Last news in Fakti

15 Март, 2012 08:26 1 112 2

ДКЕВР: До 10% скок на топлото

  • ангел семерджиев-
  • газ-
  • парно-
  • дкевр
ДКЕВР: До 10% скок на топлото - 1
Снимка: БГНЕС

"Няма да има шокиращи увеличения в цената на парното", заяви пред „Тази сутрин“ по bTV председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. "Увеличението ще е с 9-10% от първи април, но ще се усети едва следващия отоплителен сезон", успокои още Семерджиев. По думите му има едно натрупано отложено увеличение.

Семерджиев обясни, че цената на природния газ се вдига само заради договорите, по които се внася у нас. Те са фиксирани, съобразени са с цените на горивата на средиземноморския пазар и съотношението долар-евро.

"Това е един обективен параметър, от който няма как да се избяга. Няма как цената на продукта в България да е по-ниска от вносната му цена", заяви Семерджиев. Ако обаче цените на горивата на световния пазар се успокоят, веднага ще паднат и цените за потребителите.

Конкретни данни за цената на отоплението ще има до края на следващата седмица.

Що се отнася до отоплението на газ, Ангел Семерджиев обясни, че печалбата на дружествата постоянно се свива.

"В обслужващите дружества увеличението на крайната цена, ще е по-малко от увеличението на цената на газа", смята председателят на ДКЕВР.

Ангел Семерджиев коментира и цените на тока, като обясни, че мрежовите услуги в България са на едни от най-ниските.

"В последните 4-5 години основният проблем на електроенергията е свързан с цената на горивата. Компонентът, който се увеличава постоянно, е цената на енергията, а не мрежовите услуги, които намаляват. Там се правят непрестанно подобрения за намаляване на разходите", смята Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ина Стефанова

    0 0 Отговор
    В настоящия момент “СЛЪНЧЕВО – ВЪГЛЕВОДОРОДНАТА ЕНЕРГЕТИКА” във варианта си за добив на евтини синтетични течни и газообразни горива от вода и варовици, и за отопление и електрификация е развита в детайли в технологично и икономическо отношение.

    Използването на соларното лъчение е доведено до икономически целесъобразно ниво на развитие и е готово за масово внедряване в практиката и живота на жителите на Земята.

    За съжаление съзнанието на политиците и лидерите на икономическите групировки в настоящия момент е на много ниско равнище по отношение на знанията за възможностите за пряко използуване на концентрираната слънчевата енергия в производството на топлинна енергия, на евтина електроенергия и на синтетични течни и газообразни горива обезпечаващи масовия автомобилен, морски, авио - и ж. п. транспорт.

    Политическите лидери и крупните финансисти (които трябва да вземат решение за развитие на икономиката на една страна, като България) в настоящия момент относно проблемите и възможностите на “СЛЪНЧЕВО - ВОДОРОДНАТА ЕНЕРГЕТИКА са в същата позиция, в каквато са били политически лидери в края на 18-ти век по отношение на парната машина.

    Въпреки тяхната съпротива, човечеството е принудено да премине тотално към “СЛЪНЧЕВО - ВОДОРОДНА ЕНЕРГЕТИКА СЪС СЪПЪТСТВУВАЩ ДОБИВ НА ЕВТИНИ СИНТЕТИЧНИ ТЕЧНИ И ГАЗООБРАЗНИ въглеводородни ГОРИВА”!

    ЗАСЕГА РАЗУЗНАТИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ ЕНЕРГО-РЕСУРСИ НА ПЛАНЕТАТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ “МОРЕТО ОТ ИЗКОПАЕМА ЕНЕРГИЯ” не е бездънно.

    В БЛИЗКИТЕ
  • 2 Ина Стефанова

    0 0 Отговор
    В БЛИЗКИТЕ 30 - 50 ГОДИНИ изкопаемия нефт и природен газ, ще бъдат тотално изчерпани до ниво от около 20%. Това означава, че към 2010 - 2020 година цената на тон суров петрол може да достигне до 400 щатски долара на тон.

    Перспективата е твърдите горива (въглища, торф, горими сланци, битуминозни шисти, отпадни гудрони и възобновяема отпадна биомаса) в очакваното, разузнато количество от 1 120 милиарда тона запаси, да могат да стигнат на човечеството при сегашния темп на потребление за още около 250 - 280 години.

    Природния газ с обем от около 120 млн. кубически километра ще стигне за около 60-70 години. Очаква се обаче още в 2020 година цената на природния газ да се увеличи драстично. Тя ще достигне около 4 пъти над сегашното ниво (През 2001 г. за Р. България вносния природен газ от Русия е с преимуществено съдържание на метан. Цената му варира около 103 -104 USD/ 1000 нормални куб.метра).

    Природният уран в необогатено състояние със средна стойност около 130 - 150 щатски долара / кг, се оценява на 2 500 000 тона. Това количество ще стигне за около 30 - 50 години при сегашния темп на потребление. То е крайно недостатъчно. Ядрената енергетика в настоящия момент осигурява около 20% - 27% от общата енергетика на планетата с тенденция скоро да достигне до 40%.