Last news in Fakti

18 Март, 2012 12:51 1 434 3

Семерджиев: Над 12% ще е увеличението на цената на газа от 1 април

  • парно-
  • газ-
  • дкевр-
  • ангел семерджиев
Семерджиев: Над 12% ще е увеличението на цената на газа от 1 април - 1
Снимка: БГНЕС

Нямам претенции, че съм врачка, но когато се правят прогнози те се правят по анализ на параметрите, които определят цените. Става дума за прогнози на нивата, по които се търгува една суровина и съответните деривати. Това каза пред „Неделя 150” по БНР председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Обикновено след пикове има успокояване, има зимно увеличение и т.н. Разходите на "Булгаргаз" са известни и там няма какво да прогнозираме. Тази неизвестна цената на газа, обвързана с параметрите - подлежи на оценка за даден период. Попаднахме в период, в който нямаше успокояване нито на цените на нефта, нито курсът на долара падна, уточни Семерджиев. При всички случаи над 12% от 1 април ще бъде увеличението на цената на газа, подчерта Семерджиев.

Отоплителната услуга зависи от цената на газа. При топлофикациите, които са на въглища, няма да има увеличение на цената. Между 6 и 10% ще е увеличението за различните топлофикации, които са на газ, добави Семерджиев. Той посочи, че цената на топлинната енергия непрекъснато намалява в последните години, но ако се увеличава цената на газа, няма как и реалната цена да не се увеличава.

В последните 7-8 години "Топлофикация - София" е минимизирала всякакви инвестиции и ефектът от това се чувства в крайните потребители. Независимо от това, цената на отоплението в София не е най-високата. Потребителите, които не могат да си позволят тази услуга, трябва да бъдат обекти на специални грижи. Трябва да се мисли за хората, които имат по-ниски доходи и то конкретно, заяви Семерджиев. За електроенергията председателят на ДКЕВР каза, че дали ще е голям скокът или не, е рано да се каже.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BERIYA

    0 0 Отговор
    Какво общо има цената на петрола и долара с цената на газа ,газа има отделни котировки ,като цената му към момента е в пиков минимум на борсата - около 1/2 от цената която е бил преди година ,някой ще ми обясни ли какво става ,щото ми се струва ,че отвсякъде ни правят на маймуни.
  • 2 Ина Стефанова

    0 0 Отговор
    Кой да разбере каква е играта като цял ден е на бачкане за някакви си 300лева заплата и е като кон с капаци, няма си на идея какво става около него. Вечер по телевизора му промиват мозъка разни марионетки ,които също са на някъкви мижави заплати и така в един омагиосън кръг . А всичко е много просто -Има цена за добив на газ ,за транспортиране и някъкъв % печалба от общата цена на разходите. А не 100% върху разходите ,че и повече .
  • 3 BERIYA

    0 0 Отговор
    Ина права си но така може да калкулираме цана ако газа си е наш ,основния фактор за цената на горивата е тяхната цена на търгуване на борсите ,нали затова поскъпва бензина ,нафтата ... ОК те са продукти от преработка на петрол ,а моментната цена на петрола е висока (макар ,че съобщаваните цени по медиите са некоректни ,т.е. бе съобщена цена 120 долара за барел ,като реално цената бе 108 в деня ,120 бе пикова стойност ,сега цената се движи 105-107 ,в предишни години цената е стигала и 113+ ,а тогава какви е трябвало да са цените ,а след месец два като стане 75-80 долара за барел ,бензина ще падне ли до 1.5лв/л?) ,както казах сега цената на газта е ниска по-конкретно 2,3 долара за мбте (по анализи това е 10 годишно дъно) ,т.е. парното сега трябва да е поне на половин цена ,а не 24-28% отгоре ,цената на природния газ поне наполовина ,а какво става в БГ?