Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 13:48 1 864 16

За какво държавата ще харчи данъците ни?

  • бюджет-
  • ипи-
  • разходи-
  • приходи

Сред реформите, които предлагат експертите, са намаляване на основни данъци и осигуровки

За какво държавата ще харчи данъците ни? - 1

За 16-а поредна година Институтът за пазарна икономика представи алтернативен бюджет. В него е направена една проста сметка - на база заложените от правителството разходи от хазната. Всички описани държавни харчове са разделени на броя на хората в България и се вижда как се харчат данъчните приходи, които всеки българин внася в бюджета.

Цифрите са категорични - необходими са сериозни реформи, за да излезем от състоянието на ниски доходи, макар и с ръст в последните три години и непрозрачно харчене на публични средства.

Сред реформите, които предлагат експертите, са намаляване на основни данъци и осигуровки, задълбочаване на финансовата децентрализация, повече избор и конкурентност в осигурителните системи, припомня Дир.бг.

"Предвид бурното икономическо развитие и недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда, най-важната реформа е тази в образованието. Необходимо е в най-кратки срокове да се обвърже финансирането на образованието с постиганите резултати, да се създадат адекватни стимули за привличане на млади и амбициозни учители и реално да се въведе дуалното образование. В средносрочен план е необходима административна реформа, която да повиши качеството на публичните услуги, да подобри условията на труд в публичната администрация, включително заплащането, за сметка на намаляване на щатните бройки. В дългосрочен план е необходим дебат и дългосрочна визия за бъдещето на социалното и здравното осигуряване, след което последователно да се прилагат приетите мерки", пишат още от ИПИ.

Какво показват цифрите?

На база заложени разходи за 2019 година на държавата, всеки българин ще даде по 8846 лева, за да бъдат те гарантирани.

От тази сума 3309 лева са дълг, поет преди тази и миналата година, а 5537 лева - текущи разходи на държавата.

Най-много от сумата отиват за пенсии, социални помощи и обезщетения - 1841 лева. Това е обяснимо, при състоянието на осигурителната ни система и постоянните трансфери към нея от бюджета. Лошата новина е, че пенсионерите ще се увеличават и сумата ще расте в следващите години.

На второ място са разходите за транспорт, съобщения и селско стопанство - 834 лева. Повечето от парите са за субсидиране на социална дейност на транспорта, най-вече на БДЖ. Немалко са и парите за национални доплащания за субсидиите в земеделието.

Третото място е за здравеопазването - тук сумата е 663 лева. Според някои експерти, във финансирането на Националната здравна каса вече сме почти на нивото на най-развитите европейски държави, докато в качеството на услугите, които получаваме, нещата стоят доста по-зле.

Четвъртото по обем финансиране отива за отбрана и сигурност - 627 лева. Полицията и армията са двете институции, които усвояват парите. Но досега резултати не се виждат - армията така и не може да се сдобие с модерна военна техника по стандартите на НАТО във ВВС, а полицията "изяжда" над 90% от бюджета си за заплати, без да има чувство на сигурност в населението.

Петото място е за образованието след обявените нови, по-високи заплати на учителите - сумата е 541 лева. За първи път образованието е толкова високо в държавните харчове. Въпросът е дали не сме закъснели и дали само с по-високи заплати ще променим ситуацията в бранша.

Шести по разходи на държавата е администрацията - 348 лева. От години се говори за оптимизиране и съкращаване на чиновниците, но направеното в тази посока е незначително. Продължава да се увеличава броят на служителите, без да се подобрява ефективността на административните услуги.

Най-малко пари отделя държавата за култура и спорт - едва 93 лева от сметката. Към задължителните плащания са още лихвите по стари дългове - 102 лева, вноската ни в бюджета на ЕС - 160 лева, благоустройство и околна среда - 329 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за почивка в дубай

    5 0 Отговор
    скъпи факти беге за много от читателите ви отговорът на този въпрос е повече от ясен а за мен е реторичен.
  • 2 Робот

    12 0 Отговор
    Да хрантути неграмотните негодници, които е назначила в държавния апарат, за да гласуват за ГЕРБ!
  • 3 У лево е Крим

    9 0 Отговор
    Най- много ще се харчи за фирмите на Борисов, Пеевски, Доган и Валентин Златев. Следващият по размер разход ще е за подмазване към други държави: - Разходи за уравнение на сумата към Американските тецове например. - Както знаете НЕК тегли редовно заем, с който покрива разликата между по- високата цена от Американските Марици и онова което плащаме. После по степен идва харченето на пари по региони. - Разходи за София, а останалите да го духат. Градинки, метро, околовръстни, броене на популацията на комарите, някое ново звено към звеното на звеното към някое министерство. Нови коли, мебели, сгради и... Парите свършиха
  • 4 Плам

    0 1 Отговор
    Няма как от всеки да се вземат по 8846 лв. Некой ако е с 500 лв. заплата годишно брутното му е 6000 лв.

    Коментиран от #11

  • 5 боцмана

    5 0 Отговор
    160 лева дава всеки българин за ЕС , и в Европа ни смятат за втора категория хора , двоен стандарт на храни , и за всички европейски благинки. Шанген (през крив макарон)Добре , че отпускат по-малко пари за инфраструктура , че властимащите да има от къде да крадат.
  • 6 Факт

    1 0 Отговор
    За бонуси,което си е купуване на гласове!
  • 7 Inspektora

    2 0 Отговор
    За йеденье, пиенье, музика, е.анье
  • 8 Иванов

    2 0 Отговор
    Тук държавата събира приходи от данъци, такси, акцизи и прочие, но Мафията ги харчи основно за себе си.
  • 9 Aнонимен

    4 0 Отговор
    Държавата- това са хората живеещи в нея. А управляващи държавата- тези които трябва да работят за хората. За това им се плаща заплата от хората.
  • 10 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    "...за 2019 г.....всеки българин ще даде...." Там е "зарито кучето", я !!!
    Нито всеки българин- нито всеки български гражданин "ще даде" !! Държавата просто ни ги взема, а не че ние ги " даваме". И взема от когото колкото може тук в страната.Тези от чужбина, които гласуват за български парламент и правителство противоконституционно, просто показват на г-н Горанов среден пръст. Но държавата ни харчи грешни пари за тях, както и за циганското малцинство в голямата му част - зер са електорат !?! ? До кога , господа управляващи така ? Докато на власт дойдат правнуците Ви ???
  • 11 999

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Плам":

    Прави се средно претеглено. Едни вземат толкова, но други вземат много повече и следователно и удръжките им са повече.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Как за какво - за дебелите джобове и двойни гуши на депутатите!
  • 13 Мдааа

    4 0 Отговор
    30% или 10 милиарда от държавния бюджет отиват за заплати на чиновници, сгради и автомобили на чиновници. В една нормална държава щяха да се плащат не повече от 10% или 3,5 милиарда лева от бюджета за държавната администрация . Държавата трябва да махне ДДС върху основни стоки, но да сложи таван на надценките!!! Дори да се премахване ДДС цената ще се понижи за една година, а след това лакомите търговци пак ще надуят цените и стоките ще станат по-скъпи, дори от облаганите с ДДС. Затова трябва да има таван на надценките на основни стоки, а не всеки търговец да спекулира. Намаляне на 20% на цените на основни стоки си е като 20% увеличение на доходите за бедните, понеже бедните харчат парите си предимно за стоки от първа необходимост. Телекомите също трябва да си свалят цените, както и електроразпределителните дружества. Масово заплатите спокойно могат да се повишат с 100 лева, без дори да се правят някакви реформи, но понеже бизнесмените са алчни затова държат нереално ниски заплати

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааа":

    За чиновническите разходи съм съгласен да се намалят, както и разходите в съдебната система, но таванът на цените противоречи на пазарната икономика. Това е пробвано в едни други времена но не работи, води до убиване на конкуренцията и до изчезване на различни стоки от пазара.

    Коментиран от #16

  • 15 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Ще се харчат за всичко друго, което прави кеф на управляващите и за нищо, което помага на хората.
  • 16 До 14

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Как тавана на надценки води до убиване на конкуренцията?? Нали смисъла на конкуренцията е да сваля цените, а не да ги вдига, иначе къв е смисъла от конкуренцията?? Без таван на цените на основни стоки няма смисъл от премахнане на ДДС, защото търговците са лакоми и набързо ще надуят цените с 1000 измислени оправдания!!! При комунизма много добре си работише системата с цените, но имаше прекалено голяма администрация която изяде парите на държавата и създаде 10 милиарда дълг!!! Днешната администрация също яде парите на държавата и създаде 30 милиарда дълг . Таван на надценките е най-доцрия вариант за развитие на наука, технологии и качество, защото ще стимулира истински иновации, защото ще накара бизнесмените да реализилат нови проекти. Сега на бизнесмените им е лесно да печелят без иновации - надуват цените на основни стоки и си живуркат на Малдивите с най-новата Плеймейтка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове