от София. ИНАЧЕ!
    Има информация, че дупката е купена от Гергов за малко над 6 млн. лева. Разликата до 43 млн. е очевидна и разбира се мирише! В общи линии се спряга далаверата, че Борисов и Гергов са се разбрали за парите за дупката, като единият плаща чрез нашите пари, а другият му връща част от парите по някоя от личните му сметки. За връзката на Борисов с Гергов се заговори усилено след като изгониха Гергов от БСП. Тогава същият някак странно започна да прави метани на Борисов по медиите... Каквато и да е истината, ясно е че тук става въпрос за нагла кражба на обществени пари!
  • 16 Варна

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "vlk":

    Последната им мода е съвместни дружества. Общината ще влезе с апортна вноска в дружеството, а после ще се случи както с повечето публично частни партньорства на общината с ТИМ...
  • 17 ФАКТ

    30 0 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ Е ОБИЖДА , ЧЕ ДОРИ ВЕЧЕ НИ ИНФОРМИРАТ ОФИЦИАЛНО ПО САИТОВЕ И НОВИНИ ВСЯКА ВЕЧЕР ЗА КРАЖБИТЕ КОИТО СА СЪТВОРИЛИ СЪОТВЕНИЯ ДЕН !? АЗ ТОЛКОВА БЕЗКРУПОЛНИ ХОРА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ! ВСЯКА ВЕЧЕР ПО НОВИНИТЕ СЪОБЩАВАТ КАКВО СА НИ ОТКРАДНАЛИ ТЕ И ДА СИ ЗНАЕМ ПРОСТО!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    дал
    от къде ги взел тези пари
  • 20 куку руку ку

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "nais a":

    Нали затова вдигат данъците. Да нагушат свинаря за парцел, дето не му върши никаква работа. Но нищо, съдбата си знае работата, всички крадци вредят на рода си, сега краде а потомците му ще плащат кармата.
  • 21 Парцел

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "малоумния":

    Парцелите откраднати от Гергов и останалите бесепари, наистина са толкова скъпи!
  • 22 ДОКО

    5 0 Отговор
    ОПА ПАК СЕ ДЯЛКАТ ПАРИ..ИГРАТА ТУК Е ЕДРА..ТРЪМП Е ГОЛА ВОДА МАЙ ЩЕ ИДВА У БУГАРСКО ДА СЕ УЧИ КАК СЕ ПЪЛНЯТ ДУПКИ И БАНКОВИ СМЕТКИ ОПАЛАТА..
  • 23 ТИКВАТА

    2 0 Отговор
    Да ги даде за лекарства този престъпник.
  • 24 ти и аз

    4 1 Отговор
    Кой дава 11502лв за кв м за ДУПКА; ГЬОЛ и др
  • 25 Емил

    4 0 Отговор
    И кирливите ви гащи ще откраднат накрая-вие си дремете зад компютрите-овче народ
  • 26 гост

    4 0 Отговор
    Как е възможно и как не е, не е важно! ВАЖНОТО Е, че после ще си поделят НАШИТЕ ПАРИ.
  • 27 сашо

    0 1 Отговор
    Имал платил ги е
  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Гласували и на другият ден парите веднага преведени.Крадци нагли и ние пак мълчим.До кога така сънародници скъпи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове